Tummatähkämunkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tummatähkämunkki
Zwartblauwe rapunzel, Phyteuma nigrum, Bad Honnef.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Kellokasvit Campanulaceae
Suku: Tähkämunkit Phyteuma
Laji: nigrum
Kaksiosainen nimi

Phyteuma nigrum
F.W.Schmidt

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Tummatähkämunkki Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tummatähkämunkki Commonsissa

Tummatähkämunkki (Phyteuma nigrum) on kellokasvien (Campanulaceae) heimoon, tähkämunkkien (Phyteuma) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ruohovartinen kasvi, joka on kotoisin Keski-Euroopasta.[1]

Tummatähkämunkki on kasvutavaltaan pysty ja sen varsi on haaraton. Alimmat lehdet ovat ruodillisia ja muodoltaan herttamaisia, kun taas ylemmät lehdet ovat ruodittomia ja pitkänsuikeita. Kukat sijaitsevat yhtenä tähkänä varren päässä ja ne ovat väriltään tummansinivioletteja. Kukintotähkä muotoutuu kukinnan edetessä lieriömäiseksi. Kukkien teriöt ovat viisiliuskaisia.[1]

Tummatähkämunkkia käytetään koristekasvina ja sitä voi toisinaan tavata myös villiytyneenä luonnosta. Suomessa tummatähkämunkista on tehty luonnosta muutamia havaintoja viimeisten noin sadan vuoden aikana[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Blårapunkel (Phyteuma nigrum) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 12.4.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Tummatähkämunkki (Phyteuma nigrum) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 12.4.2018.