Undefeatable

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Undefeatable
Cui hua kuang mo
DVD-boxin kansi
DVD-boxin kansi
Ohjaaja Godfrey Hall
Käsikirjoittaja Tai Yim
Steve Harper
Robert Vassar
Tuottaja Godfrey Hall
Säveltäjä Todd M. Hahn
Pääosat Cynthia Rothrock
John Miller (II)
Don Niam
Donna Jason
Valmistustiedot
Valmistusmaa Hongkong
Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Whe Europe Limited
Ensi-ilta 1994
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli Englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Undefeatable (kiinassa Cui hua kuang mo) on martial arts -elokuva vuodelta 1994. Elokuvan juonessa on myös elementtejä rikoselokuvasta. Päärooleissa elokuvassa ovat Cynthia Rothrock, John Miller ja Don Niam. Vaikka elokuva oli hongkongilaista tuontantoa, se on puhuttu englanniksi ja kuvattiin Yhdysvalloissa. Sen ohjasi Godfrey Ho salanimellä Godfrey Hall. Elokuvan juoni muistuttaa joiltain osin Sylvester Stallonen tähdittämää Cobra-elokuvaa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo Kristi Jonesista (Rothrock) joka rikollisjenginsä kanssa ottaa osaa mafian ylläpitämiin katutappeluihin, joissa hän tienaa rahaa siskonsa koulutukseen.

Elokuvan varsinaiset tapahtumat lähtevät käyntiin kun väkivaltaisissa ja laittomissa taisteluissa menestynyt "Stingray"-nimeä (Niam) käyttävä tappelija raiskaa vaimonsa. Vaimo jättää Stingrayn joka tulee hulluksi ja päättää löytää vaimonsa. Hän alkaa kidnappaamaan naisia, ensin raiskaten heidät ja sitten kaivaen silmät heidän päästään ennen kuin palauttaa heidän ruumiinsa rikospaikalle. Yksi sarjamurhaajan uhreista on Kristin sisko. Kristi katkeroituu ja lyöttäytyy yhteen poliisiupseeri Nick DiMarcon (Miller), joka on rakastumassa Kristiin, kanssa. Toiseksi kumppaniksi tulee Stingrayn vaimon entinen psykiatri joka havaitsee että vaarassa ovat parisuhteessa elävät naiset jotka käyttävät samantapaista kukkamekkoa kuin Stingrayn vaimo.

Ryhmä pääsee pian Stingrayn jäljille, joka kidnappaa psykiatrin, ja käyvät varastossa taistelun jonka tuloksena psykiatri vapautetaan mutta myös murhaaja pakenee. Psykiatri joutuu sairaalaan mutta Stingray kidnappaa hänet jälleen. Kristi ja Nicksaavat Stingrayn kiinni varastohallissa jossa he käyvät aseettoman taistelun toisiaan vastaan. Stingray kuolee lopulta menetettyään ensin molemmat silmänsä.

Elokuva loppuu hautajaiskohtaukseen jossa Kristi kertoo siskolleen että saivat tämän murhaajan kiinni. Hyväntahtoisesti Kristi "pakottaa" entisen jenginsä kouluttautumaan antaakseen näille mahdollisuuden parempaan elämään, samoin kuin Kristin uusi rakastaja Nick panee tämänkin käymään koulua.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kulttimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Undefeatable on saanut internetissä kulttimainetta sekä juonensa että toteutuksensa kömpelyyden vuoksi.[1] Elokuva tunnetaan lähinnä nelisen minuuttia kestävästä loppukohtauksestaan, joka on internetissä levitessään saavuttanut kulttimainetta tahattoman koomisuutensa, hyvin epärealistisen ja runsaasti huutamista sisältävän taistelutyylinsä, väkivaltaisuutensa, ylinäyttelemisensä ja klišeisen dialoginsa ansiosta.[2][3][4] Arveluttavien elokuvien ystävät, joka on "arveluttaviksi" kutsumiensa, yleisesti huonoina pidettyjen elokuvien tietokanta on nostanut Undefeatablen sijalle yhdeksän omassa parhaiden elokuvien listassaan.[5]

Allmovien kriitikko Jeremy Wheeler kirjoittaa: "Katsojaa odottaa hippunen absurdia riemua liki jokaisessa elokuvan minuutissa; Undefeatablessa piilee "nyrkkiä naamaan" -viihteen helmi." Loppukohtausta Wheeler kuvaa "hulvattomaksi".[3]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

* Useiden arvostelujen keskiarvo

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan päähenkilöt oikealta vasemmalle: Kristi Jones (Rothrock), Nick DiMarco (Miller), psykiatri Jennifer Simmons (Jason) ja murhaaja "Stingray" (Niam)

Alla oleva lista näyttelijöistä ei ole täydellinen, vaan siinä on vain kaikkein keskeisimpien roolien esittäjät.

Lähde: IMDb[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. IMDb: Cui hua kuang mo (1994)
  2. Godfrey Ho (page 4)
  3. a b c Jeremy Wheeler: Undefeatable > Review - AllMovie. Viitattu 3.11.2009.
  4. poeTV (elokuvan lopputaistelu) Hilarious fight sequence from the martial arts film "Undefeatable"
  5. a b Arveluttavien elokuvien ystävät: Parhaat
  6. Undefeatable (1994) - Arvostelut - Leffatykki
  7. IMDb: Cui hua kuang mo (1993)
  8. IMDb: Full cast and crew for: Cui hua kuang mo

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]