Usopp

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Usopp
Ensiesiintyminen Mangaluku #23
Animejakso #8
Nimi japaniksi ウソップ
Nimi englanniksi Usopp
Muita nimiä Sogeking, Jumala
Ääninäyttelijä (Seiyu) Kappei Yamaguchi
Ääninäyttelijä (4Kids) Jason Anthony Griffith
Ääninäyttelijä (FUNi) Sonny Strait
Henkilötiedot
Laji Ihminen
Palkkio 500 000 000 Berryä

Usopp (jap. ウソップ) on kuvitteellinen hahmo One Piece manga- ja animesarjassa. Hän on Olkihattupiraattien neljäs jäsen ja tarkka-ampuja.

Merirosvo Usopp

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usoppin nimi perustuu luultavasti sanaan "Isoppu", joka tulee antiikin kreikkalaisen tarinankertojan Aisopoksen nimestä. Uso puolestaan tarkoittaa japaniksi valetta.

Hänen nenänsä on pitkä kuin Pinokkiolla, tosin Usoppin nenä ei pitene valehdellessa. Mr. 2 Bon Clayn montaasi paljasti, että One Piece -maailmassa Usoppilla on maailman hassuin/oudoin nenä. Eiichiro Odan mukaan Usoppin eläinhahmo on vyötiäinen. Lisäksi hän kertoi Usoppin värin olevan keltainen ja hänen haisevan ruudille.

Toinen Usoppin näkyvä piirre on pelkuruus ja hän kärsiikin usein "ei-voi-mennä-maihin" taudista. Erittäin vaarallisissa tilanteissa Usopp on todistanut olevansa rohkeampi mitä hän itsestään uskoo. Hän näyttää suurta päättäväisyyttä, kun hänen ystävänsä ovat vaarassa, tai kun hänen ystäviään pilkataan. Vaikka Usopp onkin pelkuri taisteluissa (paitsi ollessaan Sogeking), hän on korvaamaton apu Olkihatuille. Hän osaa korjata lähes mitä vain, mutta ei niin hyvin kuin viimeksi Olkihattuihin liittynyt Franky. Lisäksi hän on tarkka ampumaan ja omaa taiteellista silmää harjoiteltuaan lapsuusvuodet maalaamalla naapureiden seiniä.

Vaikka Usoppilla ei ole yli-inhimillisiä voimia toisin kuin lähes kaikilla muilla Olkihattupiraateilla, hänellä on aivan järjettömän tarkka sihti ja uskomaton kivunsietokyky. Lähes jokaisessa taistelussa hän kärsii vakavia vaurioita, mutta siitä huolimatta pysyy pystyssä. Esimerkiksi Mr. 4 löi Alabastassa Usoppia neljän tonnin mailalla päähän. Hänen selvitessä hyökkäyksestä pahoista vammoista huolimatta, Miss Merry Christmas sanoi hyökkäyksestä selviämisen olleen mahdotonta. Usopp on Olkihattujen laivalääkärin, Tony Tony Chopperin eniten hoitama potilas.

Hänen määränpäänsä on tulla urheaksi ja voimakkaaksi merten soturiksi, kuten hänen isänsä Yasopp on. Iältään Usopp on 17-vuotias (19-vuotias aikahypyn jälkeen) ja hän syntyi aprillipäivänä. Usopp on 174 cm pitkä (176cm aikahypyn jälkeen).

Japanilaisen faniäänestyksen mukaan Usopp on kuudenneksi suosituin One Piece -hahmo.

Persoona ja suhteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usopp on kovan luokan valehtelija ja pitää kepposien tekemisestä joiden kohteena ovat lähes aina muut Olkihattupiraatit. Hän pitää myös Luffyn ja Chopperin seurasta, hullutellen heidän kanssaan. Usein Usopp kertoo Chopperille valheellisia tarinoita urotöistään, ja Chopper uskoo sinisilmäisesti kaiken. Ennen Chopperia hänen uskollinen kuuntelijansa oli Kaya. Nami on käyttänyt Usoppia hyväksi muun muassa aseen teossa ja parantelussa. Usoppin ehkä tähän mennessä parhain luomus onkin Clima Tact, jonka hän teki Namille ennen Alabastaa ja paranteli ennen Enies Lobbyä.

