Tyne

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jokea. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Tyne
Tyne Bridge yhdistää Newcastlen ja Gatesheadin Tynen yli.
Tyne Bridge yhdistää Newcastlen ja Gatesheadin Tynen yli.
Alkulähde Deadwater Fell Northumberland (North Tyne); Alston Moor, Cumbria (South Tyne)
Laskupaikka Pohjanmeri
Maat Yhdistynyt kuningaskunta
Pituus 100 km
Alkulähteen korkeus 893 m
Valuma-alue 2145 km²

Tyne on joki, joka laskee Pohjanmereen Englannin itärannikolla lähellä Newcastle upon Tynen kaupunkia. Se muodostuu kahdesta haarasta, North Tyne ja South Tyne, jotka kohtaavat lähellä Hexhamin kaupunkia.[1]

North Tyne saa alkunsä läheltä Skotlannin rajaa, Kielder Waterin tekojärven pohjoispuolelta. Se virtaa Kielderin metsien läpi Hexhamiin. South Tyne alkaa Alston Moorista Cumbriasta ja virtaa Haltwhistlen ja Haydon Bridgen läpi Hexhamiin. Hadrianuksen valli kulkee täällä pitkin Tynen laakson pohjoisreunaa. South Tynen lähteet ovat lähellä kahden muun suuren joen, Teesin ja Wearin, lähteitä. Hexhamista Tyne virtaa Tyne and Wearin metropolikreivikunnan läpi rannikolle. Se erottaa toisistaan joen pohjoisrannan Newcastlen ja North Tynesiden etelärannan Gatesheadista ja South Tynesidestä. Perinteisesti Tynejoki on ollut Durhamin ja Northumberlandin kreivikuntien rajajoki.

Tyne oli merkittävä hiilen kuljetusreitti 1200-luvulta aina 1900-luvun loppupuolelle. Lähellä jokisuuta on ollut useita merkittäviä telakoita. Telakoiden ja rahtiliikenteen takia joen alajuoksua muokattiin rajusti 1800-luvulla: kokonaisia pieniä saaria ruopattiin pois ja joen uomaa oikaistiin.

Tyneä pidetään Englannin ja Walesin parhaana lohijokena.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. North Tynedale England Northeast
  2. Fishing on the Tyne Fish Pal

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]