Tsumeb

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tsumeb
vaakuna
vaakuna

Tsumeb

Koordinaatit: 19°15′S, 17°52′E

Valtio Namibia
Alue Oshikoto
Väkiluku (2011) 19 275[1]

Entisen kaivoksen torni Tsumebissa (2014)

Tsumeb (hereroksi: Okavisume)[2] on kaupunki[3] Pohjois-Namibiassa ja Oshikoton alueen suurin kaupunki. Sitä sanotaan Namibian “portiksi pohjoiseen”. Kaupungissa oli vuonna 2011 noin 19 000 asukasta.[1][4] Etoshan kansallispuistosta katsoen Tsumeb on lähin kaupunki. Se oli Oshikoton pääkaupunki vuoteen 2008, jolloin Omuthiya julistettiin kaupungiksi ja siitä tehtiin alueen uusi pääkaupunki.[5] Tsumeb ja sen ympäristö muodostavat Tsumebin vaalipiirin, jossa on asukkaita 44 113.[6] Kaupungissa sijaitsee syvä kaivos, jonka alimmat tasot on suljettu. Kukoistuksensa aikana se tunnettiin yksinkertaisesti “Tsumebin kaivoksena”, mutta nyttemmin sille on annettu uusi nimi, Ongopolon kaivos.

Kaupunki ja kaivos

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tsumebin pääkatu
Tsumebin kaivoksen avolouhos, rakennukset ja rautatie noin vuonna 1931.

Tsumebin nimi ei ole saksaa, afrikaansia eikä englantia. On esitetty, että se tulisi naman kielestä ja tarkoittaisi joko “sammalen paikkaa” tai “sammakon paikkaa”. Kenties tällä nimellä oli jotain tekemistä paikan valtavan vihreän mäen kanssa, joka sisälsi paljon hapettunutta kuparia aikana ennen kuin sitä ruvettiin hyödyntämään.

Kaupungin perusti Saksan siirtomaahallinto vuonna 1905, ja se juhli 100-vuotisjuhliaan vuonna 2005.

Tsumeb tunnetaan valtavasta, putkimaisesta malmisuonesta, joka johti paikkakunnan perustamiseen. Putki kulkee enemmän tai vähemmän pystysuorassa läpi prekambrisen Otavin dolomiitin ainakin 1300 m:n syvyyteen saakka. Putkea oli hyödynnetty jo esihistoriallisina aikoina, mutta nuo muinaiset työläiset tuskin edes raapaisivat sen pintaa. Suurin osa sen malmista on kaivettu 1900-luvulla täyttölouhintamenetelmällä. Malmi on monimetallinen, ja siitä on tuotettu kuparia, lyijyä, hopeaa, kultaa, arsenikkia ja germaniumia. Malmi sisältää myös suhteellisen paljon sinkkiä, mutta sen talteen ottaminen on teknisistä syistä aina ollut vaikeaa. Kaivoksesta saatiin miljoonia tonneja erittäin hyvälaatuista malmia. Suuri osa siitä oli ns. läskimalmia (pelkkien malmimineraalien muodostamaa kiveä), joten se kuljetettiin suoraan kaupungin lähellä olleeseen sulattoon ilman rikastamokäsittelyä. Malmia kutsuttiin “suoraan sulatettavaksi malmiksi”.

Vuosien 1905 ja 1996 välillä kaivos tuotti 30 miljoonaa tonnia malmia, josta saatiin 1,7 megatonnia kuparia, 2,8 megatonnia lyijyä, 0,9 megatonnia sinkkiä sekä 80 tonnia germaniumia.[7] Malmi sisälsi keskimäärin 10% lyijyä, 4,3% kuparia, 3,5% sinkkiä, 100 ppm hopeaa ja 50ppm germaniumia.[8]

