Uhrimetalli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Syöpynyt sinkkianodi.

Uhrimetalli on metalli, jota käytetään muun muassa veneissä ja laivoissa ehkäisemään galvaanisen korroosion aiheuttamaa rakenteiden syöpymistä.

Uhrimetallia, useimmiten sinkkiä käytetään veneissä sekä laivoissa ehkäisemään jalompien metallien syöpymistä. Sinkki on terästä epäjalompi ja suojaa näin terästä katodisesti eli toimii uhrautuvana anodina.[1]

Suolainen merivesi aiheuttaa helposti sähköparin, jolloin epäjalompi aine, tässä tapauksessa sinkki, syöpyy kemiallisen reaktion ansiosta, kun se on kosketuksissa jalomman metallin kanssa. Potkuri on tehty usein pronssista ja akseli ruostumattomasta teräksestä, jotka siis ovat jalompia metalleja ja syöpyisivät ilman uhrautuvaa anodia.

Sinkki kiinnitetään aluksiin ja veneisiin vesirajan alapuolelle valmiiksi ostettuina sinkkianodeina. Aluksen sinkit tulee tarkastaa joka telakoinnin yhteydessä ja tarvittaessa vaihtaa uusiin.

Yleisimpiä sinkkianodeita käytetään suolaisessa merivedessä, murtovedessä suositellaan käytettäväksi epäjalompia alumiinianodeita ja makeassa vedessä magnesiumanodeita. Suolavedessä ei sen sijaan suositella käytettäväksi magnesiumanodeita.[2]

Alumiiniveneisiin sinkkianodit eivät sovi, koska metallien sähkökemiallisessa jännitesarjassa alumiini on epäjalompi kuin sinkki. Tämän vuoksi sinkkianodin käyttäminen voisi johtaa alumiinirungon korroosioon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sinkitys Teräsrakenneyhdistys. Arkistoitu 20.6.2017. Viitattu 31.1.2016.
  2. FAQ anodes Volvo Penta www.volvopenta.com. Arkistoitu 13.2.2016. Viitattu 31.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.