Tuoksuverijuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuoksuverijuuri
Agrimonia procera Kiev4.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Suku: Verijuuret Agrimonia
Laji: procera
Kaksiosainen nimi

Agrimonia procera
Wallr.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Tuoksuverijuuri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tuoksuverijuuri Commonsissa

Tuoksuverijuuri (Agrimonia procera) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon, verijuurien (Agrimonia) sukuun kuuluva monivuotinen ruohovartinen kasvilaji. Se muistuttaa paljolti yleisempää maarianverijuurta (Agrimonia eupatoria), mutta lajit ovat erotettavissa etenkin ylimmän varsilehden ulkonäön perusteella.[1]

Tuoksuverijuuri on kasvutavaltaan pysty ja se voi kasvaa noin metrin korkuiseksi. Varsi on pehmeäkarvainen, ja karvat ovat pitkiä ja suoria. Tuoksuverijuuri ei kasvata varren tyvelle lehtiruusuketta. Varsilehdet ovat parilehdykkäisiä ja päättöparisia. Varsilehtien lehdykät ovat sahalaitaisia sekä alapinnoiltaan vihreitä ja villakarvaisia. Ylin varsilehti on yhtä suuri kuin alemmatkin varsilehdet toisin kuin maarianverijuurella, jolla ylin varsilehti on selvästi alempia varsilehtiä pienempi ja lehdykät ovat alapinnoiltaan harmahtavia. Tuoksuverijuuren kukinto on tähkämäinen terttu ja kukat ovat pieniä sekä keltaisia. Tuoksuverijuuri kukkii heinä–elokuussa.[1]

Tuoksuverijuuri kasvaa niityillä, metsänlaidoissa sekä tienvarsilla[1]. Suomessa tuoksuverijuurta tavataan lähes pelkästään Ahvenanmaalla[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Den virtuella floran: Luktsmåborre (Agrimonia procera) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 10.1.2020.
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Tuoksuverijuuri (Agrimonia procera) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 10.1.2020.