Tsumeb on perustamisestaan lähtien ollut leimallisesti kaivoskaupunki. Kaivoksen omisti alun perin Otavi Minen- und Eisenbahn-Gesellschaft eli OMEG (Otavin kaivos- rautatieyhdistys) ja myöhemmin sen omistajana oli TCL (Tsumeb Corporation Limited), kunnes se joitakin vuosia sitten suljettiin malmin ehdyttyä. Pohjavesi täytti kaivoskuilut yli kilometrin syvyyteen, ja vettä pumpattiin sieltä pois aina niinkin kauas kuin pääkaupunkiin Windhoekiin saakka. Kaivoksen on sittemmin avannut uudelleen joukko paikallisia yrityksiä, joiden toimesta se on saanut uuden nimen, “Ongopolon kaivos”. Melko suuria määriä hapettunutta malmia on vielä saatavissa kaivoksen ylemmiltä tasoilta. On kuitenkin erittäin epätodennäköistä, että alempia tasoja enää koskaan avattaisiin uudelleen.[9]

Toinen merkittävä laitos kaupungissa on metallinsulattamo, jota nykyään operoi yhtiö nimeltä Namibia Custom Smelters, jonka Weatherly International myi Dundee Precious Metalsille vuonna 2010. Oikeudet sulattoon ovat tällä hetkellä IXM-nimisellä yhtiöllä.[10]

Suomalainen Outotec on toimittanut kuparikaivokselle rikkihappotehtaan vuonna 2017.[11]

Kaupungissa järjestetään vuosittainen, kuuluisuutta saanut Kuparifestivaali.

Karstivajoamajärvet ja maailman suurin meteoriitti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungin lähellä on kaksi karstivajoamajärveä, Otjikoto ja Guinas. Viimeksi mainittu on halkaisijaltaan 500 m ja se on alaltaan hieman suurempi kuin Otjikoto. Graham Ferreira filmasi 1970-luvun alkupuolella uraauurtavan dokumenttielokuvan sukelluksesta näihin järviin. Näiden järvien syvyyttä ei tiedetä, sillä syvyyksissä ne muuntuvat sivusuuntaisiksi luolasysteemeiksi, niin että ei ole mahdollista käyttää luotia niiden syvyyden mittaamiseen. Otjikoto on kuitenkin ainakin 60 metriä syvä. Näkyvyys on siinä huono johtuen lähistöllä maanviljelyksessä käytettävistä lannoitteista. Guinas puolestaan on täysin kirkasvetinen ja yli 100 metriä syvä. Sukeltajat, jotka ovat sukeltaneet Guinasissa 80 metrin syvyyteen, ovat kertoneet, että alapuolelle jäi vain puuterilta vaikuttanutta sinistä vettä. Guinas on ollut olemassa niin pitkään, että siinä on kehittynyt ainutlaatuinen kalalaji, sinitilapia (Tilapia guinasana).

Kun Etelä-Afrikka valtasi Saksan Lounais-Afrikan, nykyisen Namibian, vuonna 1914, perääntyvät saksalaiset joukot heittivät kaikki aseensa ja tarvikkeensa Otjokoton syviin vesiin. Osa näistä tavaroista on nostettu ylös ja laitettu esille eri museoihin.

Otjikoto-järvi.

Eräs maailman suurimmista ja syvimmistä maanalaisista järvistä sijaitsee hieman itään Tsumebista maatilalla nimeltä Harasib. Sen vesiin päästäkseen on joko laskeuduttava köyden tai vanhojen käsin tehtyjen köysitikkaiden varassa dolomiittikiviä pitkin yli 50 metrin syvyyteen. Siellä sukeltajat ovat kertomansa mukaan laskeutuneet niin syvälle kuin ovat uskaltaneet, 80 metrin syvyyteen, ja kertoneet tavanneensa siellä ulkonemalta toiselle kristallinkirkasta vettä ja vain sinistä vettä alapuolellaan, ilman että olisivat voineet havaita mitään syvyyksissä.