Usopp säikkyy helposti ja usein yrittää käännyttää muut Olkihatut ajatuksesta rantautua saarelle, mutta häntä ei noteerata. Arasta luonteestaan huolimatta hän tekee mitä tahansa suojellakseen ystäviään, jopa vaarantaen oman henkensä. Lisäksi hänen ajatusmaailmansa kohota urheaksi merten soturiksi estää häntä pakenemasta taisteluista. Yleensä taisteluissa Usopp käyttää aseiden lisäksi valheitaan hyväksi, toivoen vihollisten tulevan huijatuiksi. Yksi hänen parhaimmista ominaisuuksistaan taisteluissa on kestävyys, joka on joskus pelastanut Olkihattujen hengen. Lisäksi hän todisti olevansa rohkea Enies Lobbyssä. Hänen ensimmäinen vihollisensa oli kolmanneksi vahvin CP9n jäsen, Jyabura (jonka taistelun hän hävisi) ja toisena hän uskalsi uhmata jopa CP9:n vahvinta agenttia, Rob Luccia (hän houkutteli Luccin kimppuunsa, jotta Luffy ponnistelisi vielä taistelemaan Luccin kanssa). Tämä todisti myös Usoppin uhraavan mieluummin itsensä kun toverinsa. Enies Lobbyssä Usopp oli myös puolustamassa Nico Robinia tarkka-ampumalla Oikeuden tornin huipulta.

Enies Lobbyn jälkeisten tapahtumien jälkeen Usopp oppi myöntämään virheensä, Olkihattujen haluttua Usoppilta anteeksipyynnön eroamisestaan Olkihatuista. Thriller Bark osan aikana selvisi, kuinka negatiivinen ihminen Usopp on. Toisin kuin muihin Olkihattupiraatteihin, häneen ei tehonnut Peronan negatiiviseksi muuttavat kummitukset.

Tavattuaan jättiläiset Dorryn ja Brogyn Little Gardenissa, Usopp päätti haluavansa käydä joskus jättiläisten kotisaarella, Elbafissa. Siellä hän haluaisi tavata yhtä kunniakkaita sotureita kuin Dorry ja Brogy. Kun Usopp tapasi myöhemmin Enies Lobbyssä jättiläiset Oimon ja Kaashiin, hän uudestaan sai intoa ryhtyä uljaaksi merten soturiksi.

Valehtelija Usopp

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usopp asui ennen Syrup-nimisessä kylässä itäisellä merellä. Nuoressa iässä hänen isänsä Yasopp jätti Usoppin ja hänen äitinsä lähtien itse merille Shanks Punatukan miehistön kanssa. Tämä herätti Usoppin kiinnostuksen merirosvoihin.

Myöhemmin Merry paljasti huhun, miksi Usopp huuteli aina aamuisin merirosvojen tulevan. Pari vuotta myöhemmin Yasoppin lähdettyä, Usoppin äiti sairastui ja teki kuolemaa. Usopp aloitti valehtelemisen pitääkseen äitinsä hengen yllä, sanoen äidilleen Shanksin merirosvojen tulevan takaisin ja ottavansa heidät mukaan. Jopa äitinsä kuoltua Usopp jatkoi huutaen kylän poikki merirosvojen tulevan. Eräänä päivänä kolme lasta (Pippuri, Porkkana ja Sipuli) tulivat puhumaan Usoppille, ja yhdessä he perustivat Usopp-merirosvot.

Ajan mittaan kyläläiset ärsyyntyivät Usoppin aikaisin aamuna huutelemiin valheisiin ja alkoivat heitellä Usoppia tavaroilla. Siitä huolimatta Usopp jatkoi huutelemista, sillä se hänen mielestään toi jotain sisältöä tylsään pikkukylän arkeen. Todellisuudessa monet kyläläiset käyttivät Usoppin huutelemista hyväkseen, ja jotkut pitivät Usoppin huutelemista esim. herätyskellona tai merkkinä töihin lähtöön. Myöhemmin Usopp alkoi kertoa hänen valheellisista uroteoistaan vanhempansa menettäneelle rikkaalle, mutta sairastuneelle Kaya-neidille piristääkseen häntä.

Ironisesti osa Kayalle kertomistaan valheistaan on käynyt todeksi Olkihattujen kanssa matkatessa. Valetapaamisesta jättiläiskultakalan kanssa toteutui Little Garden -nimisellä saarella, kun Olkihatut olivat lähdössä sieltä. Toinen vale oli suurikokoinen myyrä, jonka Usopp tapasi Alabastassa taistellessaan Miss Merry Christmasin kanssa. Ehkä jonakin päivänä Usoppista tulee kapteeni ja hän saa 8000 jäsentä joukkoihinsa.

