Käyttäjä:Jafeluv/Itsestä kirjoittaminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kun Wikipedia-artikkelin kirjoittajalla on läheinen yhteys artikkelin kohteeseen, objektiivisen ja neutraalisti muotoillun tietosanakirjatekstin kirjoittaminen voi muodostua vaikeaksi.

Itsestä kirjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähtökohtaisesti itsestä, omasta yrityksestä tai muusta itselle läheisestä aiheesta tulisi välttää. Läheinen yhteys artikkelin aiheeseen tekee objektiivisen ja neutraalisti muotoillun tekstin kirjoittamisen vaikeaksi. Jos aihe on todella merkittävä, hyvällä todennäköisyydellä joku kirjoittaa siitä artikkelin jossakin vaiheessa. Jos haluat ehdottaa aihetta, josta Wikipediassa ei ole vielä artikkelia, harkitse artikkelitoiveen jättämistä.

Muista, että artikkelin aloittajalla ole yksityisoikeutta artikkeliin, vaan tekstiä saa kuka tahansa muokata. Tekstiin voi ilmestyä myös artikkelin kohteelle epämiellyttäviä asioita, eikä tällä ole veto-oikeutta siihen, mitä asioita artikkelissa käsitellään. Jos artikkelissa on virheellistä tietoa, voit ilmoittaa siitä keskustelusivulla. Voit myös selvissä tapauksissa korjata tiedon oikeaksi itse, mutta muistathan merkitä tiedolle lähteen. Jos joku kumoaa muokkauksesi, ota asia puheeksi käyttäjän kanssa artikkelin keskustelusivulla. Muokkaussotiminen eli saman tekstin toistuva lisääminen tai poistaminen ei ole rakentavaa ja voi johtaa muokkausestoon.

Mainostaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedia on tietosanakirja, ei mainostamis- tai tiedotuskanava. Mainosmaiset artikkelit poistetaan tai korjataan tietosanakirjaan sopiviksi luotettavien lähteiden perusteella. Mainosartikkelien luominen tai mainoslinkkien toistuva lisääminen voi johtaa muokkausestoon. Ota kirjoittaessasi huomioon, että tietosanakirja-artikkelien on oltava kirjoitettu neutraalista näkökulmasta ja että tietojen on oltava tarkistettavissa luotettavista ulkopuolisista lähteistä. Ei siis riitä, että artikkelin kohde kirjoittaa itsestään, vaan jonkun ulkopuolisen tahon on ensin kirjoitettava aiheesta, ennen kuin siitä voidaan tehdä artikkeli Wikipediaan. Ei riitä, että tiedät lisäämäsi tekstin olevan totta, vaan sinun on pystyttävä perustelemaan se lähteiden avulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytäntöjä
Mielipidekirjoituksia