Urashima Tarō

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Urashima Taro on japanilainen kansantarina, joka kertoo 24-vuotiaasta kalastajasta Urashima Tarosta. Hän huomaa kalastaessaan, että ryhmä lapsia kiusaa kilpikonnaa. Hän pelastaa kilpikonnan. Palkinnoksi hyvästä teostaan hän pääsee käymään meren alla lohikäärmejumalan palatsissa. Urashima viettää palatsissa kolme vuorokautta ja saa siellä tapaamaltaan prinsessalta lahjaksi laatikon.

Kun Urashima palaa kotiin, talossa, joka hänen kadotessaan oli ollut hänen kotinsa, on vieras mies. Urashima kertoo asuvansa siellä ja esittelee itsensä. Vieras mies sanoo, että hän asuu talossa nykyisin. Hän kertoo tietävänsä, että talossa asui aikanaan Urashima Taro-niminen kalastaja mutta siitä on jo 300 vuotta eikä tuo mainittu Urashima Taro siis enää voi mitenkään olla hengissä. Urashimalle kylässä kiertäessään alkaa selvitä, että mies puhuu totta. Kotitienoolla moni asia on muuttunut eikä hän löydä tuttujaan. Hän kysyy ihmisiltä tuntevatko nämä kalastajan, jonka nimi on Urashima Taro, ja kaikki kertovat kuulleensa Urashima Taro -nimisestä kalastajasta, joka eli kolme vuosisataa sitten.

Se, että Urashima viimein ymmärtää, että aika, joka palatsissa meren alla oli kolme päivää, oli hänen kotitienoollaan kolme vuosisataa, saa hänet kauhun valtaan. Kun Urashima avaa prinsessalta lahjaksi saamansa laatikon, hän alkaa ikääntyä ja hetken kuluttua on jo raihnas vanha mies, vaikka hän juuri oli ollut vain 24-vuotias. Vanhennuttuaan näin äkillisesti hän kaatuu maahan kuolleena.