Tuning

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Tuunaus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opel Corsan modifioitu sisusta.

Tuning (sananmukaisesti virittäminen/säätäminen)[1] tai "tuunaus" on auton tai muun kulkuvälineen suorituskyvyn parantamista eli virittämistä. Tuning-termillä tarkoitetaan usein myös auton ulkonäön muuttamista. Suomessa termiä "tuning" käytetään lähes kaikesta ajoneuvoon kohdistuvasta muokkauksesta. Muualla maailmassa, etenkin englanninkielisissä maissa, tuning- termillä tarkoitetaan pääosin ajoneuvon moottoriin ja ajo-ominaisuuksiin kohdistuvaa muuntelua.

Tuningissa on eri suuntauksia:

  • Sleeper - Tehokas auto, jonka ulkonäkö pidetty suhteellisen vakiona ja huomiota herättämättömänä.
  • Racer - Kilpa-automainen, tehokas, usein riisuttu kaikesta kilpailuissa turhasta; kuitenkin katulaillinen
  • Drifter - Kevyt, tehokas takavetoinen kilpa-auto, jolla kilpaillaan drifting-kilpailuissa.
  • Showcar - Näyttävä auto joka on rakennettu autonäyttelyitä silmällä pitäen. Näyttelyautossa ulkonäkö, sisusta ja ICE (In-car entertaiment) ovat pääosassa. Monet näyttelyautot toimivat osavalmistajien esittelyautoina. Usein yksityisten henkilöiden näyttelyautoilla on sponsoreita, joiden osista auto on pääosin rakennettu.
  • Styling - Alakulttuuri, joka keskittyy autojen ulko- ja sisäpuolen parantelua ja rakentelua näyttävämmäksi. Korin muutoksiin käytetään usein lasi- ja hiilikuitua sekä muovia. Sisälle asennetaan usein tehokkaat stereolaitteet sekä muuta AV-laitteistoa. Styling-autojen rakentamista sekä autoja kutsutaan nykyisin puhekielessä tuunaamiseksi ja autoja tuning-autoiksi, vaikka tuning eroaakin stylingistä: stylingissä keskitytään enemmän ulkonäköön kuin auton tekniikkaan, tuningissa lähinnä auton suorituskykyyn.
  • Rat - Alakultturi, jossa auton maalipinta ruostutetaan ja autosta tehdään köyhännäköinen.
  • Stance - Alakultturi, joka keskittyy madaltamaan auton melkein jopa ajokyvyttömäksi. Ideana "kruisailla" mahdollisimman hiljaa kaupungilla.
  • OEM - Autoa rakennetaan käyttäen vain saman merkin tai konsernin alkuperäisiä, tai alkuperäishenkisiä osia. Usein saksalaisvalmisteisiin autoihin kuten Volkswagen, Audi, BMW, ja Mercedes Benz, käytetään rakennettaessa tätä tyyliä ja periaatetta.
  • JDM - Japanilaisvalmisteista autoa varustellaan Japanin ulkopuolella vastaamaan Japanin markinnoiden autoa. JDM-rakentelu yhdistetään usein Hondaan. JDM rakenteluun kuuluu myös oleellisesti auton ominaisuuksien parantaminen Japanilaisvalmisteisilla suorituskykyä lisäävillä tarvikeosilla.

Tuningiin liittyy myös suuri "underground"-kilpakulttuuri. Tuning on yleisesti nuorten miesten harrastus, mutta mukana on myös vanhempia sekä lisääntyvässä määrin myös naisia. Tuning on lähtöisin Japanista ja tullut Suomeen 1990-luvulla Yhdysvalloista. Myös saksalaisilla vaikutteilla ja alan julkaisuilla on ollut vahva vaikutus Suomen tuning-harrastuksen lähtökohtiin.

Tuning Suomessa ja maailmalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuning on nykyään yleistä Suomessa ja siksi osiakin saa helposti Suomesta tai tilaamalla ulkomailta. Yleisiä tuunauksen kohteena olevia automerkkejä ovat Honda, Toyota, Nissan, Volkswagen ja BMW. Näille merkeille on Suomessa eniten osatarjontaa. Osia tehdään myös pitkälti itse, kuten puskureita ja jopa spoilereita. Laadukkaat ja kalliimmat osat on yleensä tilattava ulkomailta, kuten Saksasta tai Yhdysvalloista.

Myös muualla maailmalla tuning-harrastus on yhä suositumpaa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa osat ja autot ovat kysynnän takia halpoja. Amerikkalaisissa autoissa on useimmin enemmän erilaisia osia matalan verotuksen ja eri lakien takia. Autoihin yleensä kuuluu esim. DVD-soittimia ja näyttöjä, ylöspäinnousevia ovia, isoja alumiini- tai kromivanteita. Amerikassa on myös hyvin monta eri alakulttuuria tuningista. Jotkut virittelevät japanilaisautoja, jotkut amerikkalaisia, kuten Cadillaceja, Chevroleteja, joihin ei laiteta esim. "tuning-puskureita". Nykyään tuning on levinnyt myös moottoripyöriin, sekä Suomessa että maailmalla. Myös mopoja ja skoottereita tuunataan, esimerkiksi Yamaha Aerox on suosittu sen tuning-osien saatavuudeltaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tengvall, Raimo: Virittäjät: Sydän sykkii pellin alla. Valokuvat: Jukka Koskinen. Pohjautuu samannimiseen TV-sarjaan. Helsinki: WSOY, 2013. ISBN 978-951-0-40061-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tuning.