Tudiya

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tudiya tai Tudia on varhaisin Assyrian kuningas, joka on nimetty Assyrian kuningas listaan,[1] ja hän on ensimmäinen ”seitsemästätoista kuninkaasta, jotka asuivat teltoissa.”[2] Hänen olemassaolonsa on arkeologisesti vahvistamaton ja sitä ei ole vahvistettu mistään muusta lähteestä. Assyriologi Georges Rouxin mukaan Tudiya olisi hallinnut 25. vuosisadan jälkipuoliskolla eaa.(eli jossakin välillä n. 2450 – n. 2400 eaa.).[3]

Historiallisuus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tudiyaa seurasi Assyrian kuningas listassa Adamun ja hänen jälkeensä vielä kolmetoista hallitsijaa: Yangi, Suhlamu, Harharu, Mandaru, Imsu, Harsu, Didanu, Hana, Zuabu, Nuabu, Abazu, Belu ja Azarah. Mitään konkreettista ei vielä tiedetä näistä nimistä, vaikka se on todettu, että paljon myöhemmin Babylonian tabletti lista näyttää kopioineen samoja nimiä, vaikka raskaasti vioittuneessa muodossa: Tudiya nimi näyttää yhdistyneen siinä Adamun nimeen muodossa Tubtiyamutu.

Ensimmäisissä Eblan arkeologisissa raportteissa kävi ilmi, että Tudiyan olemassaolo voitiin vahvistaa löytyneestä savitaulusta, jossa todettiin, että hän olisi tehnyt kauppasopimuksen Karumissa Eblan alueella Eblan "kuninkaan" Ibriumin (jonka nyt tiedetään sen sijaan olleen Eblan kuninkaan Isar-Damun visiiri.) kanssa. Tämän koko lukutapa on nyt kyseenalainen, koska useat tutkijat ovat viime aikoina väittäneet, että kyseisessä kauppasopimuksessa kyseessä ei ollut ollenkaan Assyrian kuningas Tudiya, vaan pikemminkin kuningas nimeltä "Abarsal", jonka paikannus on epävarma.

Aikaisemmat Assyrian kuninkaat, jotka kirjattiin "kuninkaiksi, jotka asuivat teltoissa" (kuten Tudiya), olivat olleet puolueettomia pastoraalisia hallitsijoita; Assyrian uskotaan alkuaan olleen pikemminkin oligarkia kuin monarkia.

  1. http://www.livius.org/sources/content/anet/564-566-the-assyrian-king-list/?
  2. Glassner, Jean-Jacques (2004). Mesopotamian Chronicles. Society of Biblical Literature, 137. ISBN 1589830903. 
  3. Roux, Georges (Aug 27, 1992). Ancient Iraq. Penguin Books Limited. ISBN 978-0140125238.


Edeltäjä:
tuntematon
Assyrian kuningas
n. 2450–2400 eaa.
Seuraaja:
Adamu
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tudiya