Turun työväen pursiseura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pursiseuran kotisatama Pitkäkarilla

Turun Työväen Pursiseura on Turussa toimiva vuonna 1896 perustettu 230-jäseninen pursiseura. Seura on sekä SPV:n että TUL:n jäsenseura.

Kotisatama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuran kotisatama on Airiston pohjoispäässä sijaitseva Pitkäkari-niminen saari, jossa on tarvittavat nykyaikaisen sataman palvelut. Turun kaupungin vesijohtovesi ja sähköpisteet ovat laitureilla. Paviljongissa on vesi-wc. Venepaikkoja on noin 50 veneelle[Turun Työväen Pursiseura].

Huoltosatama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huoltosatama on Maanpäässä. Sinne on keskitetty autojen paikoitus, soutuvenelaituri ja jätepiste{Turun Työväen Pursiseura).

Saaritukikohta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seura omistaa Rymättylässä sijaitsevan Piiparkarin. Saaressa on ponttonilaituri peräpoijuineen veneiden kiinnittämiseksi. Saaressa on rantasauna uimalaitureineen, suojainen nuotiopaikka venelaiturin välittömässä läheisyydessä ja grillikatos, joka antaa suojaa huonommalla ilmalla sateelta ja tuulelta. Saaressa on ulkokäymälä sekä vaja, jossa on tarvittavat työkalut sauna- ja nuotiopuiden tekoon sekä ympäristön hoitoon[Turun Työväen Pursiseura].

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seura myös tarjoaa jäsenistölleen talvisäilytyspaikkoja saarella. Omalla nosturilla veneitä saadaan nostettua aina kuuteen tonniin saakka. Veneiden nostot ja laskut sekä mastonosturin käyttö on ilmaista jäsenistölle[Turun Työväen Pursiseura.

]Nuorisotyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TTPS tekee junioritoiminnassa yhteistyötä muiden Turun alueen pursi- ja veneseurojen kanssa. Jollakoulu järjestetään vuosittain kesäkuussa, mikäli osallistujia on tarpeeksi. Keväällä ennen jollakoulua pidetään jollan kaato- ja nostoharjoitukset jossakin Turun uimahalleista yhdessä muiden seurojen kanssa. Siellä myös opitaan jollan käsittelyn perustaidot. Junioritoiminnalle on omat tilat, jollavaja sekä laituri Maanpäässä Kuuselan huoltosatamassa. Jollakoulussa on osaavat ja kokeneet ohjaajat, joiden johdolla purjehdukset jatkuvat syksymmällä{Turun Työväen Pursiseura].

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TTPS järjestää purjehduskilpailuja, kesäkuussa köliveneille ja syyskuussa FinRating-säännön kilpailut. Näiden lisäksi osallistutaan kilpailujärjestelyihin muiden seurojen kilpailuissa tuomareiden ja turva- ja poijuveneiden voimin[Turun Työväen Pursiseura].

Talkoot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talkootöitä on seurassa tehty perinteisesti paljon, esimerkiksi kaikki rakennukset ja laiturit on tehty talkoilla ja talkootyöt ovat edelleenkin merkittävä osa seuran sosiaalista toimintaa, kaikille löytyy kykyjensä mukaista tekemistä. Talkootöiden avulla on pystytty pitämään seuramaksut kohtuullisella tasolla[Turun Työväen Pursiseura].

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

11.4.1896 perustettiin Turun Työväenyhdistyksen Urheilu- ja Pursiseura. Vuonna 1930 Turun Työväenyhdistyksen Urheilu- ja Pursiseura muutti nimensä Turun Työväen Pursiseuraksi[Lauri J.S.Kaira: Omalla kurssilla – Turun Työväen Pursiseuran toiminta ja tavoitteet ennen toista maailmansotaa. Työväentutkimus 2015 -vuosikirja, 2015. ]. Seuran lippu on rekisteröity Meriministeriössä 5.7.1897, nykyisen muotonsa lippu sai 1917, jolloin pursiseurojen lippujen ristiin lisättiin valkoinen risti. Pitkäkarin saari on vuokrattu seuralle vuonna 1910, 1947 saari on ostettu omaksi. Telakka on perustettu 1921, seuran eräistä jäsenistä koostuvan osuuskunnan toimesta, seura on ostanut telakan itselleen osuuskunnan jäsenilta vuonna 1928[Anna Sivula: 100 vuotta vapailla vesillä. Turku: Typopress Oy, 1996. ISBN 952-90-7752-1. Fi].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anna Sivula: 100 vuotta vapailla vesillä. Turku: Typopress Oy, 1996. ISBN 952-90-7752-1. Fi
  • Lauri J.S.Kaira: Omalla kurssilla – Turun Työväen Pursiseuran toiminta ja tavoitteet ennen toista maailmansotaa. Työväentutkimus 2015 -vuosikirja, 2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]