Unitaarinen yritys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unitaarinen yritys[1], joskus myös unitaariyritys[2] tai unitaariyhtiö[3] (ven. Унитарное предприятие, УП, Unitarnoje predprijatije, lyh. UP) on eräs Venäjän,[1] Valko-Venäjän ja entisen Neuvostoliiton alueella käytössä oleva julkisen vallan käyttämä yritysmuoto. Unitaariyhtiöt ovat kaupallisia yrityksiä, jotka käyttävät liiketoiminnassaan taloudellisen tai toiminnallisen hallintaoikeuden nojalla valtion tai kunnan kiinteistöjä tai muuta omaisuutta.

Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiömuoto on määritelty laissa, jonka Venäjän liittokokous hyväksyi 11. lokakuuta vuonna 2002 ja presidentti Putin allekirjoitti 14. marraskuuta vuonna 2002.[4]

Unitaariset yritykset ovat perustavoitteidensa perusteella kaupallisia organisaatioita, eli Venäjän siviililainsäädännön mukaan ne tavoittelevat taloudellista etua. Unitaariset yritykset voidaan jakaa valtiollisiin, kunnallisiin tai kruunuyrityksiin. Unitaarisen yrityksen perustajana on Venäjällä ainoastaan valtio (kunnalliset oikeushenkilöt mukaan lukien): liittovaltion hallitus, federaatiosubjekti tai paikallishallinto tai muut valtion yhdyskunnat. Yritys- ja omistusmuodosta seuraa, että myös näiden kaupallisten valtiollisten oikeushenkilöiden on edustettava valtion etuja.[1]

Yhtiömuotoa voidaan soveltaa vain kaupallisiin yhtiöihin, jotka käyttävät liiketoiminnassaan taloudellisen tai toiminnallisen hallintaoikeuden nojalla valtion tai kunnan kiinteistöjä tai muuta omaisuutta.[5][6] Unitaarisen yrityksen nimen tulee viitata omistajaan. Päätösvaltaa unitaarisessa yrityksessä käyttää omistajan asettama johtaja. Yritys vastaa velvoitteistaan kaikilla hallinnassaan olevilla varoilla, mutta vastuu ei ulotu sen omistajan velvoitteisiin.[5] Liikehallinnointioikeuden pohjalta toimivat yritykset ovat oikeastaan valtion tai kunnan rajavastuuyhtiöitä. Ne pystyvät tavallisesti itsenäiseen kaupantekoon. Lainat, muutokset kiinteistöissä tai suurkaupat sekä operatiivisen hallintaoikeuden tapauksessa omaisuuden muutokset vaativat omistajan valtuutuksen.[6] Unitaarisen yrityksen varallisuus on jakamaton, sitä ei saa pilkkoa osiin esimerkiksi osakkeiden avulla, eikä unitaariyhtiö voi näin perustaa varsinaisia tytäryrityksiä.[5] Haarakonttoreita voidaan kuitenkin muodostaa. Unitaariyhtiö on taloudellisesti itsenäinen, ja ainoastaan voitto tulee luovuttaa valtiolle tai mulle omistajalle.

Valtion omistamista unitaarisista yrityksistä käytetään lyhenteitä FGUP (ФГУП, Federalnoje gosudarstvennoje unitarnoje predprijatije), GUP (ГУП, Gosudarstvennoje unitarnoje predprijatije), tai MUP (МУП, Munitsipalnoje unitarnoje predprijatije).

Tunnettuja tämän yhtiömuodon edustajia on esimerkiksi Venäjän posti (FGUP Potšta Rossii)[7] alueellisine tytäryhtiöineen, atomijäänmurtajista vastaava Atomflot (FGUP Atomflot),[8] kantoraketti- ja satelliittivalmistaja Hrunitšev[9], Krylovin tutkimuskeskus (FGUP Krylovski gosudarstvennyi nautšnyi tsentr) ja materiaali-instituutti (Krylov FGUP TsNIIM), Moskovan joukkoliikenneyhtiö GUP Mosgortrans,[10] atomivoimaloita operoiva FGUP Rosenergoatom (?), valtamerisatamayhtiö FGUP Rosmorport,[11] Venäjän televisio- ja radiolähetinverkosto FGUP RTRS (Rossijskaja televizionnaja i radioveštšatelnaja set)[12] keskeisiä sähköisiä medioita hallitseva Yleisvenäläinen valtion televisio- ja radioyhtiö (FGUP VGTRK), sekä uutis- ja tietotoimisto RIA Novosti (FGUP RAMI RIA Novosti).[13]selvennä

Joitain aiempia unitaarisia yrityksiä, kuten lentoyhtiö Rossija ja telakkayhtiö Sevmaš,[14] on sittemmin muutettu osakeyhtiöiksi.

