Tsukijin kalatori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tsukijin kalatori (jap. 築地市場, Tsukiji shijō) on maailman suurin kalan ja muiden merestä saatavien tuotteiden tukkukauppa. Se on myös yksi maailman suurimmista ylipäätään ruokaa myyvistä tukkukaupoista. Alue sijaitsee Chūōn erillisalueessa keskellä Tokiota. Tori on suosittu vierailukohde ulkomaisten turistien keskuudessa, mutta vain harvat japanilaiset vierailevat siellä.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tsukijin kalatori sijaitsee Tsukijishijōn metroaseman lähellä, Toei Ōedo -metrolinjan varrella. Tori koostuu kahdesta osasta. Sisempi alue (jonai shijo) on varsinainen tukkukauppa-alue, jossa muun muassa huutokaupat järjestetään ja suurin osa kalasta valmistetaan myytäväksi. Alueella toimii noin 900 myyjää pienissä pisteissään. Ulompana on alue, jossa toimii jälleenmyyjiä ja tukkukauppiaita. Täällä kaupat myyvät myös muuta kuin kalaa, esimerkiksi japanilaisia keittiövälineitä. Alueella toimii myös useita ravintoloita. Useimmat ulomman alueen kaupoista sulkevat ovensa alkuiltapäivästä. Sisemmän alueen toiminta lakkaa jo aiemmin.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalatorilta on saatavissa yli 400 erilaista tuotetta, jotka ovat peräisin merestä. Alkaen pienistä sardiineista ja päättyen 300 kg:n painoisiin tonnikaloihin. Kaikkea halvasta merilevästä hienoimpaan kaviaariin. Yli 700 000 tonnia kalatuotteita käsitellään vuosittain Tokion kolmella kalatorilla. Tsukiji yksin käsittelee päivittäin yli 2000 tonnia kalatuotteita. Työntekijöiden määrä vaihtelee 60 000–65 000.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tonnikalahuutokauppaa Tsukijin kalatorilla

Tori avaa ovensa kolmelta aamuyöstä lukuun ottamatta sunnuntaita ja joitakin yksittäisiä viikolle sattuvia lomapäiviä. Myytävät tuotteet saapuvat Tsukijiin eri puolilta maailmaa kuorma-autoilla, laivoilla ja lentokoneilla. Huutokauppojen meklarit arvioivat tuotteet ja valmistelevat ne myytäviksi. Ostajat myös tarkastavat tuotteet ennen huutokaupan alkua.

Huutokauppa alkaa noin 5:20 ja siihen saavat osallistua vain lisensoidut henkilöt. Huutokauppa päättyy noin klo seitsemän. Toiminta torilla on aktiivisimmillaan klo 5:30 – 8:00 ja tori hiljenee huutokaupan päättymisen jälkeen. Useat kaupat sulkevat jo yhdeltätoista ja tori suljetaan siivoamista varten yhdeltä iltapäivällä. Turistit voivat vierailla torilla klo viiden ja 6:15 välisenä aikana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tsukijin kalatori.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tsukiji fish market
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.