Unified Shader

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unified Shader tarkoittaa grafiikkasuorittimen sisäistä rakennetta, jossa jokaisella vaiheella (geometria, verteksi, pikseli, ohjelmointi ym.) on samat ominaisuudet.[1] Tämä tunnetaan nimellä Shader Model 4.0 Direct3D dokumentaatiossa.[2] Rakenne määrittelee mm. rekisterit ja niiden käyttötarkoitukset ohjelmoinnissa.

Aikaisemmissa määrittelyissä oli kaksi erityyppistä suoritinyksikköä: pixel shader ja vertex shader. Nykyisellään shader-yksiköt ovat monipuolisempia ja vähemmän rajoittuneita tehtäviltään. Lisäyksenä mm. compute shader GPGPU-käyttöön ja suorittimien luonteen muuttuminen.[3][4]

Yhdistettyjen shader-yksiköiden hyöty on parempi kuormanjako ja siten hyötysuhde; kun samat suorittimet toimivat eri tarkoituksissa grafiikkasuorittimen laskentayksiköistä saadaan helpommin parempi suorituskyky irti riippumatta siitä, mikä on tehtävän työn suhde.[5] Yhdistettyjä shader-yksiköitä kutsutaan myös stream-suorittimiksi (AMD) tai CUDA yksiköiksi (Nvidia).[6]

Useimmissa grafiikkasuorittimissa Unified Shader mallin noudattaminen tarkoittaa myös suorittimen ohjelmoitavuutta OpenCL tai CUDA tuella.

Mikroarkkitehtuurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unified Shader -malli ei itsessään määrittele suorittimen mikroarkkitehtuuria. Mallin toteuttavia mikroarkkitehtuureja ovat:

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Common-Shader Core Microsoft. Viitattu 26.1.2017.
  2. Shader Model 4 Microsoft. Viitattu 26.1.2017.
  3. [ftp://download.nvidia.com/developer/cuda/seminar/TDCI_Arch.pdf An Introduction to Modern GPU Architecture] Nvidia. Viitattu 23.1.2017.
  4. A Single (Unified) Shader GPU Microarchitecture for Embedded Systems Universitat Politècnica de Catalunya. Viitattu 23.1.2017.
  5. [https://courses.cs.washington.edu/courses/cse558/11wi/lectures/08-GPU-architecture-II_BPS-2011.pdf GPU architecture II: Scheduling the graphics pipeline] Viitattu 25.1.2017.
  6. Graphics Card Technology Part 1: Shader Processing Units Viitattu 25.1.2017.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Unified shader model