Uskonnollinen eristäminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uskonnollinen eristäminen

Uskonnollinen eristäminen tarkoittaa uskonnon perusteella tapahtuvaa ihmisten erottelua. Termiä käytetään kuvaamaan paitsi sosiaalista ilmiötä, myös lain perusteella tapahtuvaa erottelua.

Bosnia ja Hertsegovina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Guardian-lehden toimittajan Jonathan Steelen mukaan Bosnia ja Hertsegovina on "riipuvainen, tukahdutettu ja apartheidistinen hallinto". Steelen näkemyksen mukaan YK:n hallinto Bosniassa luo "riipuvaisuuden, tukahduttaa siviiliyhteiskunnan ja aikaansaa selvästi näkyvää taloudellista aparthaidia".

Iran[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iranin virallinen uskonto on Islam, jonka johtajana toimii Ajatollah. Iran asettaa ei-Muslimit monoteistit Dhimmin asemaan. Yhdysvaltain ulkoministeriö on raportoinut Iranissa tapahtuvasta uskonnon perusteella tehtävistä vangitsemisista, häirinnästä ja pelottelusta.

Bahai-uskon jäsenet ovat kertoneet joutuneensa erotetuiksi yliopistosta uskontonsa perusteella. Bahailaiset opettajat joutuvat luopumaan uskostaan saadakseen toimia opettajana. Bahailaisuutta ei tunnusteta Iranin perustuslaissa.

Saudi-Arabia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. maaliskuuta, 2004 saakka Saudi-Arabian hallituksen internet-sivuilla mainittiin, että juutalaiset eivät saa saapua maahan.

Mekan ja Medinan kaupunkeihin pääsevät ainoastaan muslimit. Tämä on aiheuttanut hankaluuksia kaupungeissa toimivilla länsimaisille yrityksille, joiden täytyy joko palkata ainoastaan muslimeita, tai teettää työt kaupungin ulkopuolella. Mekan ja Medinana puhelinverkon operoinnista 1980-luvulla vastannut Bell Canada perusti ei-muslimeille omat toimitilat kaupungin ulkopuolelle. Yritys joutui Kanadassa oikeuteen 1970-luvulla uskonnon (ja sukupuolen) perusteella tapahtuneesta syrjinnästä.

Iso-Britannia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lontoo on jakautuneempi uskonnon perusteella kuin rodun perusteella. Neljännes kaupungin seitsemästä miljoonasta asukkaasta asuu valitsemassaan uskonnollisessa kaupunginosassa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Religious segregation