Turbogeneraattori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Höyryveturissa käytetty turbogeneraattori

Turbogeneraattori on höyryturbiinilla toimiva generaattori.

Kun höyryveturit kehittyivät, huomattiin nopeasti että sähkövalo olisi tehokkaampi, huoltoystävällisempi ja ylimalkaan parempi kuin siihen asti käytetty asetyleenivalo - öljyvalosta puhumattakaan.

Koska julkista sähköverkkoa ei kaikkialla ollut, akkukäyttöinen sähkövalo ei ollut toimiva ratkaisu; siispä kehitettiin veturin tuottamalla höyryllä toimiva oma generaattori. Koska generaattori vaatii suuremman kierrosnopeuden, voimakoneeksi valittiin höyryturbiini.

Keksintö osoittautui toimivaksi, ja pian niitä alettiinkin asentaa myös laivoihin sähkövalon leviämisen myötä.

Mm. sotakorvauksina rakennettuihin PT-4 -vetureihin asennettiin jo tehtaalla sähkövalot ja turbogeneraattori, kun pienemmät veturit varustettiin vielä öljyvaloilla.

Majakkalaivoissa tosin asetyleenivalo säilytti asemansa; turbogeneraattori osoittautui tällaisessa paikallaan pysyttelevässä laivassa suureksi höyryn ja siis hiilen kuluttajaksi.

Nykyään turbogeneraattoreita on pääasiassa höyryvetureissa ja voimalaitoksissa. Näissä höyryturbiinia ajetaan laitoksen tuottamalla höyryllä, joka voi olla peräisin perinteisestä polttokattilasta tai ydinreaktiosta.