Uskonnollinen taide

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uskonnollinen taide. Uskonto vaikuttaa hyvin paljon taiteeseen. Mutta myös uskonnoissa taide näkyy, esim. rituaaleissa käytetään taiteen eri muotoja apuna. Kirkoissa näkyy paljon taideteoksia, joissa kuvataan juuri uskontoon liittyviä aiheita. Graffiti maalaukset esittävät usein uskontoon liittyviä aiheita, esim. ristit ja paholaiseen liittyvät asiat.kenen mukaan?

Buddha laskeutuu Tavatimsasta
Madonna ja lapsi - ikoni 900-luvulta
Bernini: Pyhä Henki Kyyhkysenä

Antiikin roomalaiset käyttivät taidetta osoittamaan kunnioitusta sankareilleen ja kertomaan sankarien uroteoista. Nämä taiteen tarkoitukset: kunnioitus ja kertominen, levisivät myös uskonnolliseen taiteeseen monissa kulttuureissa, jotka olivat roomalaisten kanssa kosketuksissa ajanlaskun alussa. Hellenistisen ja roomalaisen taiteen vaikutukseksi lasketaan, että egyptiläiset alkoivat koristaa hautamuistomerkkejä muotokuvilla, intialaiset tekivät kuvia Buddhan elämästä ja jopa juutalaiset, joiden perinne kielsi jumalankuvien tekemisen, alkoivat maalata kuvia Vanhan testamentin kertomuksista synagogiin.[1]

Kristillisessä kirkossa kehittyi varhain kuvallista symboliikkaa, jonka tarkoituksena oli merkitä Raamatun kertomuksista tutut hahmot ja pyhät niin, että lukutaidottomatkin osaavat tunnistaa heidät. Pietarin ulkonäköä ei tunneta, mutta veistoksista hänet voi tunnistaa mukana kulkevista avaimista. Samoin kyyhky kuvaa pyhää henkeä.[2]

Tyypillisiä kristillisen kirkon kuva-aiheita ovat Madonna ja lapsi ja Kristus ristillä. Lukemattomat taiteilijat ovat maalanneet näistä toisintoja, sekä tunnetut taiteilijat että anonyymit kirkkojen koristelijat.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gombrich E.H.: Maailman taiteen historia, s. 85–89. Suomentanut Saarikivi S. WSOY, 1980 (alkuteos 1972). ISBN 951-0-10033-1.
  2. Kristilliset symbolit (Arkistoitu – Internet Archive) Kirkkopalvelut

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Uskonnollinen taide.