Unified shader

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Unified Shader)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Unified Shaderin toimintakaavio

Unified Shader tarkoittaa grafiikkasuorittimen sisäistä rakennetta, jossa jokaisella vaiheella (geometria, verteksi, pikseli, ohjelmointi ym.) on samat ominaisuudet.[1] Tämä tunnetaan nimellä Shader Model 4.0 Direct3D-dokumentaatiossa.[2] Rakenne määrittelee mm. rekisterit ja niiden käyttötarkoitukset shader-ohjelmoinnissa.

Aikaisemmissa määrittelyissä oli kaksi erityyppistä suoritinyksikköä: pixel shader (pikselivarjostin) ja vertex shader (verteksivarjostin). Nykyisellään shader-yksiköt ovat monipuolisempia ja vähemmän rajoittuneita tehtäviltään. Lisäyksenä mm. compute shader (laskentavarjostin) GPGPU-käyttöön ja suorittimien luonteen muuttuminen.[3][4]

Yhdistettyjen shader-yksiköiden hyöty on parempi kuormanjako ja siten hyötysuhde; kun samat suorittimet toimivat eri tarkoituksissa grafiikkasuorittimen laskentayksiköistä saadaan helpommin parempi suorituskyky irti riippumatta siitä, mikä on tehtävän työn suhde.[5] Yhdistettyjä shader-yksiköitä kutsutaan myös stream-suorittimiksi (AMD) tai CUDA-yksiköiksi (Nvidia).[6]

Useimmissa grafiikkasuorittimissa Unified Shader -mallin noudattaminen tarkoittaa myös suorittimen ohjelmoitavuutta OpenCL- tai CUDA-tuella.

Mikroarkkitehtuurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unified Shader -malli ei itsessään määrittele suorittimen mikroarkkitehtuuria. Mallin toteuttavia mikroarkkitehtuureja ovat:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Common-Shader Core Microsoft. Viitattu 26.1.2017.
  2. Shader Model 4 Microsoft. Viitattu 26.1.2017.
  3. An Introduction to Modern GPU Architecture Nvidia. Arkistoitu 17.5.2018. Viitattu 23.1.2017.
  4. A Single (Unified) Shader GPU Microarchitecture for Embedded Systems (PDF) Universitat Politècnica de Catalunya. Arkistoitu 2.2.2017. Viitattu 23.1.2017. (englanniksi)
  5. GPU architecture II: Scheduling the graphics pipeline (PDF) courses.cs.washington.edu. Viitattu 25.1.2017.
  6. Graphics Card Technology Part 1: Shader Processing Units game-debate.com. Viitattu 25.1.2017.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Unified shader model