Kun Mustan kissan merirosvot tulivat saarelle, Usopp, Luffy, Zoro ja Nami yhdessä taistelivat piraatteja ja heidän entistä johtajaansa, Kapteeni Kuroa vastaan. Kuro oli viettänyt kolme vuotta Kayan hovimestarina Kharadoor-nimellä.

Seuraukset ja elämä merillä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Luffy ja muut voittivat Kuron ja Mustan kissan merirosvot, Usopp hajotti Usopp-merirosvot ryhtyessään oikeaksi merirosvoksi, ja kunnioittaakseen Usoppin muistoa entiset Usopp-merirosvot huutelivat merirosvojen tulevan aina aamuisin. Alun perin Usoppin oli tarkoitus lähteä yksin merille, mutta Luffy halusi Usoppin miehistöönsä Going Merry -laivaan, jonka Kaya lahjoitti heille. Myöhemmin Luffy antoi Usoppille tarkka-ampujan tittelin. Usopp ensitöikseen laivalla myös maalasi lippuun ja purjeeseen Olkihattujen Jolly Rogerin, nähtyään ensin Luffyn toivottoman maalauksen. Joskus Usopp leikillään pitää itseään Olkihattujen kapteenina.

Little Garden

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saavuttuaan toiselle saarelle Grand Linella, Usopp koki hieman muutoksia. Saarella hän ja muut Olkihattupiraatit tapasivat jättiläiset Dorryn ja Brogyn. Jättiläiset olivat siihen päivään asti taistelleet sata vuotta keskenään ja unohtaneet miksi he taistelivat, kunnes Olkihatut saivat heidät muistamaan sen. Syy ei koskaan ollut tarpeellinen, sillä he taistelevat kunniastaan pitäen sitä omaa henkeäkin arvokkaampana. Olkihattujen lähdettyäkin jättiläiset jatkoivat taisteluaan. Tosimiesten taistelua, kuten Usopp sen nimesi. Heidän taistelunsa kosketti Usoppia, ja hän halusi samanlaiseksi mieheksi kuin he, urheaksi merten soturiksi. Muutos näkyi jo kun Olkihattujen laivalta tuoma olut räjähti Dorryn vatsassa Mr. 5:n toimesta tarkoituksena pilata Dorryn ja Brogyn taistelu. Tästä syystä Usopp taisteli Mr. 5:sta vastaan riskeistä huolimatta. Usopp yhä toivoo päästä käymään jättiläisten kotisaarella Elbafissa.

Taistelussa Aokijiä vastaan Usopp pelkäsi kovasti huomatessaan ystäviensä häviävän niin helposti, joka sai hänet ajattelemaan hyötyään Olkihatuille. Hän alkoi pelätä, että Olkihattujen värvätessä yhä vain voimakkaampia jäseniä, joukon heikoimpana Usoppin taidot saattaisivat jäädä tarpeettomiksi. Lopulta Usopp teki päätöksensä erota Olkihatuista Water 7:ssä, kun Luffy päätti hankkia uuden laivan Going Merryn tilalle. Saadakseen laivan itselleen Usopp taisteli Luffyä vastaan. Taistelun aikana Usopp näytti piilevät kykynsä käyttämällä Skypieasta tuomiaan diaaleja. Hävittyään Luffylle hän siitä huolimatta sai pitää laivan, ja niin Usopp aloitti yrityksensä korjata korjautumattoman laivan. Myöhemmin hänet nappasi CP9 tavattuaan Frankyn ja Usopp menetti laivansa CP9:n julmuuden takia.

Päästyään vapaaksi Sanjin avustuksella junamatkan aikana Enies Lobbyyn, Usopp sanoi ettei hänellä olisi enää mitään tekemistä Olkihattujen kanssa ja lähti. Minuutin päästä Usopp kuitenkin palasi takaisin. Hän oli pukenut naamion ja viitan ylleen, käyttäen uutta nimeä: Sogeking ( jap. ニコ・ロビン, Sogekingu), joka tarkoittaa tarkka-ampujaa ilman g-kirjainta, mutta g-kirjaimen kanssa Sniper Kingiä eli tarkka-ampujakuningasta. Tarinansa mukaan Sogeking on tarkka-ampujien saarelta, jonka voi löytää omasta sydämestään. Lisäksi Sogeking oli tehnyt itselleen tunnuskappaleen.

