Unissakävely

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unissakävely
The Somnambulist, John Everett Millais 1871.
The Somnambulist, John Everett Millais 1871.
Luokitus
ICD-10 F51.3
MeSH D013009
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Unissakävely (somnambulismi) tarkoittaa kävelemistä tai muiden valvetilaan kuuluvien toimien tekemistä tietämättään unitilassa. Unissakävely kuuluu NREM-univaiheen aikaisiin poikkeaviin tapahtumiin eli parasomnioihin.[1] Unissakävelijän silmät ovat auki, mutta hän ei ole tietoinen toimistaan.

Unissakävelijöitä on 1–15 prosenttia väestöstä, ja yleensä kävely alkaa 4–8 vuoden iässä.[1] Unissakävely on yleistä nuoressa lapsuusiässä, ja se saattaa usein liittyä painajaisiin. Lapsista jopa neljännes saattaa kävellä unissaan, mutta kävely vähenee iän myötä niin, että aikuisista enintään pari prosenttia harrastaa yöllistä kävelyä.[2] Lasten unissakävelyn taustalla ei yleensä ole psyykkisiä häiriöitä, mutta aikuisilla siihen voi liittyä psyykkisiä ongelmia, vaikka myös täysin terveillä aikuisilla voi väsymyksen myötä esiintyä unissakävelyä.[2] Unissakävely ei siis ole sairaus, eikä se ole merkki mielenterveysongelmista, mutta aikuisen kannattaa kuitenkin kääntyä lääkärin puoleen, jotta mahdolliset elimelliset sairaudet voidaan sulkea pois. Unissakävely voi joskus johtua korkeasta kuumeesta.[3] Aikuiset unissakävelijät ovat yleensä kävelleet unissaan myös lapsena. Unissakävely on usein perinnöllistä.[2]

Unissakävelijä ei yleensä muista unissakävelyään jälkeenpäin.[2] Jos ensikertalainen unissakävelijä herää kesken kävelynsä, hän voi ihmetellä, kun löytää itsensä sängyn sijaan jostain väärästä paikasta.[3] On suositeltavaa, että unissakävelijä ohjataan rauhallisesti sänkyyn.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Terveyskirjasto (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b c d Lasten unissakävely yllättävän yleistä. Helsingin Sanomat 23.9.2001
  3. a b MTV3 Unissakävely
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.