Käyttäjä:Muu-karhu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
fi Tämän käyttäjän äidinkieli on suomi.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
sv-2 Denna användare har kunskaper på mellannivå i svenska.
de-2 Dieser Benutzer hat fortgeschrittene Deutschkenntnisse.


Onko se jääkarhu vai maakarhu? – Se on muu-karhu, sanoo Lotta.
Astrid Lindgren

Vietin vuosina 2005–2008 suuren osan vapaa-ajastani Wikipedian parissa ja toimin suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjänä marraskuusta 2005 huhtikuuhun 2013. Ensimmäinen nimimerkkini Wikipediassa oli Aslak (27. tammikuuta 2008 saakka). Nykyään teen muokkauksia vain satunnaisesti.

Koulutukseltani olen geofyysikko ja ympäristötieteilijä, mutta kiinnostuksenkohteita on vuosien varrella ollut monenlaisia. Wikipediassa työstämieni artikkelien aiheet vaihtelevatkin raamatunhistoriasta slaavilaiseen mytologiaan, koirista matematiikkaan ja säveliin perustuvasta kielestä samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeuteen. Ensimmäinen Wikipediaan luomani artikkeli oli Erik Satie, jonka kirjoittamisen aloitin ennen nimimerkin rekisteröimistä, ja viimeisin Etty Hillesum. Kaikkiaan aloittamiani artikkeleita on noin 400 ja muokkauksia noin 20 000.

Vuosien varrella monet käytännöt Wikipediassa ovat kehittyneet ja esimerkiksi lähteiden tarkka merkitseminen tuli tavaksi vasta aktiivisimman kirjoittajaurani jälkeen. Siksi monista vanhemmista kirjoituksistani puuttuvat lähdemerkinnät. Monet aloittamani artikkelit ovat käännöksiä englanninkielisestä Wikipediasta tai perustuvat sen tietoihin, osan olen kirjoittanut muun tietokirjallisuuden pohjalta.

Olen kirjoittanut kolme artikkelia suositelluiksi sivuiksi eli Wikipedian parhaimmistoon asti: Karuselli, Łódźin ghetto ja Otsonikato. Sittemmin kriteerit ovat tiukentuneet ja tätä kirjoittaessani (2. tammikuuta 2021) vain Otsonikato on säilyttänyt suositellun artikkelin aseman.

Wikipedia-innostuksen hiipumiseen vaikutti työelämään siirtyminen opiskeluvuosien jälkeen, samoin se, että tultuani valituksi ylläpitäjäksi muokkaamisen painopiste siirtyi artikkelien kirjoittamisesta sotkujen siivoamiseen, vandaalien estämiseen, uusien käyttäjien opastamiseen ja muuhun vähemmän palkitsevaan hommaan. Pääharrastukseksi nousi Wikipedian sijaan geokätköily.

Kokoamiani sanastoja:

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Muu-karhu.