Kaikki Olkihattupiraatit (ja Galley-La, Frankyn perhe ja CP9) tunnistivat hänet Usoppiksi, paitsi Luffy ja Chopper. Pitkään ei ollut tiedossa aikoisiko Usopp liittyä takaisin Olkihattuihin. Ainoa syy naamion käyttämiseen oli identiteettinsä salaaminen, vaikka se tehosikin vain Luffyyn ja Chopperiin.

Junamatkalla hän auttoi Sanjia ja Frankya vapauttamaan Nico Robinin, mutta he epäonnistuivat Robinin halutessa jäädä. Sanji ja Usopp erottuivat vaunujen jakautuessa Frankysta, saavuttaen pian muut Olkihatut, Galley-Lan ja Franky perheen. Kun Olkihatut ja CP9 kohtasivat, Sogeking esitteli heille uuden aseensa, "Kabuton", joka on pitkä keppi voimakkailla kuminauhoilla ja diaalilla vahvistettu. Vaikka hän olikin ainoa Olkihatuista joka ei kyennyt kaatamaan yhtäkään CP9:n jäsentä, hän teki tärkeitä siirtoja Olkihatuille muun muassa sytyttämällä Maailmanhallituksen lipun tuleen ja suojatessaan Nico Robinia pitkän matkan etäisyydeltä ampumalla Spandamia ja sotilaita.

Ensimmäisen kerran kun Usopp nähtiin jälleen Water 7:ssa, oli kun hänen piti päättää lähtisikö hän jättiläisten Oimon ja Kaashiin kanssa Elbafiin vai ei. Kun Luffyn isoisä Monkey D. Garp kävi keskustelua Olkihattujen kanssa, Usopp vakoili heitä ikkunan takaa Yokozunan kanssa. Sogekingina Usopp osallistui Olkihattujen järjestämään suureen voitonjuhlaan. Koska hän oli koko Enies Lobbyn ajan Sogeking, myös hänen etsintäkuulutuksessa käytetään nimeä Sogeking. Hän sai kiinniottopalkkiokseen 30 miljoonaa berryä, joka on sama kuin Luffylla hänen saadessaan ensimmäisen kiinniottopalkkionsa.

Lopulta Usopp päätti liittyä uudestaan Olkihattuihin. Zoro kuitenkin sanoi lähtevänsä Olkihatuista, jos he päästäisivät Usoppin takaisin ilman anteeksipyyntöä häneltä. Usopp oletti Olkihattujen etsivän häntä Water 7:ssa, mutta Zoron sanojen jälkeen Olkihatut lähtivät ilman Usoppia. Kun Usopp huusi Olkihatuille haluavansa takaisin miehistöön, he eivät välittäneet vaan keskittyivät Garpilta pakenemiseen. Lopulta Usopp ymmärsi virheensä ja pyysi kyyneleet virraten anteeksi, jolloin Luffy itkien samalla venytti kätensä, jotta Usopp voisi tarrata siihen ja palata Olkihattuihin.

Sogeking ilmestyi uudestaan taistelussa Peronaa vastaan Thriller Barkissa. Tässä tapauksessa hän pukeutui Sogekingiksi saadakseen lisää rohkeutta ja voimaa. Suomenkielisessä mangassa Sogekingin nimi on Ampunaamio.

Taidot ja voimat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Usopp on hyvä tarkka-ampuja ja harjoitteli ahkerasti ritsalla ampumista, tullen yhdeksi parhaimmista nykyisistä tarkka-ampujista. Hänen ammuksinaan toimivat esimerkiksi lyijykuulat, kananmunat ja shurikenit. Hyökkäyksensä Usopp on nimennyt tähdenlennoilla (Boshi Japanissa), kuten "ruutitähdenlento", joka räjähtää osuessaan. Hän voi myös kestää paljon fyysistä tuskaa, joka tuli todistetuksi muun muassa Mr. 4:n lyödessä neljän tonnin mailalla Usoppia päähän. Peittääkseen heikkoutensa taisteluissa, hän käyttää eri strategioita selvitäkseen taisteluista, kuten esimerkiksi houkuttelemalla vihollisensa räjähtävälle alueelle, heittämällä vastustajan päälle viinaa sytyttäen sen tai käyttäen Mr. 4:n hitautta häntä vastaan. Kuten Nami, Usopp on myös voittanut itseään roimasti vahvempia vihollisia. Lisäksi pakomatkalla Enies Lobbysta hän liittyi Zoron ja Sanjin joukkoon puolustamaan Going Merryä kanuunankuulilta, joskus tuhoten jopa kolme kanuunankuulaa yhtä aikaa. Tämä todisti Usoppin olevan lähellä samaa tasoa kuin Zoro ja Sanji heidän aloittaessaan merirosvouran.

