Turun yliopiston pohjalainen osakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turun yliopiston pohjalainen osakunta
TPO
Logo
Logo
Perustettu 1957
Tyyppi Turun yliopiston osakunta
Päämaja Yo-talo B Rehtorinpellonkatu 4-6 B 20500 Turku
Toiminta-alue Pohjanmaa, Lappi ja Kainuu
Inspehtori Jorma Toppari
Kuraattori Hannu Ala-Olla
Aiheesta muualla
Sivusto

Turun yliopiston pohjalainen osakunta ry (lyh. TPO) on Turun yliopiston ylioppilaskuntaan kuuluva opiskelijayhdistys. Sen jäsenistö on perinteisesti koostunut varsinkin Lapista, Pohjanmaalta, ja Kainuusta kotoisin olevista opiskelijoista. Osakunnan toimisto sijaitsee Turun yliopiston ylioppilaskunnan juhlatila Q-talossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1922 toimintansa aloittaneen Turun yliopiston opiskelijat perustivat vuosina 19251928 viisi maakuntakerhoa. Vuonna 1928 perustettiin Turun Yliopiston Pohjalainen Kerho, jonka tarkoituksena oli alusta alkaen pohjalaisuuden ja pohjalaisen hengen säilyttäminen opiskelupaikkakunnalla. Toisena tavoitteena oli tehdä Turun Yliopistoa tunnetuksi opiskelijoiden kotiseudulla. Kahdenkymmenenkolmen opiskelijajäsenen lisäksi Pohjalainen Kerho sai taustavoimikseen professorit V. A. Koskenniemen, J. G. Granön ja M. H. Palomaan.

1950-luvulla maakuntakerhojen toiminta sai osakseen runsaasti arvostelua. Heimoaatetta pidettiin vanhahtavana ja kerhotoiminnan katsottiin edistävän hajaannusta yliopiston opiskelijoiden välillä. Vuonna 1957 toteutetussa sääntö- ja organisaatiouudistuksessa ylioppilaskunta jaettiin neljään osakuntaan ja Turun Yliopiston Pohjalaisesta Kerhosta tuli Pohjalainen Osakunta. Vuonna 1960 osakunta sai toimitilakseen ylioppilastalotalo B:n pohjakerroksen

Vuonna 1969 Ylioppilaskunnan osakuntajaosta luovuttiin ja osakunta rekisteröitiin yhdistykseksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]