Maailman suurin meteoriitti, nimeltään Hoba, on nähtävissä kedolla n. 40 minuutin ajomatkan päässä kaakkoon Tsumebista paikassa nimeltä Hoba West. Kyseessä on nikkeli-rauta-meteoriitti, joka painaa noin 60 tonnia.

Talous ja infrastruktuuri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tsumebin ympäristössä on 105 maatilaa. Alue koostuu lähinnä kumpuilevasta maastosta, jossa kasvaa piikkipensaita. Alue on kuivaa savannia.

Maaperä Tsumebin ympärillä vaihtelee erittäin hedelmällisestä punaisesta hiesusta mustaan turpeeseen ja kalkkisaveen ja hiesuun. Alue sopii näin olleen voimaperäiseen maatalouteen ja viljanviljelyyn. Pohjavettä on runsaasti, ja sadetta saadaan kesäkuukausina säännöllisesti. Keinokastelu tekee alueesta vielä tuottavamman. Viljelijät kasvattavat alueella sitrushedelmiä suurella menestyksellä. Viljoista viljellään enimmäkseen maissia, durraa ja auringonkukkia. Myös karjaa kasvatetaan paljon.

Ohorongo Cement -niminen sementtiyhtiö perustettiin vuonna 2007. Sen tehdas sijaitsee Sargberg-nimisellä maatilalla Tsumebin ja Otavin välillä noin 45 km etelään Tsumebista. Tehdas kykenee tuottamaan 650 000 tonnia sementtiä vuodessa, joka on lähes kaksi kertaa enemmän kuin Namibian kotimarkkinoille sitä menisi. Tehtaan omistaa Schwenk KG -niminen yhtiö. Alueen kalkkikivivarat näyttäisivät riittämään sementin tuotantoon 300 vuodeksi.[12] Tsumebissa on tehdas, joka valmistaa betonisia ratapölkkyjä.[13]

Tsumebin kaupunki järjestää joka vuosi tapahtuman nimeltä Tsumebin kuparifestivaali. Yli 200 pientä ja keskisuurta ja suurempaakin yritystä järjestää tuolloin näyttelyitä, joissa esitellään niiden tuotteita ja niiden tuottamia palveluita. Festivaali ajoittuu lokakuun viimeiseen viikonloppuun ja se pidetään United Nations Parkissa (Yhdistyneiden kansakuntien puistossa). Tämän neljän päivän tapahtuman tarkoituksena on vauhdittaa kaupungin taloutta ja parantaa sen kilpailukykyä, ja siihen saapuu ihmisiä kaikkialta Namibiasta ja kauempaakin.[14] Se myös helpottaa epäsuoria investointeja matkailualalle.[15]

Tsumebin stadionille, nimeltään Oscar Norich Stadium, mahtuu 1 500 katsojaa.[16]

Liikenneyhteydet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Otavi Mining and Railway Companyn juna lähellä Tsumebia vuonna 1931. Kuva on luultavasti otettu talvella, koska puissa ei ole lehtiä. Vaikka Tsumeb sijaitsee tropiikissa, se on yli 1 000 merenpinnan yläpuolella, ja siellä voi talvella esiintyä pakkasia.

Tsumebiin tulee rautatie, jota operoi TransNamib-yhtiö. Suurimman osan 1900-lukua Tsumeb oli rautatien pääteasema, mutta 2000-luvulla rautatietä on jatkettu 260 km luoteeseen, niin että se nykyään päättyy Ondangwaan. On ollut puhetta siitä, että rataa jatkettaisiin pohjoiseen Oshikangoon ja että Angolan hallitus rakentaisi rautatien pohjoisesta etelään rajalle, niin että nämä kaksi linjaa yhtyisivät siellä.

Rata Ondangwaan haarautuu ennen Tsumebia, niin että Tsumebin rautatieasema sijaitsee ikään kuin pistoraiteella. Rautatieasemalta johtaa kuitenkin myös kääntöraide pohjoiseen menevälle radalle.

