Työttömyysturvan suojaosa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Työttömyysturvan suojaosa tarkoittaa rahasummaa, jonka työtön saa ansaita ilman että se vaikuttaa työttömyyspäivärahan suuruuteen. Suojaosa otettiin käyttöön vuoden 2014 alusta. Aiemmin jokainen ansaittu euro vähensi työttömyyspäivärahan määrää.

Vuodesta 2014 asti suojaosa on ollut 300 euroa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että 300 euron alle jäävät kuukausitulot eivät vähennä työttömyysturvaa. Suojaosa koskee sekä peruspäivärahan saajia että ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saavia henkilöitä.

Suojaosan on huomattu toimivan kannustimena työnhaussa. Viranomaiset totesivat vuoden 2015 alussa perusturvan varassa olevien työttömien työnteon lisääntyneen huomattavasti. Suojaosan vaikutusta ansiosidonnaista työttömyysturvaa saaneiden keskuudessa ei ole vielä tutkittu.

Mikäli palkkatulot ylittävät 300 euroa kuukaudessa, aletaan työttömyysturvaa sovitella ylimenevältä osalta ja käyttöön tulee soviteltu työttömyyspäiväraha. Sen jälkeen jokainen euro leikkaa työttömyysturvaa 50 senttiä.

Työmarkkinatuki loppuu kokonaan, jos työtön ansaitsee osa-aikatyössä tai satunnaisessa kokoaikatyössä 1 700 euroa kuukaudessa bruttona työmarkkinatuen ollessa 705 euroa kuukaudessa.

Työttömien keskuudessa osa-aikaisen työn vastaanottamista on osittain estänyt byrokratian pelko ja työn vastaanottamisen aiheuttama etuuksien maksuissa tapahtuva maksun viivästyminen, joka voi työttömälle olla iso ongelma. 300 euron suojaosuus ei kokonaan poista tätä ongelmaa, sillä jokaisesta myös suojaosan alittaneesta ansaitusta eurosta joutuu ilmoittamaan Kelaan, minkä jälkeen maksu viivästyy hieman.

Kelan mukaan viivästystä voidaan myös estää sillä, että toimittaa Kelaan etukäteen arvion tulevasta palkkatulosta ja Kela sovittaa etuudet sen mukaisesti.[1]

Vuonna 2020 toukokuussa hallitus esitti työttömyysturvan suojaosan korotusta, tämä nostaisi aikaisemman 300 euron suojanosan 500 euroon. Lakiehdotuksen tarkoituksena on siis väliaikaisesti lisätä työllistymisen kannusteita huoltovarmuuden turvaamiseksi poikkeusoloissa.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jaana Savolainen, Uusi 300 euron suojaosa kannusti työttömiä töihin, Helsingin Sanomat 26.1.2015, s.A11
  2. Paavo Teittinen HS, Teemu Muhonen HS: Hallitus sopi tuovansa Suomeen 3 000 kausityöntekijää lisää, työttömien kannustimia työntekoon parannetaan Helsingin Sanomat. Julkaistu: 6.5. 13:01, Päivitetty 6.5. 16:27. Viitattu 28.5.2020.