Ulkoasiain- ja kansainyhteisön ministeri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulkoasiain- ja kansainyhteisön ministeri
Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs
Hänen majesteettinsa hallituksen tunnus
Virka-asunto No. 1 Carlton Gardens
Chevening
Nimittäjä Yhdistyneen kuningaskunnan monarkki
Perustettu 27. maaliskuuta 1782
Ensimmäinen Charles James Fox
Kotisivut Virallinen sivu

Ulkoasiain- ja kansainyhteisön ministeri (engl. Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs), yleensä vain ulkoministeri, on Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen korkea-arvoinen jäsen. Hän on myös kabinetin jäsen. Ulkoministeri raportoi suoraan Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerille.

Ulkoministerin tehtäviin kuuluu suhteitten ylläpitäminen muihin maihin, kansainyhteisöön ja merentakaisiin alueisiin liittyvien asioitten hoito, sekä Ison-Britannian intressien edistäminen.[1] Hän on vastuussa MI6:n ja GCHQ:n toiminnasta.[2] Ulkoministerin toimisto sijaitsee Whitehall -kadulla, Lontoossa. Virka-asuntoina toimii 1 Carlton Gardens, Lontoossa ja Chevning, Kentissä. Margaret Beckett on ainoa virassa ollut nainen.

Nykyinen ulkoministeri David Cameron astui virkaan 13. marraskuuta 2023.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs Government of the United Kingdom. Viitattu 7. heinäkuuta 2018.
  2. Ministerial responsibility 23. maaliskuuta 2016. GCHQ. Arkistoitu 7.7.2018. ”Day-to-day ministerial responsibility for GCHQ lies with the Foreign Secretary.” Viitattu 7.7.2018.