Päätie B1 johtaa pohjoiseen Ondangwaan ja sieltä edelleen Oshakatiin ja pohjoiseen Angolan rajalle. Toinen tie vie koilliseen Tsintsabisiin ja sieltä Katwitwin raja-asemalle Angolan rajalle Kavangovirran varrelle. Kolmas tie vie itään Grootfonteinin kautta Rundulle ja edelleen Capriville Katima Muliloon. Etelään vie päätie B1 Otavin ja Otjiwarongon kautta pääkaupunki Windhoekiin.

Tsumebia hallinnoi kunnanvaltuusto, johon kuuluu seitsemän valtuutettua.[17] Eräs tunnetuimmista paikallispoliitikoista on Nico Kaiyamo.

Vuoden 2010 paikallisvaaleissa annettiin yhteensä 3 120 ääntä, joista SWAPO sai noin 75%. Muista neljästä vaaleihin osallistuneesta puolueesta Rally for Democracy and Progress (RDP) sai noin 15% äänistä, United Democratic Front (UDF) n. 5 %, All People's Party (APP) n. 2% ja Democratic Turnhalle Alliance (DTA) n. 2%. Vaaleihin osallistui myös Congress of Democrats (CoD), mutta se ei saanut yhtään ääntä.[18]

Vuoden 2015 paikallisvaalit voitti jälleen SWAPO. Se sai 3 149 ääntä ja kuusi valtuustopaikkaa. Viimeinen paikka meni DTA:lle, joka sai 291 ääntä.[19]

Tsumebin paikallisvaalit 2015
Puolue Äänimäärä Ääniosuus Paikkoja
SWAPO Party of Namibia 3 149 85,3% 6
DTA of Namibia 251 6,8% 1
United Democratic Front of Namibia (UDF) 157 4,3% 0
All People’s Party (APP) 109 2,6% 0
Christian Democratic Voice (CDV) 27 0,7% 0
Yhteensä 3 693 100% 7

Vuoden 2020 paikallisvaaleissa voittaja oli jälleen SWAPO, joka sai 2,518 ja neljä valtuustopaikkaa. Independent Patriots for Change (IPC), oppositiopuolue, joka muodostettiin elokuussa 2020, sai 1,472 ääntä ja kaksi valtuustopaikkaa. Viimeinen paikka meni Popular Democratic Movementille (PDM, DTA:n uusi nimi), joka sai 199 ääntä.[20]

Tsumebin paikallisvaalit 2020
Puolue Äänimäärä Ääniosuus Paikkoja
SWAPO 2 518 56,3% 4
Independent Patriots for Change (IPC) 1 473 32,9% 2
Popular Democratic Movement 199 4,5% 1
Landless People’s Movement (LPM) 124 2,8% 0
United Democratic Front of Namibia (UDF) 99 2,2% 0
All People’s Party (APP) 42 0,9% 0
Rally for Democracy and Progress (RDP) 16 0,4% 0
Yhteensä 4 471 100% 7

Ystävyyskaupungit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittäviä asukkaita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tsumebin ilmasto on Köppenin ilmastoluokituksessa subtrooppisen kuivan aron ilmasto. Kesät ovat kuumia ja talvet leutoja (talvella päivät ovat lämpimiä ja yöt kylmiä). Vuosittainen sademäärä on 528 mm.

Tsumebin ilmastotilastoa
tammi helmi maalis huhti touko kesä heinä elo syys loka marras joulu
Vrk:n ka. ylin lämpötila (°C) 31 30 29 28 26 24 24 27 31 33 32 31 ka. 28,8
Vrk:n ka. alin lämpötila (°C) 18 18 17 15 11 8 8 10 15 18 18 18 ka. 14,5
Sademäärä (mm) 131 131 96 35 5 1 0 0 2 20 56 73 Σ 550
Sadepäivät (d) 9 9 6 3 0 0 0 0 0 1 4 7 Σ 39
L
ä
m
p
ö
t
i
l
a
31
18
30
18
29
17
28
15
26
11
24
8
24
8
27
10
31
15
33
18
32
18
31
18
S
a
d
a
n
t
a
131
131
96
35
5
1
0
0
2
20
56
73


Lähde: [24][25]

Tsumebin kaivos on myös kuuluisa mineraalien kerääjien keskuudessa. Tsumeb sijaitsee seudulla, joka on mineraalien suhteen yksi maailman tuottavimmista. Tsumebin mineraalit ovat muodostaneet erittäin hyvännäköisiä kiteitä ja niitä esiintyy siellä monenlaisissa muodoissa.

