Tyler Joseph

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyler Joseph Twenty One Pilotsin konsertissa helmikuussa 2016.

Tyler Joseph (s. 1. joulukuuta 1988 Columbus, Ohio, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen muusikko ja rap-artisti. Hän on parhaiten tunnettu yhtyeestä Twenty One Pilots.

Joseph syntyi Columbuksessa, Ohiossa. Hänellä on kaksi veljeä, Zack ja Jay, sekä sisko Madison. Hänen äitinsä Kelly antoi Tylerille kotiopetusta, sillä hän oli matematiikan opettaja ennen kuin hänestä tuli koripallovalmentaja. Hänen isänsä Chris oli myös koripallovalmentaja, mutta on nykyään koulun rehtori. Joseph pelasi koripalloa lapsuudesta lähtien. [1]

Joseph lopetti koripallouransa nähtyään lauluntekijän esiintymässä klubilla. Hän alkoi soittamaan musiikkia löydettyään kaapistaan vanhan kosketinsoittimen, jonka oli saanut joululahjaksi äidiltään.[1][2][3]

Twenty One Pilots perustettiin vuonna 2009 Columbuksessa, Ohiossa. Hetken mielijohteesta Joseph kutsui lukioystävänsä Nick Thomasin ja Chris Salihin perustamaan yhtyeen hänen kanssaan. Hän keksi yhtyeen nimen luettuaan Arthur Millerin All My Sons -näytelmää, jossa Joe Keller -niminen liikemies lähetti tietoisesti eteenpäin viallisia lentokoneen osia aiheuttaen 21 lentäjän kuoleman toisen maailmansodan aikana. Joseph kertoo, että näytelmän tarina moraalisesta dilemmasta oli inspiraatio yhtyeen nimelle. Joulukuun 29. päivänä vuonna 2009 he julkaisivat ensimmäisen omakustannealbuminsa Twenty One Pilots, sekä järjestivät kiertueen Ohiossa. Seuraava albumi Regional at Best vuonna 2011 oli ainoastaan Josephin ja Dunin tuotosta.

Twenty One Pilotsin kolmas albumi, Vessel, julkaistiin 8. tammikuuta 2013.

Yhtyeen neljäs albumi, Blurryface, julkaistiin 17. toukokuuta 2015. Albumi julkaistiin kaksi päivää etuajassa. He järjestivät albumin julkaisun jälkeen kaksi kiertuetta: Blurryface Tour -kiertueen ja Emotional Roadshow World Tour -kiertueen, joka nähtiin myös Helsingin jäähallilla 25. lokakuuta 2016, sekä Ohion kiertueen Tour De Columbuksen, jossa oli viisi esitystä. Kaikki esitykset pidettiin Columbuksessa.

Yhtyeen viides albumi, Trench, julkaistiin 5. lokakuuta 2018. Kiertueen aikana Twenty One Pilots esiintyi toistamiseen Helsingin jäähallilla 6. helmikuuta 2019.

59. Grammy-palkintogaalassa duo voitti palkinnon kategoriassa paras pop duo / ryhmäesiintyminen.

Josephin ensimmäinen tytär syntyi helmikuussa 2020.