Ulsterin vapaaehtoisjoukot (1966)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuonna 1966 perustetusta järjestöstä. Vuonna 1912 perustetusta järjestöstä kerrotaan artikkelissa Ulsterin vapaaehtoisjoukot.
UVF:n lippu
UVF:ää kannattava seinämaalaus Belfastissa.

Ulsterin vapaaehtoisjoukot (UVF) (engl. Ulster Volunteer Force) on Pohjois-Irlannissa toimiva puolisotilaallinen lojalistijärjestö, jonka luokittelee terroristiseksi Yhdistynyt kuningaskunta, Irlanti ja Yhdysvallat.[1][2] Järjestön tunnuslause on "For God and Ulster" ('Jumalan ja Ulsterin puolesta')lähde?.

UVF perustettiin vuonna 1966, ja se oli aktiivinen The Troublesin aikana. Sen tehtävä oli taistella Irlannin tasavaltalaisarmeijan (IRA) joukkoja vastaan. Järjestö otti nimensä vuonna 1912 perustetuilta Ulsterin vapaaehtoisjoukoilta, jotka oli tarkoitettu torjumaan Irlantiin suunniteltua home rule -lakia.lähde?

UVF on surmannut enemmän ihmisiä kuin mikään muu puolisotilaallinen lojalistiryhmittymä. Järjestö surmasi The Troublesin aika 426 ihmistä, joista 358 oli siviilejä, 41 lojalisteja (29 UVF:n omia jäseniä), kuusi Britannian sotilaita tai poliiseja ja 21 IRA:n jäseniä.[3]

Vuonna 2009 UVF ilmoitti luopuvansa aseistaan.[4]

  1. Legistalation, gov.uk (englanniksi)
  2. Organization, state.gov (pdf) (englanniksi)
  3. Sutton Index of Deaths CAIN (Conflict Archive on the INternet. Ulsterin yliopisto. Viitattu 7.2.2012. (englanniksi)
  4. Loyalist weapons put 'beyond use' 27.6.2009. BBC. Viitattu 7.2.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]