Korulaatuinen dioptaasikide Tsumebin kaivoksesta, josta saadaan suuri osa maailman parhaista ja kalleimmista dioptaaseista.

Sieltä on identifioitu kaikkiaan 243 mineraalilajia, jotka kuuluvat 56 erityyppiseen ryhmään. Eräät germanium-mineraaleista on löydetty maailmassa ainoastaan tästä kaivoksesta.[9][26] Tsumebista on löydetty 170 eri mineraalia, ja 20 näistä ei tavata missään muualla. Tsumebin mineraaliesiintymät johtuvat siellä olevasta kiisuesiintymästä, jossa esiintyy paljon eri metalleja. Alueella sataa jonkin verran, mistä syystä sen pohjavesissä on paljon happea, jonka vuoksi mineraalit ovat suodattuneet ja muodostaneet uusia mineraaleja, joskus kidemuotoisina. Näiden joukkoon kuuluu lyijyn, kuparin, sinkin, arseenin, antimonin, germaniumin, galliumin ja kadmiumin sekundaarisia mineraaleja. Mineraaleja, jotka on ensi kertaa löydetty ja kuvattu Tsumebissa, ovat Mindat.orgin mukaan:

 • harvinaiset (joukossa myös muutama yleinen) arsenaatit: andyrobertsiitti, arsenbrackebuskiitti, arsendescloiziitti, arsentsumebiitti, biehliitti, calcioandyrobertsiitti, chudobaiitti, duftiitti, ekatiitti, fahleiitti, feinglosiitti, ferrilotharmeyeriitti, gaitiitti, gebhardiitti, gerdtremmeliitti, helmutwinkleriitti, jamesiitti, johilleriitti, keyiitti, koritnigiitti, leiteiitti, ludlockiitti, lukrahniitti, molybdofornasiitti, o'danieliitti, prosperiitti, reineriitti, schneiderhöhniitti, schulteniitti, sewardiitti, stranskiitti, thometzekiitti, tsumcoriitti, warikahniitti, wilhelmkleiniitti, sinkkigartrelliitti ja sinkkiroseliitti
 • ainutlaatuisia germaniumin mineraaleja: (bartelkeiitti, calvertiitti, eyseliitti, fleischeriitti, germaniitti, itoiitti, krieseliitti (germaniumtopaasi), mathewrogersiitti, otjisumeiitti, ovamboiitti, schaurteiitti ja stottiitti) sekä gallium (gallobeudantiitti, söhngeiitti, tsumgalliitti) mineraaleja
 • muita ovat: kegeliitti, minrecordiitti, otaviitti, plumbotsumiitti, queitiitti, sidpietersiitti (ainutlaatuinen thiosulfaatti), stibioclaudetiitti, tsumebiitti sekä sinkkirosasiitti.[27][28][29]


Kouluja ja koulutusinstituutioita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tsumebissa on joukko perus- ja toisen asteen kouluja sekä aikuisten koulutuslaitoksia, jotka ovat maan Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisia

Oppilaitoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 1. a b Thomas Brinkhof: Namibia citypopulation.de. Viitattu 3.7.2016.
 2. Werner Menges: Windhoek?! Rather make that Otjomuise The Namibian. 12.5.2005.
 3. Local Authorities Association of Local Authorities in Namibia (ALAN). Viitattu 1.10.2012.
 4. Tsumeb Travel Guide: Useful information to visit Tsumeb. 7 Reviews placesonline.com. Arkistoitu 17.9.2014. Viitattu 18.4.2018.
 5. Irene !hoaës: Namibia: Govt Won't Let Tsumeb Die - Mayor allafrica.com. 25.9.2008. Viitattu 18.4.2018.
 6. Namibia Constituencies statoids.com. Viitattu 18.4.2018.
 7. F. Melcher: The Otavi Mountain Land in Namibia: Tsumeb, germanium and snowball earth.. Mitteilungen der Österreichischen Mineralogischen Gesellschaft, 2003, 148. vsk, s. 413–435.
 8. Lombaard, A.F., Günzel, A., Innes, J., Krüger, T.L.: The Tsumeb lead–copper–zinc–silver deposit, South West Africa/Namibia. Anhaeusser, C.R., Maske, S. (Eds.), Mineral Deposits of Southern Africa, 1986, nro 2, s. 1761–1782. Johannesburg: Geol. Soc. South Africa.
 9. a b Tsumeb Mine, Tsumeb, Oshikoto Region, Namibia mindat.org. Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 10. Dundee Precious Metals sells Tsumeb smelter to Louis Dreyfus Commodities 14.1.2010. guelphmercury.com. Viitattu 17.12.2018.
 11. Veera Virmasalo: Afrikassa miljardimarkkinat puhtaalle teknologialle. Helsingin Sanomat, 11.5.2017, s. A30. Helsinki: Sanoma Oy. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 15.5.2017.
 12. Ohorongo Cement ohorongo-cement.com. Viitattu 1.5.2021.
 13. Railpage Railpage. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 18.4.2018.
 14. Minerology in Tsumeb Kupferquelle Resort. Kupferquelle. Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 15. Tsumeb Copper Festival scheduled for end of October Namibia Economist. 4.10.2013. Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 16. Oscar Norich Stadium is falling apart. New Era, 14.3.2016. Windhoek: Artikkelin verkkoversio. Viitattu 1.5.2021. (englanniksi)
 17. Know Your Local Authority. Election Watch, 2015, nro 3, s. 4. Institute for Public Policy Research.
 18. Local Authority Election Results for Tsumeb ecn.na. Arkistoitu 16.3.2012. Viitattu 18.4.2018.
 19. Electoral Commission of Namibia: Local elections results ecn.na. 28.11.2015. Arkistoitu 10.12.2015. 1.5.2021
 20. Publication of Results and Particulars in Respect of General Elections for Local Authority Councils Government Gazette of the Republic of Namibia. 1.4.2021. Windhoek: Namibian hallitus. Viitattu 6.9.2021. (englanniksi)
 21. Chesterfield Twinning Links Chesterfield Borough Council. Arkistoitu 29.7.2013. Viitattu 1.5.2021.
 22. Laureate Ben Hauwanga | Junior Achievement Namibia Ja-namibia.org. 2.7.2012
 23. Toivo Ndjebela: I am politics' John the Baptist New Era. 30.9.2011. via allafrica.com. Arkistoitu 14.2.2015. Viitattu 14.2.2015.
 24. Tsumeb, Namibia Weatherbase. Viitattu 4.5.2021. (englanniksi)
 25. Klima Tsumeb de.climate-data.org. Viitattu 4.5.2021. (saksaksi)
 26. Mineralienatlas — Fossilienatlas mineralienatlas.de. Viitattu 4.5.2020. (saksaksi)
 27. Tsumeb Mine (Tsumcorp Mine), Tsumeb, Oshikoto Region (Otjikoto Region), Namibia mindat.org. Viitattu 18.4.2018.
 28. Handbook of Mineralogy handbookofmineralogy.com. Viitattu 18.4.2018.
 29. Mineralogy Database webmineral.com. Viitattu 18.4.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Wikimatkat
Wikimatkat
Wikimatkoissa on matkaopas aiheesta Tsumeb.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tsumeb