Upseeri ja herrasmies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Upseeri ja herrasmies
An Officer and a Gentleman
Ohjaaja Taylor Hackford
Käsikirjoittaja Douglas Day Stewart
Tuottaja Martin Elfand
Säveltäjä Jack Nitzsche,
Buffy Sainte-Marie
Kuvaaja Donald E. Thorin
Leikkaaja Peter Zinner
Pääosat Richard Gere,
Debra Winger,
Louis Gossett Jr.
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Paramount Pictures
Levittäjä Paramount Pictures
Netflix
Ensi-ilta 23. heinäkuuta 1982 (US),
4. helmikuuta 1983 (FI) [1]
Kesto 122 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Upseeri ja herrasmies (An Officer and a Gentleman) on vuonna 1982 valmistunut romanttinen draamaelokuva, joka kertoo Yhdysvaltain laivaston upseerikandidaatista, joka joutuu ristiriitoihin kouluttajansa kanssa. Elokuvan on ohjannut Taylor Hackford ja käsikirjoittanut Douglas Day Stewart. Pääosissa ovat Richard Gere, Debra Winger ja Louis Gossett Jr..

Gossett Jr. voitti roolisuorituksestaan parhaan miessivuosan Oscarin ja Golden Globen. Joe Cockerin ja Jennifer Warnesin esittämä laulu Up Where We Belong, jonka oli säveltänyt Jack Nitzsche ja Buffy Sainte-Marie sekä sanoittanut Will Jennings, palkittiin Oscarilla, BAFTAlla ja Golden Globella [2].

Upseeri ja herrasmies -sanonta perustuu siihen, että upseerikoulutukseen sisältyy yleiset hyvät käytöstavat ja sosiaaliset taidot.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Zack Mayo (Richard Gere) on nuori mies, joka haluaa tulla upseeriksi Yhdysvaltain laivastossa. Hän on elämässään mielestään epäonnistunut ja jumittunut, joten armeijaura tuntuu hyvältä vaihtoehdolta. Vaikean luonteensa takia Mayo laittaa kuitenkin esteitä matkalleen. Melko pian koulutuksen alettua hän joutuu riitoihin kouluttajan kersantti Emil Foleyn (Louis Gossett Jr.) kanssa. Samalla Mayo joutuu selvittämään tunteensa tehdastyöntekijä Paula Pokrifkiin (Debra Winger), joka asuu edelleen yhdessä vanhempiensa ja sisarustensa kanssa ja haaveilee kokemassaan ankeassa tilanteessaan rakkaudesta ja elämänmuutoksesta useimpien nuorten tavoin. Paikkakunnan upseerikoulutuskeskuksen kokelaat ovat monen nuoren naisen haaveena paremman elämän avaimina.

Foley saa Mayon kiinni petoksesta ja yrittää simputtamalla saada Mayon keskeyttämään koulutuksensa, mutta hänellä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa armeijaurallaan. Mayo muuttaa asennettaan tämän jälkeen ja hänestä tulee tiimihenkisempi.

Seuraavissa juonenkäänteissä Mayon ystävä vastuuntuntoinen Sid Worley (David Keith) rakastuu tai luulee rakastuneensa Paulan ystävään, niin ikään tehdastyöntekijä Lynetteen (Lisa Blount). Lynette manipuloi Worleytä uskotellen olevansa raskaana päästäkseen upseerin vaimoksi, mutta dramaattisesti peruuttaa juuri minuutti sitten hyväksymänsä kosinnan kuultuaan Worleyn lopettaneen sotilasuransa ja haaveilevan yhteiselosta tylsässä pikkukaupungissa. Worley tekee ahdistuksissaan itsemurhan sekä sotilasuran, että avioliittosuunnitelman kariuduttua.

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta Mayo suorittaa koulutuksensa menestyksekkäästi. Elokuvan melodramaattinen huippukohta tulee, kun Mayo hakee Paulan paraatipuvussa paperitehtaalta ja kantaa tämän pois muiden naistyöntekijöiden hurratessa.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oscarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

BAFTAt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

  • Paras elokuvamusiikki: Jack Nitzsche

Golden Globet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkaana:

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa aikalaisarviot Upseerista ja herrasmiehestä olivat tylyjä. Kymmenestä suomalaisesta ensi-iltakriitikosta kaksi antoi elokuvalle yhden tähden, kuusi muuta ei sitäkään ja kaksi ei ollut arvioinut elokuvaa. Keskiarvoksi tuli Projektio-lehden laskukaavalla 0,25 tähteä neljästä.[3] Video-oppaassa vuodelta 1994 Esko Rautakorpi sanoo Upseeria ja herrasmiestä standarditarinaksi erittäin taitavasti toteutettuna ja antaa sille kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[4] VideoHound’s Golden Movie Retriever antaa samankaltaisin perustein sille kolme ja puoli tähteä neljästä.[5]

American Film Institute valitsi elokuvan vuonna 2006 listalleen sadasta kaikkien aikojen innostavimmasta yhdysvaltalaiselokuvasta.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Upseeri ja herrasmies Elonet. , Esitystiedot.
  2. a b Upseeri ja herrasmies Internet Movie Databasessa. (englanniksi), Awards.
  3. Pistetaulukko (helmi-huhtikuun ensi-illat). (Arvostelijoina Asko Alanen, Erkki Astala, Pertti Avola, Mikael Fränti, Antti Lindqvist, Pentti Lumirae, Timo Malmi, Mikko Piela, Matti Salo ja Sakari Toiviainen.) Projektio, 4/1983, s. 2. Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL.
  4. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  5. An Officer and a Gentleman ★★★½ 1982 (R)[vanhentunut linkki], VideoHound’s Golden Movie Retriever. Gale, 2008. Haettu 11.11.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).
  6. AFI’s 100 Most Inspiring Films of All Time, American Film Institute 2006. Viitattu 16.2.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]