Valko-Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valko-Venäjällä useat valtiolle perinteisesti kuuluneet keskeiset palvelut kuten kiinteästä puhelinverkosta vastaava Beltelekam (valkoven. РУП "Белтэлекам")[15][16], postilaitos Belpošta (valkoven. РУП "Белпошта")[17] ja Valko-Venäjän valtiollinen tietotoimisto BelTA[18] ovat yhtiömuodoltaan tasavallan unitaarisia yrityksiä (ven. республиканское унитарное предприятие, РУП, respublikanskoje unitarnoje predprijatije, RUP, valkoven. Рэспубліканскае унітарнае прадпрыемства, Respublikanskaje unitarnaje pradpryjemstva), josta yhtiömuodosta käytetään lyhennettä RUP. Suuriin julkisiin unitaariyhtiöihin kuuluu myös esimerkiksi linja-autoja ja raitiovaunuja valmistava Belkommunmaš (УП «Белкоммунмаш»| UP Belkommunmaš). RUP tai UP ei ilmeisesti ole yksiselitteinen yhtiömuodon suhteen, sillä esimerkiksi valtiolliseen kemianteollisuuskonserni Belneftehimiin kuuluvasta Belorusneftistä käytetään rakennetta RUP PO Belorusneft[19], missä tuo PO kertoo yhtiömuodon (tuotantoyhteisö).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Suomalais-Venäläinen kauppakamariyhdistys: Suomalaisten yritysten toimintamuodot Venäjällä - Käytännön toimintatapoja ja kokemuksia - (pdf) helmikuu 2005. Suomen Kauppa- ja teollisuusministeriö (Elinkeinoelämän keskusliitto, ek.fi). Viitattu 9.10.2013. [vanhentunut linkki]
  2. Euroopan neuvosto: 52012PC0646 Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Tadžikistanin tasavallan liittymistä Maailman kauppajärjestöön koskevasta Euroopan unionin kannasta Maailman kauppajärjestön yleisneuvostossa 2009. Euroopan unionin oikeus -sivusto, eur-lex.europa.eu. Viitattu 9.10.2013.
  3. Suomen Moskovan suurlähetystö: Talousuutisia Moskovasta 17.-29.4.2009 2009. Suomen ulkoministeriö, formin.finland.fi. Viitattu 9.10.2013. [vanhentunut linkki]
  4. Federalnyi zakon ot 14.11.2002 N 161-FZ (red. ot 02.07.2013) "O gosudarstvennyh i munitsipalnyh unitarnyh predprijatijah" consultant.ru. Viitattu 11.10.2013. (venäjäksi)
  5. a b c Statja 113. Unitarnoje predprijatije gk-rf.ru. Viitattu 11.10.2013. (venäjäksi)
  6. a b Pavel Filippov, Sergey Boltramovich, Grigory Dudarev, Danil Smirnyagin, Dmitry Sutyrin ja Hannu Hernesniemi (toimittaja): Investoinnit ja investointiedellytykset Venäjällä (pdf) (KMT, Rahoitetut tutkimukset 8/2005) Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos, Sarja B 215. Kustantaja: Edita Publishing Oy, ISBN 951-739-898-0. joulukuu 2005. Helsinki: Suomen Kauppa- ja teollisuusministeriö. Viitattu 9.10.2013. [vanhentunut linkki]
  7. Kompanija Venäjän posti, russianpost.ru. Arkistoitu 5.12.2013. Viitattu 9.10.2013. (venäjäksi)
  8. O predprijatii, rosatomflot.ru, viitattu 9.10.2013, (venäjäksi)
  9. Kontakty Hrunitšev, khrunichev.com. Arkistoitu 23.9.2013. Viitattu 9.10.2013. (venäjäksi)
  10. GUP Mosgortrans (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 11.10.2013, (englanniksi) ja (venäjäksi)
  11. FGUP Rosmorport, viitattu 11.10.2013, (venäjäksi)
  12. RTRS (Rossijskaja televizionnaja i radioveštšatelnaja set) (Arkistoitu – Internet Archive), viitattu 11.10.2013, (venäjäksi)
  13. RIA Novosti ria.ru. Arkistoitu 10.12.2013. Viitattu 9.10.2013. (englanniksi)
  14. Vehi istorii, sevmash.ru, viitattu 11.10.2013, (venäjäksi)
  15. http://www.beltelecom.by/by/about (Arkistoitu – Internet Archive) Ab kampanii, julkaisija: beltelecom.by, (valkovenäjäksi)
  16. http://who.bdg.by/obj.php?kod=515 (Arkistoitu – Internet Archive) RUP Beltelekom, (venäjäksi)
  17. Kantakty Belpošta, belpost.by. Viitattu 11.10.2013. (valkovenäjäksi)
  18. Respublikanskaje unitarnaje pradpryjemstva "Belaruskaje telehrafnaje ahentstva" Valkovenäläinen uutistoimisto BelTA, belta.by. Viitattu 8.2.2014. (valkovenäjäksi)
  19. http://who.bdg.by/obj.php?&kod=599 (Arkistoitu – Internet Archive) RUP PO Belorusneft

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]