Tuntematon uhka (vuoden 1995 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuntematon uhka
Outbreak
Virallinen elokuvateatterijuliste
Virallinen elokuvateatterijuliste
Ohjaaja Wolfgang Petersen
Käsikirjoittaja Robert Roy Pool
Laurence Dworet
Tuottaja Wolfgang Petersen
Stephen Brown
Nana Greenwald
Duncan Henderson
Gail Katz
Anne Kopelson
Arnold Kopelson
Sanford Panitch
Säveltäjä James Newton Howard
Kuvaaja Michael Ballhaus
Leikkaaja William Hoy
Lynzee Klingman
Stephen E. Rivkin
Neil Travis
Pääosat Dustin Hoffman
Rene Russo
Morgan Freeman
Cuba Gooding, Jr.
Patrick Dempsey
Donald Sutherland
Kevin Spacey
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta Yhdysvallat 10. maaliskuuta 1995
Suomi 31. maaliskuuta 1995
Kesto 127 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 50 000 000 USDlähde?
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tuntematon uhka (engl. Outbreak) on katastrofielokuva, joka ilmestyi vuonna 1995. Pääosissa on Dustin Hoffman sekä Cuba Gooding Jr.. Ohjauksesta vastaa Wolfgang Petersen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zairessa löytyy eräästä kylästä tauti, joka on tarttunut kaikkiin kyläläisiin. Tapausta tutkiva armeijan lääkäri Sam Daniels (Hoffman) USAMRIID (United States Army Medical Research Institute of Infectious Diseases), löytää tappavimman viruksen, mitä ihmiskunnan historiassa on nähty, Motaban.

Virus on ebolan tapaan verenvuototauti ja tässä tapauksessa yllättävän muuntautumiskykyinen sekä pystyy siirtymään myös muihin kädellisiin. Läheltä tartuntapaikkaa viidakosta laittomasti pyydystetyn pienen makakin mukana tauti pääsee leviämään Yhdysvaltoihin. Kyseinen apina on kantaja.

Virus muuntautuu Cedar Creekissä ilmassa leviäväksi ja tappaa muutamassa vuorokaudessa eikä julkista parannuskeinoa tunneta. Sam Daniels alkaa etsiä ryhmineen viruksen aiheuttajaa ja parannuskeinoa ennen kuin koko maa joutuu sairauden ja sekasorron kouriin. Myös Danielsin CDC:n tutkijana ja lääkärinä toimiva ex-vaimo Roberta Keough (Rene Russo) törmää tähän ennestään tuntemattomaan tautiin, joka oli surmannut muutaman hänen potilaansa. Taudin levitessä, joudutaan yhdysvaltalainen Cedar Creekin pikkukaupunki eristämään ettei tauti leviäisi.

Korruptoitunut kenraali McClintock määrää kaupungin räjäytettäväksi, ilman presidentin tai senaatin lupaa. Tutkiessaan tautia ja mahdollisia ehkäisykeinoja, Daniels saa prikaatinkenraali William "Billy" Fordilta (Morgan Freeman) vihjeen vasta-aineesta. Myöhemmin tutkijaryhmän jäsenten saadessa tartunnan, selviää Danielsille tautia levittävän viruksen olevan jo 1960-luvulla armeijan tutkijoiden biologiseen sodankäyntiin kehittämä virus. Asetta on pidetty pimennossa sen löytämisestä lähtien. Elokuvan alussa näytetään, kuinka McClintock ja Ford operoivat Zairessa amerikkalaisten tukikohtana olleen kylän räjäytettäväksi, minkä lähellä virtaavasta Motaba-joesta virus alun perin tarttui kädellisiin ja jolloin siitä sai loistavan biologisen aseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.