Urumi (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urumi
ഉറുമി
Elokuvateatterien juliste
Elokuvateatterien juliste
Ohjaaja Santosh Sivan
Käsikirjoittaja Shankar Ramakrishnan
Tuottaja Prithviraj
Santosh Sivan
Shaji Natesan
Säveltäjä Deepak Dev
Kuvaaja Santosh Sivan
Leikkaaja A. Sreekar Prasad
Pääosat Prithviraj
Prabhu Deva
Genelia D’Souza
Nithya Menon
Vidya Balan
Jagathy Sreekumar
Alexx O’Nell
Arya
Valmistustiedot
Valmistusmaa Intia
Tuotantoyhtiö August Cinema
Ensi-ilta 31. maaliskuuta 2011
Kesto 160 min
Alkuperäiskieli malajalam
Budjetti 200 milj. [1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
AllMovie

Urumi (malajalamiksi ഉറുമി) on vuonna 2011 ensi-iltansa saanut intialainen malajalaminkielinen draamaelokuva, joka perustuu osittain historiallisiin tapahtumiin. Sen on ohjannut Santosh Sivan ja käsikirjoittanut Shankar Ramakrishnan. Elokuvassa näyttelevät Prithviraj, Prabhu Deva, Genelia D’Souza, Nithya Menon, Vidya Balan, Jagathy Sreekumar, Arya ja Alexx O’Nell. Tabu esiintyy tanssinumerossa.

Urumi oli 200 miljoonan rupian budjetillaan aikansa toiseksi kallein malajalaminkielinen elokuva Pazhassi Rajan (2009) jälkeen.[1][2] Se julkaistiin myös dubattuna teluguksi samalla nimellä ja tamiliksi nimellä Urumi: Padhinaintham Nootrandu Uraivaal. Monia kohtauksia jouduttiin kuvaamaan uudelleen dubattuja versioita varten.[3]

Elokuva oli sekä yleisö- että arvostelumenestys. Se voitti useita palkintoja, joihin kuului parhaan elokuvan ja ohjauksen palkinnot Imagineindia International Film Festivalilta,[4] sekä kaksi Kerala State Film Awards -palkintoa ja seitsemän Asiavision Awards -palkintoa.[5]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Suurimmaksi osaksi 1500-luvun Keralaan sijoittuvassa elokuvassa soturi Chirakkal Kelu Nayanar haluaa kostaa isänsä kuoleman yhteenotossa Vasco da Gaman ja tämän joukkojen kanssa. Apunaan hänellä on paras ystävänsä Vavvali ja soturiprinsessa Ayesha.

Monikansallinen kaivosyhtiö Nirvana Group tarjoaa Goalla asuvan Krishna Dasille (Prithviraj Sukumaran) suuren summan rahaa ostaakseen tämän sukulaisten omistamat maat. Ne on aiemmin vuokrattu voittoatavoittelemattomalle yhdistykselle, joka ylläpitää mm. koulua paikallisille alkuperäiskansojen lapsille. Dasin ja hänen ystävänsä Thanseer (Prabhu Deva) vieraillessa paikan päällä heidät kidnapataan ja kaksikko viedään paikallisen heimopäällikkö luokse, joka kertoo Dasin olevan Chirakkal Kelu Nayanarin jälkeläinen.

Tämän jälkeen tapahtumat siirtyvät 1500-luvun Keralaan.

Vasco oli ottanut vangikseen pyhiinvaltajia, joiden vapauttamisesta nuoren Kelun ja bramiinin oli tarkoitus neuvotella da Gaman kanssa, joka kieltäytyy neuvottelemasta ja päättää alkaa tappamaan panttivankeja. Kelun isä järjestää rynnäkön da Gaman laivaan pelastaakseen poikansa, mutta kuolee itse jäätyään vangiksi. Vavvalin perhe adoptoi orvoksi jääneen Kelun.

Kasvettuaan aikuisiksi Kelu ja Vavvali kohtaavat metsästysretkellään Chirakkalin prinsessan Balan (Nithya Menen), jonka rosvojoukko on kidnapannut käyttäen apunaan portugalilaisten valmistamia pistooleja. Prinssi Bhanu Vikraman (Ankur Khanna) epäilee kuitenkin Kelun ja Vavvalin kidnapanneen prinsessan, pidättää heidät ja vie kaksikon Chirakkalin kuninkaan (Amole Gupte) luo. Kun selviää, että Kelu ja Vavvali ovat syyttömiä, kuninkaan ministeri Chenichery Kurup (Jagathy Sreekumar) neuvoo kuningasta käyttämään Kelun soturin taitoja kuningaskunnan hyväksi ja kidnappaamaan Vasco da Gaman, jonka huhutaan palaavan Keralaan saatuaan varakuninkaan arvon. Vascon sijaan Kelu ja Vavvali vangitsevat kuitenkin tämän pojan Estêvãon (Alexx O'Nell).