Muut Usoppin aseet ovat usein huumorimielisiä, kuten esimerkiksi hänen viiden tonnin murskaajansa, joka koki ensiesiintymisensä Alabastassa (oikeasti "Usopp-murskaaja" painaa viiden tonnin sijaan kaksi kiloa). Usopp-murskaaja teki paluunsa huomattavasti isompana Thriller Barkissa, tällä kertaa "kymmenen tonnin painoisena". Se käy hyvin vihollisen pelottelusta, sillä vihollisen luullessa saavansa kovan iskun, hän saakin pään murskautumisen sijaan vain kuhmun. Nykyisin Usopp käyttää paljon myös Taivassaarelta tuomiaan diaaleja, kuten lamppudiaalia sokaisemaan vastuksensa ja tärskydiaaleja kerätäkseen vastustajilta hyökkäysvoimaa ja lopulta iskien ne takaisin heihin. Lisäksi hän kykeni oman aseensa lisäksi vahvistamaan Namille aikaisemmin suunnittelemaansa Clima Tactia diaaleilla. Seikkailun aikana Usopp myös toimi lähes kaiken korjaajana, mutta nykyisin hänen paikkansa on lähes kokonaan luovutettu uudelle jäsenelle, Frankylle.

Myös valheitaan hän käyttää apunaan taisteluissa. Esimerkiksi pahan paikan tullen hän käyttää "ketsuppitähdenlentoa" saadakseen ketsupin näyttämään vereltä. Näin vihollinen luulee Usoppin kuolleen. Toinen myös usein esiintynyt valetta hyväksi käyttävä ase on "Usopp-kumilenksu", joka saa vastustajan luulemaan seuraavaksi tulevan voimakas isku, mutta kyseessä onkin vain kumilenkki ja Usopp saa aikaa juosta kauemmas tai saa vihollisensa huomion hetkeksi herpaantumaan. Myös hyökkäyksien nimissä hän käyttää valheitaan. Esimerkiksi Mr. 5:n kanssa taistellessaan hän sai Mr. 5:n uskomaan, että hän ampui tätä kohti "ruutitähdenlennon". Mr. 5:n nieltyä sen, Usopp paljasti hyökkäyksen oikean nimen: "tabascotähdenlennon", joka on tavallinen panos, mutta täytetty yhtenä tulisimpana kastikkeena tunnetulla tabascolla.

Sogekingiksi tullessaan hän paljasti uuden aseensa, "Kabuton", ritsa joka on kuin pitkä sauva. Ensimmäisen kerran hän käytti sitä kun Luffy pyysi häntä polttamaan Maailmanhallituksen lipun. Kabuton avulla hyökkäyksistä tulee paljon nopeampia ja vahvempia. Lisäksi se on vahvistettu puhuridiaalilla. Kabuto on saanut nimensä sen ritsaosan muodoista, jotka muistuttavat kabuto-kuoriaisen sarvia. Sen lisäksi, että hänellä on uusi ase, hänellä on myös uusi ego, Sogeking. Pukiessaan naamarin ylleen hän saa lisää rohkeutta ja voimaa taisteluihin.

Usopp osti hänen nykyiset tarkka-ampujan lasinsa Loguetownista, ja niiden avulla hän pystyy tähtäämään huomattavasti tarkemmin. eikä mm. kova tuuli käy silmiin. Mangassa hän osti ne, mutta animessa hän voitti ne Daddy the Fatherilta ampumalla tuuliviirin silmään pitkän matkan päästä. Usoppilla on myös kotikylässään hiottu pakoonjuoksemistaito, jonka avulla hän voi juosta erittäin nopeasti joko pakoon tai päästäkseen ripeästi toisaalle.

Hänellä on vielä yksi taito, jossa hän on lahjakas. Usopp on erittäin hyvä taiteilija, ja on sarjan edetessä muun muassa maalannut Olkihatuille Jolly Rogerin ja tehnyt lumiveistoksia. Taiteellisen silmänsä vuoksi hän on myös päässyt Eiichiro Odan mangakirjojen fanipiirros-osion tunnukseksi.