Tuppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo korttipelistä. Miekan tupesta kertoo artikkeli huotra.

Tuppi on korttipeli, joka on alkujaan ollut suosittu erityisesti Pohjois-Suomessa, josta se on levinnyt muun muassa opiskelijoiden mukana koko Suomeen. Tuppi on neljän hengen puoluepeli, kuten bridgekin.

Tupen SM-kisat pelataan vuosittain Sodankylässä.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaajille jaetaan 13 korttia, minkä jälkeen valitaan, pelataanko ramia vai noloa. Ramissa tikkejä pyritään ottamaan, nolossa niitä vältetään. Etumiehestä alkaen pelaajat ilmoittavat valintansa joko näyttämällä kortilla (punainen on ramia, musta noloa) tai sanomalla. Näyttäminen jatkuu myötäpäivään, ja päättyy heti kun joku näyttää ramia. Jos kukaan ei niin tee, pelataan noloa.

Nolossa pelin aloittaa etumies, ramissa ramaajan (ramia näyttäneen) edellinen pelaaja. Pelissä on maapakko, mutta ei valttia. Voitetut tikit asetetaan näkyviin niin, että kaikki pystyvät seuraamaan pelitilannetta.

Noloa pelattaessa voittaa se pari, joka otti vähemmän tikkejä. Kuudesta tikistä saa neljä pistettä, ja jokainen tikki tämän alle tuo neljä pistettä lisää. Ramissa vastaavasti voittoon tarvitaan seitsemän tikkiä, mistä saa neljä pistettä, ja tikit sen päälle ovat myös neljä pistettä kukin. Jos ramannut joukkue häviää jaon, tapahtuu ramin ryöstö; ryöstetyssä ramissa jokainen tikki yli seitsemän antaa 8 pistettä.

Vain toisella joukkueella kerrallaan voi olla pisteitä (he ovat ylhäällä tai nousussa). Jos ylhäällä oleva pari häviää jaon, heidän pisteensä putoavat välittömästä nollaan. Peli päättyy, kun jompi kumpi joukkueista pääsee 52 pisteeseen; tällöin häviäjä on pantu tuppeen.

Haluttaessa lyhyempää ja ennakoitavampaa peliä, voidaan laskea molemmille joukkueille pisteitä samanaikaisesti, tai pelata ennalta määrätty määrä jakoja ja niiden päälle kesken oleva nousu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stolt, Jari: Tuppi on katoavaa kansanperinnettä. Lapin kansa, 3.11.2014, s. O4-O5.
  • Varis, Markku: Tuppi ja sen pelaajat. Raito: maakunnallinen museolehti, 1999, nro 2, s. 39-41. Rovaniemi: Lapin maakuntamuseo.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä korttipeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.