Tummajuovamullo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tummajuovamullo
Upeneus tragula.png
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Luukalat Osteichthyes
Alaluokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Mullot Mullidae
Suku: Upeneus
Laji: tragula
Kaksiosainen nimi

Upeneus tragula
Richardson, 1846

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Tummajuovamullo Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tummajuovamullo Commonsissa

Tummajuovamullo[2] (Upeneus tragula) on mullojen (Mullidae) heimoon kuuluva meri- ja murtovesissä elävä kalalaji.[3]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tummajuovamullo Lembehin saarella Indonesiassa

Tummajuovamullo voi kasvaa korkeintaan 25 senttimetrin mittaiseksi. Pään ja ruumiin pohjaväritys on valkoinen tai beige punaisilla, ruskeilla tai mustilla täplillä. Kaikissa evissä on punaisia, ruskeita tai mustia juovia. Lajilla on kylkiviivallaan 28–31 suomua. Viiksisäikeet ovat yleensä keltaiset ja 13–21 millimetrin mittaiset. Tummajuovamullolla on selkäevässään kahdeksan piikkiruotoa ja yhdeksän pehmeää ruotoa. Peräevässään sillä on yksi piikkiruoto ja kuusi pehmeää ruotoa.[3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tummajuovamulloa tavataan itäiseltä Intian valtamereltä läntiselle Tyynellemerelle. Sen levinneisyys ulottuu Andamaaneilta itäiseen Australiaan sekä Japaniin ja Uuteen-Kaledoniaan. Tummajuovamullo on pääasiassa merikala, mutta lajia on tavattu myös jokien alajuoksuilta.[3] Sen elinympäristöä ovat lahdet, laguunit, estuaarit ja koralliriuttojen lähistöt.[1] Laji käyttää viiksisäikeitään kaivamiseen.[4] Tummajuovamullo saavuttaa sukukypsyyden keskimäärin 10,2 senttimetrin mittaisena. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut tummajuovamullon elinvoimaiseksi lajiksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Smith-Vaniz, W.F. & Williams, I.: Upeneus tragula IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 14.1.2022. (englanniksi)
  2. Varjo, Markku; Koli, Lauri ja Dahlström, Harri: Maailman kalojen nimet, s. 81. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
  3. a b c Upeneus tragula (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 14.1.2022. (englanniksi)
  4. Gosline, William A.: Structure, Function, and Ecology in the Goatfishes (Family Mullidae). Pasific Science, 1984, 38. vsk, nro 4, s. 312. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 14.1.2022. (englanniksi)