Ueda Akinari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ueda Akinari
上田秋成
Ueda Akinarin muotokuva.
Ueda Akinarin muotokuva.
Henkilötiedot
Syntynyt25. heinäkuuta 1734
Osaka
Kuollut8. elokuuta 1809 (75 vuotta)
Kioto
Kirjailija
SalanimiKijin Senshi [1]
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Ueda Akinari (jap. 上田秋成, 25. heinäkuuta 1734 Osaka8. elokuuta 1809 Kioto) oli japanilainen kirjailija ja runoilija, yksi 1700-luvun loppupuolen Japanin huomattavimmista kirjailijoista.[2] Ueda oli yomihon-genren varhainen edustaja, joka tunnetaan etenkin yliluonnollista käsittelevistä tarinoistaan. Hänen kaksi mestariteostaan, Ugetsu monogatari ja Harusame monogatari, ovat keskeisiä teoksia Japanin kirjallisuuden kaanonissa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ueda syntyi Osakassa prostituoidulle äidille ja tuntemattomalle isälle. Neljäntenä ikävuonnaan hänet adoptoi vauras kauppias, joka kasvatti hänet mukavuudessa ja antoi hänelle hyvän koulutuksen. Lapsena Ueda sairastui vakavasti isorokkoon, ja vaikka hän selviytyi, hänen sormensa molemmissa käsissä jäivät epämuodostuneiksi. Sairautensa aikana hänen vanhempansa rukoilivat Kashima Inarin pyhäkössä. Ueda tunsikin pyhäkön kamin pelastaneen hänet ja uskoi koko elämänsä ajan vahvasti yliluonnolliseen, mikä on merkittävä elementti hänen teoksissaan kuten kuuluisimmassa työssään Ugetsu monogatarissa, kokoelmassa kummitustarinoita.

Hän peri Uedan perheen öljy- ja paperiliikkeen, kun hänen adoptioisänsä kuoli. Hän ei kuitenkaan menestynyt liikemiehenä ja menetti kaupan tulipalossa johdettuaan sitä kymmenen vuoden ajan. Tänä aikana hän julkaisi useita humoristisia tarinoita ukiyo-zōshi-tyyliin, ”kelluvan maailman tyyliin”, joka oli suosittu fiktion genre 1680–1770-luvuilla. Ueda käytti tulipaloa mahdollisuutena kaupallisen maailman jättämiseen ja alkoi opiskella lääketiedettä Tsuga Teishōn alaisuudessa. Tsuga opetti hänelle myös populaaria kiinalaista kirjallisuutta. Vuonna 1776 hän aloitti lääketieteen harjoittamisen ja julkaisi Ugetsu monogatarin, mikä teki hänestä yhdessä Takizawa Bakinin kanssa yhden tärkeimmistä kirjailijoista yomihon-genressä, joka sai aikaan dramaattisen muutoksen lukemistavoissa. Fiktion kirjoittamisen lisäksi Ueda osallistui myös kokugaku-tutkimukseen.

Vaimonsa kuoleman jälkeen vuonna 1798 Ueda kärsi väliaikaisesti sokeudesta, ja vaikka näkö palautui hänen vasempaan silmäänsä, hän joutui nyt sanelemaan suuren osan kirjoituksistaan. Hän aloitti työskentelyn toisen yomihon-teoksensa kanssa ja sai valmiiksi kaksi ensimmäistä tarinaa Harusame monogatariin noin vuonna 1802. Täydellistä versiota teoksesta ei julkaistu ennen vuotta 1951, kun käsikirjoituksen puuttuvat osat löydettiin. Teos eroaa huomattavasti Ugetsu monogatarista eikä käsittele yliluonnollisia tapahtumia.

Ueda Akinari kuoli Kiotossa vuonna 1809. Kenji Mizoguchin palkittu vuoden 1953 elokuva Ugetsu – kalpean kuun tarinoita perustuu hänen teokseensa Ugetsu monogatari.[2]

 Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Czech National Authority DatabaseView and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. a b Ueda Akinari Encyclopædia Britannica. Viitattu 4.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ueda Akinari