Uudenseelanninmesikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uudenseelanninmesikko
Koiras
Koiras
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Uudenseelanninmesikot Notiomystidae
Suku: Notiomystis
Laji: cincta
Kaksiosainen nimi

Notiomystis cincta
(du Bus de Gisignies, 1839)

Katso myös

  Uudenseelanninmesikko Wikispeciesissä
  Uudenseelanninmesikko Commonsissa

Uudenseelanninmesikko (Notiomystis cincta) on Uuden-Seelannin kotoperäinen varpuslintu. Se on sukunsa ainoa laji, ja uusimpien DNA:han perustuvien tutkimusten mukaan se muodostaa oman heimonsa, aiemmin se luettiin mesikkoihin. Laji eli yleisenä Pohjoissaaren ja lähisaariston metsissä eurooppalaisten saapumisen jälkeen, mutta hävisi vähitellen muualta kuin Little Barrier Islandilta, jossa edelleen sinnittelee 500–2 000 yksilön kanta. 1980- ja 1990-luvuilla saarelta siirrettiin noin 40 yksilöä kolmelle muulle saarelle, joissa laji on pystynyt lisääntymään, mutta vain vähäisessä määrin. Tarhaoloissa pidetään pientä populaatiota, mutta senkin tulevaisuus näyttää huonolta. Lajin häviämisen syinä ovat todennäköisesti mustarotan ja tauteja levittävien sääskien saapuminen saarelle ihmisen mukana. Bernard du Bus de Gisignies kuvaili lajin holotyypin Pohjoissaarelta vuonna 1839.[2]

Lajin elintavat ovat erikoiset. Tiettävästi se on ainoa lintulaji, joka parittelee naamat vastakkain eli niin sanotussa "lähetyssaarnaaja-asennossa". Se rakentaa pesänsä puunkoloon, jonne naaras munii kolmesta viiteen munaa. Se syö mettä, hedelmiä ja niveljalkaisia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Notiomystis cincta IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.1.2014. (englanniksi)
  2. The Internet Bird Collection (englanniksi)
Naaras
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.