Tupoksen seisake

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tupos
Perustiedot
Lyhenne Tps
Rataosa Seinäjoki–Oulu
Sijainti 64°51′46″N, 025°29′53″E
Etäisyydet Ylivieska 105 km,
Oulu 17 km
Avattu 1886
Lakkautettu kyllä
Ratapiha
Raiteisto pääraide ja yksi sivuraide
Pohjanmaan rata Tupoksen kohdalla pohjoisen suuntaan (Ouluun päin). Pysäkin lakkaudettua sittemmin purettu seisake sijaitsi pienen matkan päässä valokuvan ottopaikasta.

Tupoksen seisake tai pysäkki (lyh. Tps [1]) oli rautatieliikennepaikka Pohjois-Pohjanmaalla Tupoksen kylässä, joka sijaitsi vuoteen 1969 asti Kempeleen kunnassa, ja vuodesta 1970 lähtien Limingassa.[2][3]

Liikennepaikka sijaitsi Pohjanmaan radan varrella kylän itäpuolella, Kempeleen ja Limingan rautatieasemien välisellä rataosuudella. Seisakkeelta matkaa Limingan asemalle oli 6,9 kilometriä, Kempeleen asemalle 5,7 kilometriä ja Oulun asemalle 17,3 kilometriä.

Liikennepaikka avattiin alun perin laiturivaihteena, mutta alennettiin sivuraiteen purkamisen myötä ennen lakkauttamistaan seisakkeeksi. Sivuraidetta käytettiin tavaran kuormaamiseen ja purkamiseen.

Tupos palveli rautatiepaikkana ympäristöä aina Tyrnävää myöten. Paperipuuta ja heinäpaaleja lähetettiin ja koneita, laitteita, kotieläimiä, rakennustarvikkeita tuotiin. Joskus hätätilassa raide toimi myös kohtauspaikkana vastakkaisista suunnista tuleville junille, kun Kempeleen ja Limingan asemilla oli tungosta. Erikoisesti sota-aikana Tupos oli vilkkaassa käytössä.

Sota-aikana kun autoilla ei ollut paljonkaan polttoainetta, niin muun muassa tyrnäväläiset kulkivat aika paljon Tupoksen kautta Ouluun. Pysäkkirakennuksessa oli pieni odotustila ja posti hoidettiin myös siellä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Liikennepaikkojen välimatkat. Helsinki: Valtionrautatiet, 1.11.1977.
  2. Hiltunen, Mauno: Kempeleen historia, s. 34. Oulu: Oy Kirjateollisuus, 1982. ISBN 951-99398-1-4.
  3. Hiltunen, Mauno: Kempeleen historia, s. 294. Liite 1 (karttakuva). Oulu: Oy Kirjateollisuus, 1982. ISBN 951-99398-1-4.
Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.