Unaussprechlichen Kulten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Unaussprechlichen Kulten (suomennoksessa Vaietut Kultit, englanniksi usein nimillä The Nameless Cults ['Nimettömät kultit'] tai The Black Book ['Musta kirja']) on Robert E. Howardin keksimä kuvitteellinen okkultismia ja Cthulhu-mytologiaa käsittelevä kirja. Howardin mukaan kirjan on kirjoittanut saksalainen Friedrich Wilhelm von Junzt: se on ilmestynyt saksaksi ja useana erilaisena englanninkielisenä laitoksena.

Kirja esiintyy ensimmäisen kerran Howardin kauhunovelleissa "The Children of the Night" (1931, suom. antologiassa Lovecraftin lähteillä) ja "Musta kivi" (The Black Stone, 1931, suomeksi samannimisessä novelliantologiassa), joista varsinkin jälkimmäisessä se esiintyy juonen kannalta merkittävässä osassa. Myöhemmin kirja on kuitenkin liitetty osaksi Ctulhu-mytologian laajaa kiellettyjen kirjojen kaanonia, ja sen mainitsi tarinoissaan muun muassa mytologian luojana pidetty H. P. Lovecraft.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Howard antaa novelleissaan "The Children of the Night" ja "The Black Stone" vain englanninkieliset nimet Nameless Cults ja The Black Book.[1][2] Suomennoksessa nämä on käännetty muotoon Vaietut kultit ja Musta kirja.[3] Kirjailijatoveri August Derleth loi myöhemmin saksankielisen nimen Unaussprechlichen Kulten, mutta todellisuudessa nimi on ensinnäkin kieliopillisesti väärin: sen pitäisi olla Von unaussprechlichen Kulten tai Unaussprechliche Kulte. Toisekseen "unaussprechlich" ei tarkoita "nimetöntä" vaan "sanoinkuvaamatonta".

Musta kivi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Novellissaan "Musta kivi" Howard kertoo paljon kirjan kirjoittamisesta, sisällöstä ja julkaisuhistoriasta.

Ensimmäinen kirjan painos ilmestyi Saksassa, Düsseldorfissa vuonna 1839. Von Junzt oli tehnyt ennen kirjan julkaisua laajaa ja huolellista tutkimusta hankkiutumalla erilaisten salaseurojen ja kulttien jäseneksi. Hän oli lukenut myös laajan määrän salaista okkultistista kirjallisuutta.

»Mustassa kirjassa, jonka tyyli ulottuu hätkähdyttävästä suoruudesta hämärään monimerkityksellisyyteen, on toteamuksia ja vihjauksia jotka voivat hyytää ajattelevan lukijan veren. Sen lukeminen, mitä von Junzt rohkeni julkaista, herättää lukijassa rauhattomia arvailuja siitä, mistä kirjailija piti parempana vaieta.»
(Robert E. Howard: "Musta kivi"[4])

Von Junzt kuoli kirjan julkaisua seuraavana vuonna selittämättömällä ja mahdollisesti yliluonnollisella tavalla. Hän oli Vaiettujen kulttien julkaisun jälkeen ryhtynyt laatimaan vielä paljon laajempaa kokoelmaa okkultista tietoa, joka löytyi hänen ruumiinsa viereltä revittynä ja ympäriinsä viskeltynä. Hänen toverinsa Alexis Ladeau kokosi von Junztin kuoleman jälkeen tämän käsikirjoituksen, joka ilmeisesti sisälsi vieläkin kammottavampia asioita kuin Vaietut kultit – Ladeau kauhistui käsikirjoituksen luettuaan niin paljon että hävitti sen ja teki sitten itsemurhan.

