Urmas Alender

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urmas Alender
Henkilötiedot
Syntynyt 22. marraskuuta 1953
Neuvostoliiton lippu Tallinna, Viron SNT, Neuvostoliitto
Kuollut 28. syyskuuta 1994 (40 vuotta)
Viron lippu Suomen lippu autolautta M/S Estonia, 40 kilometriä Utösta, Suomi
Ammatti laulaja, säveltäjä
Aiheesta muualla
MusicBrainz

Urmas Alender (22. marraskuuta 1953 Tallinna28. syyskuuta 1994 M/S Estonia, Utön edustalla) oli virolainen laulaja ja säveltäjä. Hän on soittanut muun muassa yhtyeissä Ruja ja Propeller. Alender on yksi tunnetuimmista autolautta Estonian uppoamisen uhreista.

Alender suoritti Tallinnan valtiollisesta konservatorion (nyk. Viron musiikki- ja teatteriakatemia) näyttelijälinjan (8. vuosikurssi) vuosina 1974–1978. Alender tunnettiin yhtenä laulavan vallankumouksen (1987–1989) keskeisistä muusikoista. Erityisesti merkityksellistä oli se, että Rujan kappaleet olivat pääasiassa neuvostovallan vainoaman isänmaallisen runoilijan Juhan Viidingun kynästä lähtöisin. Alender ehti julkaista kaksi albumia ennen kuolemaansa: Vana kloun (1992) ja Hingelind (1994). Koko tuotanto julkaistiin kaksiosaisena kokoelmana postyymisti vuonna 2000. Jälkeenpäin löytyneitä kappaleita on julkaistu postyymialbumeina. Alenderin tunnetuimpia kappaleita ovat “Kui mind enam ei ole”, “Teisel pool vett”, “Hüvasti kollane koer”, “Minu Eestimaa”, “Võta mind lehtede varju”, “Üksikutele”, “Hoia mind nii” ja “Juuspeened keeeled”.

Alender avioitui 2. heinäkuuta 1976. Kolme vuotta myöhemmin syntyi tytär Yoko, joka on tunnettu arkkitehti, poliitikko ja kansanedustaja.

Alenderista on tehty dokumentti Teisel pool vett (Liia Sakkos, 2003).

Yhtyeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.