Ulf Lundell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ulf Lundell
Ulf Gerhard Lundell
Henkilötiedot
Syntynyt20. marraskuuta 1949
Tukholma, Ruotsi
Kansalaisuus Ruotsi
Muusikko
Aktiivisena 1975-
Tyylilajit Rock
Soittimet Laulu, kitara, huuliharppu
Levy-yhtiöt EMI, Rockhead Studios
Aiheesta muualla
[www.ulflundell.com Kotisivut]

Ulf Gerhard Lundell, (s. 20. marraskuuta 1949 Tukholma) on ruotsalainen muusikko, kirjailija ja taiteilija. Vuonna 1975 ilmestyi Lundellin debyyttialbumi Vargmåne. Hänen esikoisromaaninsa Jack julkaistiin vuonna 1976. 1980-luvulla Lundell teki läpimurron kappaleella Öppna landskap. Kappaleesta kaavailtiin jopa Ruotsin uutta kansallishymniä, ja myöhemmin sitä soitti myös Tukholman Kuninkaanlinnan vartioparaatin soittokunta.

Lundell on saanut musiikkiinsa vaikutteita esimerkiksi Bruce Springsteenilta, Bob Dylanilta ja Neil Youngilta.Hänen kirjailijaesikuviaan ovat muun muassa kirjailijat Jack Kerouac ja Allen Ginsberg sekä muut beatnik-kirjailijat.

Lundellin kitara Den vita viskningen ('Valkoinen kuiskaus') on kuvattuna muun muassa levyn Natten hade varit mild och öm kannessa. Tähän mennessämilloin? Lundell on julkaissut 24 studioalbumia ja 13 romaania. Lundell on esiintynyt Ruotsin Radion Kesäisäntänä neljä kertaa: 24. kesäkuuta 1982, 23.kesäkuuta 1983, 29. kesäkuuta 1985 ja 23. kesäkuuta 2007.

Lundellin romaani Sömnen (1977, suom. Vuosi Tommy Cosmon elämässä) ja albumit Nådens år (1978) ja Ripp Rapp (1979) pääsivät vuonna 2009 mukaan kirjaan Tusen svenska klassiker, johon koottiin tuhat Ruotsissa julkaistujen kirjojen, elokuvien, äänilevyjen ja tv-ohjelmien klassikkoa.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsuus ja uran alkuvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulf Lundellin isä oli takomotyöntekijä Gerhard Lundell ja hänen äitinsä oli Ingrid (omaa sukua Lindström), joka työskenteli muun muassa ompelijana ja apulaisena koulun keittiössä. Ensin perhe asui Tukholman Södermalmilla, mutta muutti vuonna 1960 Saltsjö-Boohun Tukholman itäpuolelle. Ensimmäisen kitaransa Lundell sai kymmenvuotiaana. Ensimmäiset kitarasoinnut Lundellille opetti hänen kaksi vuotta vanhemman siskonsa Ingridin poikaystävä. Vuosina 1967-1975 Lundell työskenteli monissa eri ammateissa, muun muassa postinkantajana ja sairaalatyöntekijänä. Näinä vuosina Lundell kirjoitti useita kappaleita ja runoja, joita hän tarjosi levy-yhtiöille ja kustantamoille.

Lundell lähetti yhden demon MNW-levy-yhtiölle, joka torjui sen sanoen ”materiaali ei ole tarpeeksi vahvaa”, kaksi muuta demoa päätyi Silence-levy-yhtiölle, menestyksettä. Vuonna 1974 Lundell kokeili onneaan EMI:n kanssa, ja demon kuunneltuaan levy-yhtiö kiinnostui artistista siinä määrin, että halusi tehdä tämän kanssa LP:n nopealla aikataululla. Vuonna 1975 Lundell julkaisi debyyttialbuminsa Vargmåne. Vuotta myöhemmin, 1976, hän julkaisi esikoisromaaninsa Jack. Teos käsittelee ”keskivertosvenssonin” kapinaa rajoitettua elämää kohtaan poliittisen kansannousun jälkimainingeissa 1960-luvun lopulla. Kirjan painos oli alun perin 3 000 kappaletta, mutta myyntiluvut nousivat myöhemmin yli 200 000 kappaleeseen.

