Tyko Varto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tyko Teofilus Varto (entinen sukunimi Wallgren; 29. huhtikuuta 18721959) oli suomalainen Tampereella asunut sosialidemokraattisen työvänliikkeen aktiivi.

Varto meni työhön Finlaysonin puuvillatehtaaseen jo 13-vuotiaana. Hän työskenteli kutomotyöläisenä ja osallistui tehtaalaisseuran ja vuonna 1900 kutomo-alan ammattiosaston perustamiseen. Varto toimi Kansan Lehden avustajana ja kirjoitti lehteen nimimerkillä Säynäsheikki. Tästä aukeni hänelle pian uusi ura toimittajana ja asioitsijana. Varto oli Tampereen työväenyhdistyksen johtokunnassa 17 vuoden ajan ja toimi useaan otteeseen yhdistyksen sihteerinä vuosien 1901–1937 välillä. Varto osallistui Tampereen kunnallispolitiikkaan ja hänet tunnettiin lähinnä vanhan polven tannerilaisena sosialidemokraattina.

Suomen sisällissodan aikana Varto toimi Kansanvaltuuskunnan oikeusasiainosaston kansliasihteerinä sekä vallankumoksellisen ylioikeuden jäsenenä ja oikeuden siirryttyä Viipuriin hän toimi sen puheenjohtajana aina 23. huhtikuuta 1918 asti, jolloin oikeus piti viimeisen istuntonsa. Sodan lopulla Varto jäi valkoisten vangiksi Kouvolassa 3. toukokuuta ja hän oli vankina kuudella eri vankileirillä Kouvolassa, Riihimäellä, Turun Arseninkadun leirillä, Konnunsuolla, Lappeenrannassa ja viimeksi Tammisaaressa. Valtiorikosoikeus tuomitsi hänet 12 vuoden vankeuteen. Varto vapautui vuonna 1921. Hän työskenteli sittemmin toimistoapulaisena Tampereen kaupungin työnvälitystoimistossa.

Varto oli monissa Tampereen kaupungin luottamustehtävissä, muun muassa kaupunginvaltuuston, rahatoimikamarin ja useiden lautakuntien jäsenenä. Hän kuului myös Osuusliike Voiman edustajistoon.

Tyko Varto julkaisi 1954 muistelmat lapsuus- ja nuoruusvuosiensa Tampereesta nimellä Lapsuuteni Tampere. Hän sai teoksesta Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon samana vuonna. Vuonna 1998 julkaistiin Varton muistelmat sisällissodan ajalta ja vankeusvuosilta nimellä Vallankumouksen virkamies.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Orvokki : kevätlehti nuorisolle ; toim. Tyko Varto. Tampere 1905
  • Tampereen työväenyhdistys 1886-1906. Tampere 1906
  • Suomen paperiteollisuustyöväestön 1:sen edustajakokouksen pöytäkirja ; kirjoittanut Tyko Varto. Tampere 1906
  • Pohjalta pinnalle : muistoalbumi Tampereen työväen teatterin 25-vuotisen olemassaolon johdosta ; toim. Tyko Varto. Tampere 1926
  • Työväen vapaa-ajan viettoa Tampereella yhdeksännentoista vuosisadan loppupuoliskolla, teoksessa Tampere: Tutkimuksia ja kuvauksia II. Tampereen historiallinen seura, Tampere 1935
  • Lapsuuteni Tampere: kuvaus Tampereesta 1880 – 90 –luvuilla. Tampere-Seura 1954, 2. laaj. painos 1958
  • Muistelmia vuoden 1905 suurlakosta, teoksessa Tampere: Tutkimuksia ja kuvauksia V. Tampereen historiallinen seura, Tampere 1957
  • Vallankumouksen virkamies 1918, valkoisten vanki. Toimittanut Sinikka Muje, Risto Reuna, Lauri Toivanen, Pauli I. Warto ja Rauli K. Warto. Helsingin Painoteollisuus 1998 (käsikirjoitus valmistunut 1947)

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto 1954 (muistelmateoksesta Lapsuuteni Tampere)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]