Ulf Sterner

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitalit
Ulf Sterner
Ulf Sterner
Maa: Ruotsin lippu Ruotsi
Miesten jääkiekko
Olympiarenkaat Olympialaiset
Hopeaa Hopeaa Innsbruck 1964 jääkiekko

Ulf Sterner (s. 11. helmikuuta 1941 Ruotsi) on ruotsalainen entinen jääkiekkoilija. Pelipaikaltaan hän oli vasen laitahyökkääjä. Sterner oli Ruotsin parhaimpia jääkiekkoilijoita yhdessä Sven Tumba Johanssonin ja Nils Nilssonin ja Ronald Petterssonin kanssa 1960-luvulla.

Ulf Sterner pelasi ensimmäisen maaottelunsa 17 vuoden ja 9 kuukauden ikäisenä Ruotsin ja Tšekkoslovakian välisessä maaottelussa 12. tammikuuta 1959. Ulf Sterner pelasi 189 A-maaottelua Ruotsin maajoukkueessa. Hän aloitti uransa 13-vuotiaana Deje IK:n 3.divisioonan joukkueessa ja sitten hän pelasi Forshaga IF -joukkueessa. Sterner pelasi Västra Frölundassa vuosina 1961-1964 voittaen Ruotsin mestaruuden. Hän ampui kuuluisimman maalin 3-0 Kanadaa vastaan maailmanmestaruuskisoissa Colorado Springsissä 1962. Ruotsin voittaessa Kanadan 4-1 Ulf Sterner teki kolme maalia jääkiekon MM-kisoissa 1963. Sterner meni ensimmäisenä eurooppalaisena ja ruotsalaisena pelaajana NHL:ään 1964. Hänen NHL-uransa jäi 4 ottelun mittaiseksi New York Rangers -joukkueessa.

Ulf Sternerin kohutapauksiin kuuluu myös Tappara-hyökkääjä Timo Ahlqvistin sairaalareissu, kun Sterner löi tahallisesti miestä mailalla päähän Tampereen yhteisjoukkueen ja Rögle BK:n ystävyysottelussa. Sternerin mailanisku halkaisi Ahlqvistin kypärän, aiheutti aivotärähdyksen lisäksi ison avohaavan ja johti viiden päivän sairaalamatkaan. Sterner ei pyytänyt jälkikäteen tekoaan anteeksi vaan sanoi rankaisseensa "vauhkosti ja epäsiististi" pelannutta Ahlqvistia. Ahlqvist olisi tyytynyt kädenpuristukseen, mutta Sternerin asenne vei homman lopulta raastupaan saakka.


Saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • jääkiekon olympiahopea 1964
  • jääkiekon maailmanmestaruus 1962, MM-hopea 1963

Erikoispalkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • IIHF:n jääkiekon MM-kisojen All-Stars joukkueessa 1962, 1969
  • IIHF:n MM-kisojen paras hyökkääjä 1969
  • Vuoden ruotsalainen pelaaja 1963