Two Treatises of Government

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Two Treatises of Government.

Two Treatises of Government (”Kaksi tutkielmaa hallinnosta”, koko nimi Two Treatises of Government: In the former, The false Principles, and Foundation of Sir Robert Filmer And his Followers, are Detected and Overthrown. The latter is an Essay concerning the True Original, Extent, and End of Civil-Government) on John Locken poliittista filosofiaa käsittelevä teos, jonka hän julkaisi ilman tekijännimeä vuonna 1689. Se on toinen Locken pääteoksista teoksen An Essay Concerning Human Understanding ohella. Teoksen kahta tutkielmaa käsitellään usein erikseen, vaikka Locke ei julkaissutkaan niitä erillisinä. Toinen tutkielma on suomennettu nimellä Tutkielma hallitusvallasta, ensimmäistä ei ole suomennettu. Toista tutkielmaa pidetään usein klassisen liberalismin perustaviin teksteihin kuuluvana.

Locke sanoo teoksen esipuheessa, että sen tavoitteena oli oikeuttaa Vilhelm III Oranialaisen nousu Englannin valtaistuimelle mainion vallankumouksen jälkeen vuonna 1688. Nykyinen tutkimus on osoittanut, että suurin osa teoksesta on kuitenkin valmistunut jo vuosina 1679–1682. Se, että Locke olisi kirjoittanut vallankumouksen puolustuksen jo Kaarle II:n valtakaudella, asettaa teoksen hyvin radikaaliin valoon. Locke muokkasi tekstiä vielä ennen julkaisua.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Locke, John: Tutkielma hallitusvallasta. Tutkimus poliittisen vallan oikeasta alkuperästä, laajuudesta ja tarkoituksesta. (Second Treatise of Government. An Essay Concerning the True Original, Extent, and End of Civil Government, 1689.) Suomennos ja esipuhe: Mikko Yrjönsuuri. Helsinki: Gaudeamus, 1995. ISBN 951-662-640-8.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wikiaineisto
Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta: