Tuliakileija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuliakileija
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Ranunculales
Heimo: Leinikkikasvit Ranunculaceae
Suku: Akileijat Aquilegia
Laji: formosa
Kaksiosainen nimi

Aquilegia formosa
Fisch. ex DC.

Katso myös

  Tuliakileija Wikispeciesissä
  Tuliakileija Commonsissa

Tuliakileija (Aquilegia formosa) on leinikkikasvien (Ranunculaceae) heimoon, akileijojen (Aquilegia) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ruohovartinen kasvi, joka kasvaa noin 60–90 cm korkeaksi. Sen lehdet ovat sinivihreitä ja liuskoittuneita. Kukat sijaitsevat varsien päissä ja ovat nuokkuvia sekä väriltään kelta–punaisia. Kukat ovat samankaltaisia, mutta hieman pienempiä kuin Aquilegia eximia -lajilla. Tuliakileija kukkii touko–elokuussa.

Tuliakileija kasvaa luonnossa kosteissa ja avoimissa metsissä ja rinteillä Pohjois-Amerikan länsiosissa. Lajia tavataan Kanadassa Albertassa, Brittiläisessä Kolumbiassa ja Yukonissa. Yhdysvalloissa lajia tavataan puolestaan Alaskan, Washingtonin, Oregonin, Idahon, Montanan, Wyomingin, Utahin sekä Kalifornian osavaltioissa ja Meksikossa Baja Californian osavaltiossa.

Kasvatettuna tuliakileija kasvaa täydessä auringon valossa tai puolivarjossa. Maaperän suhteen tuliakileija kasvaa kosteassa ja kivikkoisessa maaperässä, mutta voi kasvaa myös kuivassa ja vähäravinteisessa maaperässä. Tuliakileija säilyy kasvupaikallaan tuottamalla siemeniä ja kylväytymällä itsestään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]