Esikoisromaanin julkaisun aikoihin Lundell oli jo alkanut nauhoittaa seuraajaa Vargmåne-albumille. Albumin kakkososan nimeksi tuli Törst, ja se julkaistiin kolme kuukautta Jack-esikoisromaanin jälkeen. Esikoiskirjan menestyksen myötä Lundell sai lisää inspiraatiota kirjoittamiseen ja julkaisi 1970-luvulla kaksi uutta kirjaa. Vuotta myöhemmin Törst-albumia seurasi livealbumi Natten hade varit mild och öm, jossa taustayhtyeenä soitti Nature. Vuonna 1978 ilmestynyt Nådens år oli artistin kolmas studioalbumi, joka sisälsi muun muassa Agnetha Fältskogin kanssa tehdyn dueton Snön faller och vi med den. Vuonna 1979 ilmestyi Lundellin neljäs studioalbumi Ripp rapp, sisältäen muun muassa kappaleet Rom i regnet ja (Oh la la) jag vill ha dej. Tämä levy oli hieman rock-henkisempi kuin artistin aikaisemmat levyt.

1980-luku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

12. syyskuuta 1980 Lundell julkaisi levyn Längre inåt landet, joka nauhoitettiin Englannissa. Levy sisältää muun muassa kappaleet "Glad igen" ja "Stackars Jack". Jälkimmäinen on kommentti Lundellin Jack- esikoiskirjaan kohdistuneeseen kritiikkiin, jonka mukaan ihmiset samastuivat kirjan Jack-hahmon elämäntapaan. Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1982 Lundell julkaisi levyn nimeltä Kär och galen. Levyllä on myös hänen nelinkertaista platinaa myynyt kappaleensa "Öppna landskap". Muita Lundellin suosittuja kappaleita Kär och galen-albumilta ovat muun muassa albumin nimikkokappale "Kär och galen" ja "När jag kysser havet".

Kär och galen -albumin ja suunnitteilla olevan Den vassa eggen-albumin välissä Lundell nauhoitti kaksi levyä: yhden, jossa hän tulkitsi englantilaisia kappaleita ruotsiksi (Sweethearts) ja yhden kokonaan akustisen levyn (12 sånger). Hän oli siihen aikaan pahasti alkoholisoitunut, ja muun muassa seuraavan levyn nauhoitukssia jouduttiin lykkäämään useaan otteeseen. Kesäkiertueella 1985 artisti teki katastrofaalisen keikan Bornholmissa vahvasti päihtyneenä ja päätyi lööppeihin. Saman vuoden syksynä julkaistiin kriitikoiden ylistämä albumi Den vassa eggen. Levyllä näkyy vaikutteita avioerosta, joka tapahtui albumin nauhoituksen aikoihin. Saman vuoden syksyllä artisti teki vielä yhden skandaalinkäryisen kiertueen. Vuoden 1987 aikana julkaistiin albumi Det goda livet sekä kirja Tårpilen, jonka Lundell on tunnustanut kirjoittaneensa päihtyneenä.

Alkoholismista tuli 1980-luvun puolivälissä Lundellille merkittävä ongelma niin henkilökohtaisessa elämässä kuin artistinakin. Vuoden 1987 paikkeilla hän lopulta ymmärsi olevansa alkoholisti ja liittyi Anonyymit Alkoholistit -ryhmään. Lisäksi hän liittyi vapaakirkkoon, ja hänet kastettiin pian tämän jälkeen (1988) Ebeneser-kirkossa. Lundellin löytämä usko väritti myös hänen uutta albumiaan Evangeline, joka julkaistiin samana vuonna (1988). Vuotta myöhemmin Lundell julkaisi elämäkerran En varg söker sin flock sekä albumin Utanför murarna. Lisäksi Ulf Lundell aloitti uran kuvataiteilijana 1989.

1990-[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lundell signeeraamassa teostaan En öppen vinter, Tukholma 2010.

Lundell ei julkaissut uusia kirjoja tai levyjä ennen vuotta 1992, jolloin romaani Saknaden julkaistiin. Teoksesta tuli lopulta trilogian ensimmäinen osa. Vuonna 1993 Lundell julkaisi levyn Måne över Haväng, joka sisältää muun muassa kappaleet "Rött" ja "Isabella". Albumi oli ensimmäinen, jonka Lundell tuotti kokonaan itse. Vuonna 1994 hän perusti tuotantoyhtiön Rockhead Studios AB, tytäryhtiöt Rockhead Productions ja Rockhead Art sekä aputoiminimen Rockhead Music. Samana vuonna hän julkaisi myös akustisen levyn Xavante. Näihin aikoihin Lundell panosti enemmän musiikkiin kuin kirjoittamiseen.

