Tykinvetäjä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tykinvetäjä eli tykkitraktori on sotilaskäyttöön suunniteltu erikoisajoneuvo, jonka tärkein käyttötarkoitus on tykkien ja niiden miehistöjen kuljettaminen.

Nicolas Cugnot'n traktori

Tykkien liikutteluun on perinteisesti käytetty hevosvaljakoita ja pieniä siirtoja tehdään myös miesvoimin. Tykkien vetämiseen tarkoitettuja ajoneuvoja alettiin kuitenkin suunnitella jo varhain. Nicolas-Joseph Cugnot'n höyryauto tai -traktori vuodelta 1769 oli tarkoitettu nimenomaan tykinvetäjäksi.[1] Mutta esimerkiksi vielä talvisodassa Suomen armeijassa 1939–1940 hevoset olivat keskeisessä osassa tykkien vedossa[2].

Neuvostoliittolainen Komsomolets-tykinvetäjä

Tykinvetäjä ei ole taisteluajoneuvo, vaikka voikin olla aseistettu. Sen tarkoituksena on tarjota maastoesteet voittava vetokyky ja "suojata miehet säältä".[3]Varhaisissa tykinvetäjissä saattoi sääsuojakin tykkimiehistöltä puuttua. Uudemmat mallit voivat olla katettuja ja panssaroituja.

Saksalainen RSO-tykinvetäjä vetää 105 mm kenttähaupitsia II maailmansodan aikana

Neuvostoliittolainen kevyt tykinvetäjä T-20 Komsomolets suunniteltiin vuonna 1936. Siinä on 50 hevosvoiman moottori ja aseistuksena pikakivääri.[4]

Saksalainen Steyr AG:n valmistama Raupenschlepper Ost -vetäjä pystyy kuljettamaan 1,5 tonnin ja vetämään kahden tonnin painoista kuormaa.[5]

ATS 59-tykinvetäjä

Telatykit, tykkilavettien lyhyisiin siirtoihin tarkoitetut nestemoottorit sekä maastokuorma-autot ovat vähentäneet erikoistuneiden tykinvetäjien tarvetta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The first self-propelled car was built Discovery Communications. Viitattu 4.1.2010. (englanniksi)
  2. Simola, Seppo: Hevonen oli korvaamaton resurssi sodassa Reserviläinen. 19.10.2020. Viitattu 28.12.2020.
  3. Suomen puolustusvoimat (toim. Vilho Tervasmäki, Pertti Kilkki & Sampo Ahto) 1975, 235
  4. The Eastern Front: Russian Prime Movers (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Pohjois-Kymenlaakson asehistoriallinen yhdistys: RSO – Raupenschlepper Ost

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]