Estêvãon vangitsemisen yhteydessä Kelu ja Vavvali kohtaavat Arakkalin prinsessan Ayeshan (Genelia D'Souza), joka päätyy Chirakkalin joukkojen vangiksi, mutta Kelu auttaa tätä myöhemmin pakenemaan. Yhdessä Vavvalin kanssa kolmikko alkaa kokoamaan maaseudulta portugalilaisia vastustavaa rintamaa. Samaan aikaan palatsissa prinssi Bhanu on ministeri Chenicheryn johdattelemana liittoutunut vankina olevan Estêvãon kanssa. Chenicheryn johdatuksella he murhaavat kuninkaan ja Bhanu nousee Chirakkalin hallitsijaksi, jonka on tarkoitus olla portugalilaisille mahdollisimman myötämielinen.

Vasco da Gaman saapuessa Chirakkaliin hän tunnistaa Chenicheryn välittömästi. Estêvão tappaa Bhanun, josta ei enää ole portugalilaisille hyötyä. Chenicherylle tarjotaan Lakkadiivien saarten kenraalikuvernöörin virkaa kiitoksena portugalilaisten kanssa tehdystä yhteistyöstä. Kelun, Vavvalin ja Ayeshan kokoama vastarinta ja portugalilaiset ajautuvat taisteluun, jonka aikana Vavvali saa surmansa. Kelun onnistuu päästä kasvotusten Estêvãon kanssa, mutta kuolee portugalilaisten sotilaiden luoteihin.

Elokuvan lopussa Krishna Das päättää olla myymättä esi-isiensä maita kaivosyhtiölle ja aloittavansa uuden elämän Keralassa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Prithviraj  Chirakkal Kelu Nayanar/Krishna Das  
 Prabhu Deva  Vavvali/Thanseer  
 Genelia D’Souza  Arakkalin prinsessa Ayesha  
 Nithya Menon  Chirakkal Bala/Daisy da Cunha  
 Vidya Balan  Makkom/Bhumi  
 Alexx O’Nell  nuori Vasco da Gama/Estêvão da Gama  
 Robin Pratt  vanha Vasco da Gama  
 Arya  Chirakkal Kothuwal/Thankachan  
 Amole Gupte  Chirakkalin kuningas 
 Ankur Khanna  prinssi Bhanu Vikraman  
 Jagathy Sreekumar  ministeri Chenichery Kurup  
 Shaji Nadesan  MLA Raveendra Kaimal  
 Tabu  erikoisesiintyminen laulussa ”Aaranne Aarane”  
 K. P. A. C. Lalitha  kertoja  

Soundtrack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki sävellykset Deepak Dev.

NroNimiLaulaja(t)Kesto
1.”Aaranne Aarane”Job Kurian, Rita4.19
2.”Aaro Nee Aaro”K. J. Yesudas, Swetha Mohan6.20
3.”Chimmi Chimmi”Manjari2.44
4.”Appaa”Reshmi Sathish3.19
5.”Vadakku Vadakku” (Friendship Remix) Gurukiran, Shaan Rahman2.52
6.”Thelu Thelu”K. R. Renji3.51
7.”Vadakku Vadakku”Prithviraj3.27
8.”Chalanam Chalanam”Reshmi Sathish3.47
9.”Theme Music”Mili3.05

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Reporter Film Awards
  • Paras kuvaus – Santosh Sivan
  • Paras lavastus – Sunil Babu
  • Parhaat erikoistehosteet – Karthik Kotamraju
  • Paras taustamusiikki – Deepak Dev
  • Paras miksaus ja äänitys – M. R. Rajakrishnan, Anand Babu
 • Asiavision Awards
  • Paras elokuva
  • Paras ohjaus – Santosh Sivan
  • Paras naispääosa – Genelia D’Souza
  • Paras antagonisti – Jagathy Sreekumar
  • Vuoden mies – Santosh Sivan

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Pillai, Sreedhar: Vidya’s a committed artist: Prithiviraj The Times of India. 29.9.2010. Arkistoitu 5.11.2012. Viitattu 12.7.2016. (englanniksi)
 2. Nayar, Parvathy S: Urumi song issued warrant for plagiarism The Times of India. 31.10.2012. Arkistoitu 11.4.2013. Viitattu 12.7.2016. (englanniksi)
 3. Kamath, Sudhish: Sivan in focus The Hindu. 1.6.2012. Viitattu 12.7.2016. (englanniksi)
 4. Nagarajan, Saraswathy: Spirited approach The Hindu. 6.6.2012. Viitattu 13.7.2016. (englanniksi)
 5. Radhakrishnan, Manjusha: Southern stars shine at Asiavision Awards Gulf News. 28.11.2011. Viitattu 13.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]