Vuonna 1995 Lundell vietti 20-vuotistaiteilijajuhlaansa. Seuraavana vuonna julkaistiin tuplalevy På andra sidan drömmarna sekä livelevy Bosnia. Lundell inspiroitui näihin aikoihin enemmän Neil Youngista kuin aiemmista vaikuttajistaan Springsteenista ja Dylanista. Tämän voi huomata ennen kaikkea levyllä Fanzine (1999), joka on äänitetty osittain studiossa ja osittain livenä. Vuonna 1999 Lundell julkaisi ensimmäisen romaaninsa seitsemään vuoteen. Teos Friheten on jatkoa romaanille Saknaden.

Levystä I ett vinterland (2000) tuli myöhemmin Lundellin toiseksi myydyin albumi. Julkaisua seurasi kaksi vuotta myöhemmin tuplalevy Club Zebra, joka päätyi listaykköseksi Ruotsissa 17. lokakuuta 2002. Vuoteen 2005 mennessä Lundell julkaisi neljä studioalbumia: akustisen levyn En eld ikväll sekä albumitrilogian Ok Baby Ok, Högtryck ja Lazarus. Vuosi 2005 oli Lundellille hyvin tuottelias, hän julkaisi kaksi albumia ja romaanitrilogian viimeisen osan Värmen, joka oli jatkoa romaaneille Saknaden ja Friheten. Samana vuonna Lundell vietti 30-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Syksyllä 2008 Lundell teki ensimmäisen kiertueensa yli kahteen vuoteen ja julkaisi myös ensimmäisen studiolevynsä kolmeen vuoteen. Kiertueen avajaiskonsertissa Gävlessä Lundell kertoi lopettavansa kiertueiden tekemisen. Kiertueet kuitenkin jatkuivat vuonna 2009, niitä oli yksi keväällä ja yksi kesällä. Kiertueiden yhteydessä Lundell myönsi valehdelleensa, eikä hän aio lopettaa kiertueita. Lundell on myöhemmin selventänyt aikovansa ottaa etäisyyttä laulajanuraansa, mutta jäähyväiset ovat pitkät. Vuonna 2010 Lundell julkaisi uuden kirjan, En öppen vinter. Teos sisältää myös levyn, jolla on 11 uutta kappaletta.

