Tyvipikikärsäkäs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyvipikikärsäkäs
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Yläheimo: Kärsäkäsmäiset Curculionoidea
Heimo: Kärsäkkäät Curculionidae
Alaheimo: Molytinae
Tribus: Pissodini
Suku: Pikikärsäkkäät Pissodes
Laji: pini
Kaksiosainen nimi

Pissodes pini
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Tyvipikikärsäkäs Wikispeciesissä
  Tyvipikikärsäkäs Commonsissa

Tyvipikikärsäkäs (Pissodes pini) on kärsäkkäiden heimoon kuuluva kovakuoriaislaji. Aikuinen tyvipikikärsäkäs on kooltaa 6,5-8 mm. ja sillä on ruskealla pohjalla keltaisia täpliä, jotka ovat peitinsiipien takareunassa sulautuneet yhteen poikkijuovaksi. Tyvipikikärsäkkään kärsä on pitkä ja ohut ja sen tuntosarvet lähtevät kärsän keskeltä toisin kuin tukkimiehentäillä (Hylobius abietis), jonka tuntosarvet lähtevät kärsän päästä.

Tyvipikikärsäkäs on Suomen pikikärsäkkäistä yleisin aiheuttaen suurimman osan männyntaimikoiden pikikärsäkkäiden aiheuttamista metsätuhoista. Tyvipikikärsäkkäät ovat myös merkittäviä seuraustuholaisia männyille lumi-, myrsky-, pistiäis- ja perhostuhojen yhteydessä. Latva- (Pissodes piniphilus) ja taimipikikärsäkkäät (Pissodes castaneus) aiheuttavat samantapaista tuhoa taimissa kuin tyvipikikärsäkkäät.

Tyvipikikärsäkkään toukka

Tyvipikikärsäkäät lisääntyvät männyissä paksun kaarnan alla, jossa niiden toukat tekevät käytäviään haitaten puun nestevirtauksia. Yleisimpiä lisääntymispaikkoja ovat heikentyneet pystypuut, kuorellinen mäntypuutavara ja tuulenkaadot. Tyvipikikärsäkkäät munivat keväällä huhtikuulta aina loppukesään elokuulle saakka. Pääosa muninnasta keskittyy keskikesälle. Munista kuoriutuvat valkeat jalattomat ruskeapäiset toukat. Aikuiset tyvipikikärsäkkäät kuoriutuvat kotelokehdoista keväällä ja aloittavat ravintosyöntinsä männyntaimissa sekä muninnan mäntyjen kuoren alle. Aikuiset tyvipikikärsäkkäät elävät usean vuoden talvehtien maassa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]