Ukko (vuoristorata)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ukko
Kesto n. 60 s
Pituus 150 m
Nopeus huippunopeus 105 km/h
Korkeus 50 m
Sijainti Linnanmäki, Helsinki
Valmistaja Maurer Söhne
Junat 2
Pituusrajoitus 140–200 cm
Aiheesta muualla
RCDB Roller Coaster Database

Ukko on Linnanmäen huvipuistossa Helsingissä sijaitseva vuoristorata. Tehdasnimeltään Skyloop-nimisen laitteen on valmistanut saksalainen Maurer Söhne. Rata avattiin yleisölle Linnanmäen 61-vuotispäivänä 27. toukokuuta 2011.

Vaunu nostetaan ketjuhissillä radan korkeimpaan kohtaan 50 metriin, josta saatavalla potentiaalienergialla vaunu liikkuu loppumatkan. Korkeimmasta kohdasta vaunu lähtee kiihtymään ja kääntää matkustajat pää alaspäin tehden täyden 360 asteen korkkiruuvikäännöksen. Vaunut kiihtyvät noin 105 kilometrin tuntinopeuteen. Nopeus riittää nostamaan vaunun lähes uudelleen radan huipulle, mutta vaunu lähtee valumaan takaperin alaspäin ja aloittaa jarrutuksen palattuaan edelliseen mutkaan saakka. Turvapuomeina Ukossa on vain sivulta tuleva 12 senttimetriä paksu lannevyö estämässä laitteesta putoamisen. Ukko on Suomen toiseksi nopein vuoristorata Linnanmäen Taiga-nimisen vuoristoradan jälkeenlähde?.

Vuoristorata numeroina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukon tukipilari on 52 metrin korkeudessa (90 metriä merenpinnasta), joten siinä on myös lentoestevalot. Rata on pultattu kallioon 14 ankkurilla, ja perustuksissa on betonia 200 kuutiometriä. Radan teräkset painavat yhteensä noin 250 000 kiloa. Ukon kokonaissähköteho on 300 kilowattia, ja sähkökatkojen varalta käytössä on 88 kilowatin generaattori. Radalla kulkee kaksi toisiinsa kytkettyä vaunua, joihin mahtuu yhteensä 12 matkustajaa. Kun yksi matka kestää noin minuutin, tunnissa ehditään ajattaa 550 henkilöä.[1] Turvarajoina matkustajille on 140 senttimetrin vähimmäis- ja 200 senttimetrin enimmäispituus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tekniikka & Talous 27.5.2011, s. 18–19.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]