Tryffeliöljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tryffeliöljyä (oliiviöljyä, jossa on myös aitoa tryffeliä)

Tryffeliöljy on kulinaarisesti käytettävä nykyaikainen ruoka-aine. Sitä käytetään antamaan ruoalle tryffelin maku ja tuoksu. Useimpiin tryffeliöljyihin ei käytetä oikeita tryffeleitä, vaan ne valmistetaan synteettisesti sekoittamalla oliivi- ja rypäleensiemenöljyihin tioeetteriä (2,4-ditiapentaania), joka on yksi lukuisista tryffelien sisältämistä tuoksuaineista.[1] Kuten puhtaiden oliiviöljyjenkin, myös tryffeliöljyjen väri vaihtelee kirkkaasta sameaan ja keltaisesta vihreään[2].

Tavallisimpia tryffeliöljyn käyttötapoja on tryffeliranskalaisten valmistus. Siinä ranskanperunoihin lisätään tryffeliöljyä, parmesaanijuustoa, pippuria ja joskus muitakin aineksia. Sitä käytetään myös esimerkiksi vatkaamalla valmistettaviin ruokalajeihin, kuten perunamuhennokseen, joihinkin pastaruokiin ja grillattuihin kananmuniin [2].

Tryffeliöljy on keittiömestareiden ja kulinaristien suosiossa, koska se tarjoaa samantapaisen maku- ja tuoksuelämyksen kuin oikeat tryffelit mutta on näitä hinnaltaan vakaampi ja edullisempi sekä saatavilla kaikkina vuodenaikoina. Tryffeliöljyn markkinoille tulo ja suosion kasvu ovat johtaneet tryffelinmakuisten ruokien tarjonnan lisääntymiseen, kun samaan aikaan oikeat tryffelit ovat hintansa takia karanneet monen kulinaristin ulottumattomiin. Daniel Patterson valitti New York Timesin artikkelissa: ”Niiden yksiulotteinen tuoksu on myös muuttamassa yleistä käsitystä siitä, miltä tryffelin tulisi maistua”[3]. Gordon Ramsay on viitannut tryffeliöljyyn ”keittiömestarin unelmana”[4] mutta toisaalta sanonut valkoisen tryffeliöljyn olevan ”yksi pistävimmistä, naurettavimmista aineksista, joita keittiömestarina olen tuntenut”[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. In the Kitchen: Ingredients - Truffle Oil Bon Appétit. (englanniksi)
  2. a b Truffle Oil 10.3.2009. Saveur. (englanniksi)
  3. Hocus-Pocus, and a Beaker of Truffles 16.5.2007. The New York Times. (englanniksi)
  4. Chef Ramsay calling truffle oil a chef's delight youtube.com. (englanniksi)
  5. Rene Lynch: Chef Gordon Ramsay on the one ingredient you should NOT have in your pantry Daily Dish. 7.6.2011. Los Angeles Times. Viitattu 30.1.2013. (englanniksi)
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.