Kesällä 2010 Lundell teki vielä yhden uuden kiertueen. Esiintyessään kiertueella Lundell löi ruotsalaisten esiintyjien yleisöennätyksen Gröna Lundissa 30. heinäkuuta, kun yleisön määrä kipusi 22 827 henkilöön. Sen ovat ylittäneet vain Bob Marley (32 000) ja Lady Gaga (23 000). Keväälle 2011 kaavailtu konserttikiertue jouduttiin perumaan kokonaan Lundellin sairauden vuoksi. Syksyllä 2012 Lundell julkaisi albumin Rent förbannat, joka oli hänen ensimmäinen varsinainen studiolevynsä viiteen vuoteen. Pian levyn jälkeen seurasi konserttisalikiertue ja kesäkiertue 2013. Myöhemmin samana vuonna julkaistiin myös studiolevy Trunk.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lundell solmi ensimmäisen avioliiton vuonna 1977 Barbro Zackrissonin kanssa. Vuosina 1989-1992 hän oli naimisissa Fredrika Gunnarsdotter Stjärnen kanssa. Lundellilla on kolme lasta ensimmäisestä avioliitosta, joista yksi on journalisti Sanna Lundell. Lundellilla on myös yksi lapsi toisesta avioliitosta. 1990-luvun puolivälissä Lundell seurusteli runoilija Isabella Nermanin kanssa ja oli jonkin aikaa avoliitossa Mikael Rickforsin sisarentyttären Ulrika Rickforsin kanssa 2000-luvulla. Ulf Lundell avioitui Sofia Möllerin kanssa 7. maaliskuuta 2014. Pariskunta erosi 2017.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1975 – Vargmåne
  • 1976 – Törst
  • 1978 – Nådens år
  • 1979 – Ripp Rapp
  • 1980 – Längre inåt landet
  • 1982 – Kär och galen
  • 1984 – Sweethearts
  • 1984 – 12 sånger
  • 1985 – Den vassa eggen
  • 1987 – Det goda livet
  • 1988 – Evangeline
  • 1989 – Utanför murarna
  • 1993 – Måne över Haväng
  • 1994 – Xavante
  • 1996 – På andra sidan drömmarna
  • 1997 – Män utan kvinnor
  • 1998 – Slugger
  • 1999 – Fanzine (osittain livetaltiointi)
  • 2000 – I ett vinterland
  • 2002 – Club Zebra
  • 2003 – En eld ikväll
  • 2004 – Ok Baby Ok
  • 2005 – Högtryck
  • 2005 – Lazarus
  • 2008 – Omaha
  • 2010 – En öppen vinter
  • 2012 – Rent förbannat
  • 2013 – Trunk
Livealbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1977 – Natten hade varit mild och öm
  • 1993 – Maria kom tillbaka
  • 1996 – Bosnia
  • 2011 – Roskilde Orange Stage 1999
  • 2011 – Unplugged Solo
Kokoelmalevyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1981 – Innan jag anfölls av indianerna (8 LP:n boksi)
  • 1991 – Livslinjen 1975-91 (5 CD:n keräilyboksi)
  • 1992 – Preskriberade romanser 1978-1981
  • 1995 – Rebeller
  • 1995 – Öppna landskap 75-95
  • 1995 – Slutna rum 75-95
  • 1999 – Når jeg kysser havet (norjankielinen kokoelmalevy)
  • 2006 – När jag kysser havet - Det bästa 1: 75-84
  • 2006 – Danielas hus - Det bästa 2: 84-94
  • 2006 – Venus & Jupiter - Det bästa 3: 95-05
  • 2007 – Under vulkanen, 1972-2007 (14 CD:n ja 2 DVD:n boksi, joka sisältää singlelevyjen b-puolia, kokoelmalevyraitoja sekä ennen julkaisematonta materiaalia)
DVD:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 2006 – Live på Tyrol (tupla-DVD)
  • 2009 – Club Zebra (tupla-DVD)

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1976 – Jack
  • 1977 – Sömnen
  • 1979 – Vinter i paradiset
  • 1981 – Kyssen
  • 1983 – Hjärtats ljus
  • 1987 – Tårpilen
  • 1989 – En varg söker sin flock
  • 1992 – Saknaden
  • 1999 – Friheten
  • 2003 – Frukost på en främmande planet
  • 2004 – Mer än hennes mun
  • 2005 – Värmen
  • 2008 – Vädermannen
  • 2009 – 6 pjäser
  • 2010 – En öppen vinter
  • 2011 – Allt är i rörelse
  • 2014 – Visenterna
Suomennettuja teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Vuosi Tommy Cosmon elämässä (Sömnen, 1977), suom. Aarne T. K. Lahtinen , Tammi, 1978
  • Susi etsii laumaansa (En varg söker sin flock, 1989), suom. Saara Villa, Otava, 1990
  • Säämies (Vädermannen, 2008), Johnny Kniga, suom. Katriina Huttunen, 2009
Lyriikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1972 – Modus Vivendi, Molngrabb!
  • 1979 – Fruset guld
  • 1981 – Det är långt mellan lycka och leda
  • 1984 – Tid för kärlek
Elokuvakäsikirjoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 1977 – Jack
  • 1984 – Sömnen
Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Rockbjörnen – Vuoden ruotsinkielinen miesartisti sekä Vuoden ruotsinkielinen albumi 1979
  • Rockbjörnen – Vuoden ruotsinkielinen miesartisti 1980
  • Rockbjörnen – Vuoden ruotsinkielinen miesartisti sekä Vuoden ruotsinkielinen albumi 1982
  • Tukholman kaupungin Bellman-palkinto 1994
  • PiratenPriset-palkinto 2000
  • Evert Taube –stipendi 2005
  • H. M. Konungens Medalj 2009 (Ruotsin valtionpäämiehen myöntämä tunnustus ansiokkaasta elämäntyöstä)
  • Valittu Ruotsin musiikin Hall of Fameen 2014

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gradvall, Jan ym. (2009). Tusen svenska klassiker: böcker, filmer, skivor, tv-program från 1956 till i dag. Tukholma: Norstedt. ISBN 978-91-1-301717-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]