Tuatarat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tuatarat
Tuatara (Sphenodon punctatus)
Tuatara (Sphenodon punctatus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Sphenodontia
Heimo: Sphenodontidae
Suku: Sphenodon
Gray, 1831
Lajit
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Tuatarat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Tuatarat Commonsissa

Tuatarat (Sphenodon) ovat matelijoita, jotka ovat kotoisin Uudesta-Seelannista, mutta nykyään harvat elävät yksilöt elävät kaukana saaristossa.

Tuatarat ovat ainoita elossa säilyneitä Rhynchocephalia-lahkon (nykyään Sphenodontia tai Sphenodontida) jäseniä. Muut lahkon edustajat kuolivat sukupuuttoon jo 65 miljoonaa vuotta sitten. Tuatarojen kaltaisia 170 miljoonaa vuotta vanhoja fossiileja on löydetty, mistä on päätelty etteivät lajit ole juurikaan muuttuneet 200 miljoonassa vuodessa. Tuatarat ovat olleet vaaraantuneiden lajien listalla jo vuodesta 1895. Tuatarat, kuten useat muutkin Uuden-Seelannin alkuperäiset eläimet ovat vaarassa.

Vaikka tuatarat muistuttavat liskoja, niillä on useita erilaisia ominaisuuksia ja piirteitä. Tuataroilla on kalvomainen kolmas silmäluomi, joka on avoimen silmän päällä. Otsan kolmas silmä on nuorilla yksilöillä näkyvä, mutta vanhoilla sitä peittää iho. Se pystyy havaitsemaan ainakin valon voimakkuuden ja värin. Osa tutkijoista pitää tuataroja suomumatelijoiden ja sammakkoeläinten sukulaislahkona. Toiset taas uskovat että tautarat edustavat vanhempaa lahkoa kilpikonnien kanssa.

On olemassa kaksi erillistä tuataralajia: tuatara (Sphenodon punctatus) ja paljon harvinaisempi brothersaartentuatara (Sphenodon guentheri), jolla on oliivinvihreä ja keltaviirullinen nahka.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • O'Shea M. & Halliday T., Matelijat ja sammakkoeläimet, Dorling Dindersley & readme.fi 2009, 256 s.
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.