Tymfaia

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tymphaea)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee antiikin aikaista aluetta. Tymfaía on myös entinen kunta Kreikassa.
Tymfaia ja muut Makedonian valtakunnan alueet (n. 334–323 eaa.) kartalla.

Tymfaia (m.kreik. Τυμφαία, lat. Tymphaea) oli antiikin aikainen alue ja myöhempi Makedonian valtakunnan osa Ylä-Makedoniassa, nykyisen Thessalian pohjoisosissa Kreikassa.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tymfaia sijaitsi Pindos-vuoriston alueella Makedonian, Epeiroksen ja Thessalian raja-alueella. Sen pohjoispuolella sijaitsivat Orestis ja Elimeia, kaakkoispuolella Thessalian Perrhaibia ja länsipuolella Pindos-vuoristo ja Epeiros.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tymfaia sai nimensä seudun Tymfe (nyk. Týmfi) -vuoresta. Aluetta asutti alun perin tymfaialaisten (Tymfaioi, Τυμφαῖοι) heimo. Antiikin lähteissä nämä kuvataan joskus epeiroslaisiksi ja joskus aitolialaisiksi.[1] Makedonialaiset valtasivat alueen ja liittivät sen valtakuntaansa Filippos II:n aikana noin 350 eaa.

Nykyinen samalla seudulla sijaitseva Metéoran kunnan osa Tymfaían kunnallisyksikkö, entinen itsenäinen kunta, on ottanut nimensä alueesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Smith, William: ”Tymphe”, Dictionary of Greek and Roman Geography. Boston: Little, Brown and Company, 1854. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)