Selittämättömät ja pelottavat tapahtumat kauhistuttivat monia Vaiettujen kulttien ostaneita niin paljon että he hävittivät kopionsa kirjasta. Siksi kirja on nykyään äärimmäisen harvinainen. Paljon laajemmalle ovat levinneet kaksi englanninkielistä laitosta: Bridewallin piraattina Lontoossa 1845 julkaisema ja runsaasti virheitä sisältävä versio, sekä New Yorkissa toimineen Golden Goblin Pressin 1909 julkaistu, tarkistettu mutta sensuroitu laitos.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Call of Cthulhu -roolipeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sandy Petersenin luoma Cthulhu–mytologia-aiheinen roolipeli Call of Cthulhu sisältää monia erilaisia elementtejä eri Cthulhu-kirjailijoiden tuotannosta. Ohjekirja kuvailee melko tarkasti mm. monia kirjoja ja hirviöitä, mutta pelin maailman yhdenmukaistamiseksi ja laajentamiseksi kaikki mainitut yksityiskohdat eivät ole samoin kuin lähteenä toimineessa Ctulhu-kirjallisuudessa.

Pelin ohjekirjassa kuvaillaan Vaiettujen kulttien kolme laitosta:

 • Unaussprechlichen Kulten (koko nimi Das Buch von den unaussprechlichen Kulten), 1839. Suurikokoinen. Ainakin kuusi kirjan kappaletta on joidenkin isojen kirjastojen hallussa. Gunther Hasse on laatinut kirjan kuvitukseksi puupiirroksia. Kirja on eräs pelin merkittävimmistä "kielletyistä kirjoista"; siitä voi oppia hyvin paljon erilaisia Ctulhu-mytologiaan liittyviä asioita ja taikoja. Lisäksi sen lukeminen on hyvin vahingollista mielenterveydelle.
 • Nameless Cults, Bridewellin [sic] piraatti vuodelta 1845. Pienikokoisempi kuin saksankielinen laitos. Huonolaatuisen käännöksen vuoksi kirja ei ole läheskään yhtä hyödyllinen kuin saksankielinen versio.
 • Nameless Cults, Golden Goblin Pressin versio vuodelta 1909. Versio on tehty Bridewellin version pohjalta, mutta siitä on poistettu tarkemmat kuvaukset rituaaleista, eikä siitä siksi ole hyötyä taikojen tekemisessä. Vuoden 1909 laitos on varsin yleinen ja sen voi löytää melko helposti käytettyjen kirjojen kaupoista.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Viittauksia kirjaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cthulhu-kirjallisuus
Musiikki

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Markku Sadelehto (toim.): ”Robert E. Howard: Musta kivi”, Musta kivi, s. 29-47. Kokoelma Cthulhu-novelleja. Tässä artikkelissa viitataan Howardin novelliin "Musta kivi". Suomentanut Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä. Helsinki: WSOY, 1995. ISBN 951-0-20103-0.
 • Sandy Petersen & Lynn Willis with Keith Herber, William Hamblin, Mark Morrison, John T. Snyder, and friends: ”Major Books of the Mythos”, Call of Cthulhu, s. 94-97. Horror Roleplaying; Sixth Edition. USA: Chaosium, 2005. ISBN 1568821816; ISBN 978-1568821818. en
 1. a b Robert E. Howard: "The Children of the Night". Weird Tales, huhti-toukokuu 1931.
 2. a b Robert E. Howard: "The Black Stone". Weird Tales, marraskuu 1931.
 3. Howard: "Musta kivi" (Musta kivi, s.29-30)
 4. Howard: "Musta kivi" (Musta kivi, s.30). Suomennos Ulla Selkälä ja Ilkka Äärelä.
 5. Hazel Heald & H. P. Lovecraft: "The Horror in the Museum".
 6. Hazel Heald & H. P. Lovecraft: "Out of the Aeons".
 7. H. P. Lovecraft: "The Dreams in the Witch-House". Weird Tales, heinäkuu 1936.
 8. H. P. Lovecraft: "The Haunter of the Dark". Weird Tales, joulukuu 1936.
 9. H. P. Lovecraft: "The Shadow Out of Time". Astounding Stories, kesäkuu 1936.
 10. H. P. Lovecraft: "The Thing on the Doorstep". Weird Tales, tammikuu 1937.
 11. Unaussprechlichen Kulten Encyclopaedia Metallum -sivustolla (englanniksi)