Trolli (internet)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee provosointia internetissä vailla erityistä välineellistä tarkoitusta. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Trolli on internet-slangisana, jolla tarkoitetaan viestiä tai henkilöä, jonka ensisijainen tarkoitus on ärsyttää ihmisiä, aiheuttaa ristiriitoja, turhien viestien kirjoittamista ja saada vastaukseksi fleimejä (kiihkeitä tai muuten tunteellisia vastauksia) tai ennalta arvattavia viestejä taikka peittää kirjoittajan puutteet käsiteltävänä olevan asian tuntemuksessa.[1][2] Samaa tarkoittava suomenkielisillä palstoilla syntynyt sana on provo, sanasta provokaatio.

Vanhastaan trollausta internetissä on katsottu tehdyn vailla välineellisiä päämääriä. Trollauksessa informaatiosodankäynnin käsitteenä sen sijaan on kysymys provosoinnista juuri keinona välineellisten päämäärien saavuttamiseksi osana informaatiosodankäyntiä.[3] Näin kyseessä on osaksi sama, osaksi eri asia.

Käytännössä trollausta voi olla äärimmäisen vaikea erottaa pelkästä syvästä tietämättömyydestä, joskin säännölliset trollaajat yleensä oppii tunnistamaan.[4]

Sanan alkuperä ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trollaus on trollien kirjoittamista uutisryhmiin, keskustelupalstoille, irkkiin tai wikeihin. Termin alkuperä ei kuitenkaan ole skandinaavisten, ja myöhemmin englannin, kielten peikkoa tarkoittava sana, vaan se juontuu vetouistelua merkitsevästä englannin sanasta trolling. Termiä trolling ei suomennosehdotuksesta huolimatta pidä sekoittaa englannin kielen sanaan trawling, joka tarkoittaa troolausta.

Trollaava henkilö kuvaannollisesti vetää viehettä saalisparven läpi ja toivoo, että joku tarttuu siihen.

Trollaava henkilö kuvaannollisesti vetää viehettä saalisparven läpi toivoen, että joku tarttuu siihen. Myös viestejä, jotka näyttävät kokemattoman tai lapsellisen kirjoittajan postaamilta, on syytä epäillä, sillä tyhmää esittäviä trolleja esiintyy keskustelupalstoilla ja irkissä jatkuvasti. Trollaukseen voi liittyä myös viestien massalähetystä, jolloin trolli lisää foorumeille tahallaan useita samoja puheenvuoroja toisten keskustelijoiden ärsyttämiseksi.[5]

Sanaa käytetään usein väärin tahattomasti mutta joskus myös tahallisesti lyömäaseena muita kirjoittajia vastaan. Pelkkä kritiikki tai eriävä mielipide, radikaalikaan sellainen, ei vielä ole trollausta, ellei tavoitteena ole ärsyttäminen.

Kehotus olla välittämättä trolleista tai trollauksesta puetaan usein muotoon "Älä ruoki trollia!"

Netiketti suosittelee olemaan ruokkimatta trollia. Tämä tarkoittaa käytännössä trollin jättämistä omaan arvoonsa ja suhtautumista trollaaviin viesteihin tai viestiketjuihin ikään kuin niitä ei olisi koskaan kirjoitettukaan. Tämä on usein vaikeaa, sillä muutaman ihmisen trollaantuminen saattaa aiheuttaa trollaustarkoituksessa aloitetun keskustelun laajenemisen tai olemassa olevan keskustelun väärille urille ajautumisen.

Trollaus informaatiosodankäynnin käsitteenä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Trolli (infosota)

Trollaus internetissä on vanhastaan määritelty provosoivaksi käyttäytymiseksi vailla välineellistä tarkoitusta. 2010-luvulla trollauksesta on alettu puhua myös informaatiosodankäynnin käsitteenä. Trollaus informaatiosodankäynnin käsitteenä tarkoittaa päin vastoin edelliseen nähden provosoivaa toimintaa internet-yhteisöissä nimenomaan jonkin välineellisen tarkoituksen ajamiseksi.[3]

Tutkimusta aiheesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimusten mukaan pahimmillaan trollaus on järjestelmällistä kiusantekoa tai poliittista propagandaa. Trollaajan persoona on keskimäärin enemmän sadistinen luonne ja persoonallisuushäiriöinen.[6] Ylen kolumnistin Jani Kaaron mukaan psykologit uskovat, että trollissa "yhdistyvät persoonallisuuden kolme 'pimeää' piirrettä: psykopaattisuus, macchiavellismi ja narsismi"[7].

Stanfordin ja Cornellin yliopistojen tutkijoiden tutkimuksen perusteella luodulla algoritmilla voitiin tunnistaa trolli 80 prosentin varmuudella viiden ensimmäisen viestin perusteella.[8][9]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Trollaus ja trollaantuminen Jukka Korpelan Nyysiketissä
  2. http://nyt.fi/a1305981595801 Jussi Pullinen, NYT: Suljemme kommenttiosiomme
  3. a b Ahlroth, Jussi: Pelitutkija kertoo, miksi verkossa trollataan, ja keitä ovat muita kiusaavat ”etuoikeutetut kusipäät”. Helsingin Sanomat. Nyt, 29.1.2016. Artikkelin verkkoversio Viitattu 29.1.2016.
  4. Auvinen, Suvi: Älä ruoki trollia. Vapaa Ajattelija, 3/2015. Vapaa-ajattelijain Liitto ry.
  5. http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/nyysit/3.4.html#monta-ryhmaa
  6. Ahlroth, Jussi: Trolli ärsyttää tahallaan ja muuttaa keskustelun suuntaa. Helsingin sanomat 18.11.2014.
  7. Jani Kaaro: Kolumnisti Jani Kaaro: Trollaamisen oudossa ytimessä Yle.fi. 15.9.2016. Viitattu 15.9.2016.
  8. Nettitrollaus kuriin? Viisi kommenttia riittää paljastamaan häirikön tivi.fi.
  9. Antisocial Behavior in Online Discussion Communities arxiv.org.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Trolli (internet).