Urmas Alender

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urmas Alender
Henkilötiedot
Syntynyt22. marraskuuta 1953
Tallinna, Viron SNT, Neuvostoliitto
Kuollut28. syyskuuta 1994 (40 vuotta)
autolautta M/S Estonia, 40 kilometriä Utösta, Suomi
Ammatti laulaja, säveltäjä
Muusikko
Tyylilajit rock, punk rock, progressiivinen rock ja folk rockView and modify data on Wikidata

Urmas Alender (22. marraskuuta 1953 Tallinna28. syyskuuta 1994 M/S Estonia, Utön edustalla) oli virolainen laulaja ja säveltäjä. Hän on soittanut muun muassa yhtyeissä Ruja ja Propeller. Alender on yksi tunnetuimmista autolautta Estonian uppoamisen uhreista.

Alender suoritti Tallinnan valtiollisesta konservatorion (nyk. Viron musiikki- ja teatteriakatemia) näyttelijälinjan (8. vuosikurssi) vuosina 1974–1978. Alender tunnettiin yhtenä laulavan vallankumouksen (1987–1989) keskeisistä muusikoista. Erityisesti merkityksellistä oli se, että Rujan kappaleet olivat pääasiassa neuvostovallan vainoaman isänmaallisen runoilijan Juhan Viidingun kynästä lähtöisin. Alender ehti julkaista kaksi albumia ennen kuolemaansa: Vana kloun (1992) ja Hingelind (1994). Koko tuotanto julkaistiin kaksiosaisena kokoelmana postuumisti vuonna 2000. Jälkeenpäin löytyneitä kappaleita on julkaistu postuumialbumeina. Alenderin tunnetuimpia kappaleita ovat “Kui mind enam ei ole”, “Teisel pool vett”, “Hüvasti kollane koer”, “Minu Eestimaa”, “Võta mind lehtede varju”, “Üksikutele”, “Hoia mind nii” ja “Juuspeened keeeled”.

Alender avioitui 2. heinäkuuta 1976. Kolme vuotta myöhemmin syntyi tytär Yoko, joka on tunnettu arkkitehti, poliitikko ja kansanedustaja.

Alenderista on tehty dokumentti Teisel pool vett (Liia Sakkos, 2003).

Yhtyeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.