Tsukijin kalatori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tsukijin kalatori (2018)

Tsukijin kalatori (jap. 築地市場, Tsukiji shijō) oli Japanissa sijainnut maailman suurin kalan ja muiden merestä saatavien tuotteiden tukkukauppa. Se oli myös yksi maailman suurimmista ylipäätään ruokaa myyvistä tukkukaupoista. Alue sijaitsi Chūōn erillisalueessa keskellä Tokiota. Tori oli suosittu vierailukohde ulkomaisten turistien keskuudessa, mutta vain harvat japanilaiset vierailivat siellä. Torin toiminta lakkasi 2018.[1]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tsukijin kalatori sijaitsi Tsukijishijōn metroaseman lähellä, Toei Ōedo -metrolinjan varrella. Tori koostui kahdesta osasta. Sisempi alue (jonai shijo) oli varsinainen tukkukauppa-alue, jossa muun muassa huutokaupat järjestettiin ja suurin osa kalasta valmistettiin myytäväksi. Alueella toimi noin 900 myyjää pienissä pisteissään. Ulompana oli alue, jossa toimi jälleenmyyjiä ja tukkukauppiaita. Täällä kaupat myivät myös muuta kuin kalaa, esimerkiksi japanilaisia keittiövälineitä. Alueella toimi myös useita ravintoloita.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalatorilta oli saatavissa yli 400 erilaista merestä peräisin olevaa tuotetta pienistä sardiineista 300 kg:n painoisiin tonnikaloihin ja halvasta merilevästä hienoimpaan kaviaariin. Tokion kolmella kalatorilla käsitellään vuosittain yli 700 000 tonnia kalatuotteita. Tsukiji yksin käsitteli päivittäin yli 2 000 tonnia kalatuotteita, ja sen työntekijöiden määrä vaihteli välillä 60 000–65 000.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tonnikalahuutokauppaa Tsukijin kalatorilla

Tori avasi ovensa kolmelta aamuyöstä lukuun ottamatta sunnuntaita ja joitakin yksittäisiä viikolle sattuvia lomapäiviä. Myytävät tuotteet saapuivat Tsukijiin eri puolilta maailmaa kuorma-autoilla, laivoilla ja lentokoneilla. Huutokauppojen meklarit arvioivat tuotteet ja valmistelivat ne myytäviksi. Ostajat myös tarkastivat tuotteet ennen huutokaupan alkua.

Huutokauppa alkoi noin kello 5.20, ja siihen saivat osallistua vain lisensoidut henkilöt. Huutokauppa päättyi noin seitsemältä. Toiminta torilla oli aktiivisimmillaan kello 5.30 – 8.00, ja tori hiljeni huutokaupan päättymisen jälkeen. Useat kaupat sulkeutuivat jo yhdeltätoista, ja tori suljettiin siivoamista varten yhdeltä iltapäivällä. Turistit pääsivät vierailemaan torilla kello 5.00 ja 6.15 välisenä aikana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Motoko Rich: As Tokyo Fish Market Closes, Sellers and Customers Honor an Era of Grime The New York Times. 6.10.2018. Viitattu 19.2.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tsukijin kalatori.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tsukiji fish market