Triple Nine Society

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Triple Nine Society (lyhenne TNS) on vuonna 1978 perustettu yhdistys, jonka jäsenet ovat saavuttaneet yhdessä tai useammassa aikuisille tarkoitetussa standardoidussa älykkyystestissä suuremman älykkyysosamäärän kuin 99,9 % väestöstä.[1] Yleensä tämä tarkoittaa, että äo:n on oltava vähintään 146 olettaen, että keskihajonta on 15 ja keskiarvo 100.[2]

Tämä vertautuu Mensa International –järjestöön, joka on TNS:ää tunnetumpi ja jäsenmäärältään suurempi järjestö korkean älykkyysosamäärän omaaville ihmisille. Mensa hyväksyy hakijat, joiden älykkyyden taso on parempi kuin 98 % väestöstä, joka tarkoittaa nykyisin samaa kuin vähintään 132 pistettä esimerkiksi Cattellin testissä, jossa keskihajonta on 16.

Kesäkuussa 2010 TNS raportoi noin 980 jäsentä, jotka asuvat lähes 30 maassa (myös Suomessa), joskin useimmat jäsenet ovat Yhdysvalloista.[3] [4]TNS julkaisee Vidya –nimistä lehteä, joka sisältää eri aiheisiin perehtyneiden jäsenten kirjoittamia artikkeleita. Yhdistyksen jäsenet viestivät toistensa kanssa sähköpostilla, viikoittaisella IRC-yhteydellä sekä erilaisissa tapahtumissa. Eurooppalaiset jäsenet ovat perustaneet XING-neuvotteluohjelmistoa käyttävän ryhmän.

Triple Nine Society perustuu demokratian periaatteisiin. TNS toteaa, että ryhmä kannustaa jäsentensä näkemysten vapaata ilmaisua. Seuraavassa Triple Nine Societyn perustusasiakirjan johdantokappale:

"Triple Nine Society sitoutuu ystävyyteen, viestintään, älykkyyden etsinnän seikkailuun ja yksilön mahdollisuuksien parempaan toteutumiseen. Se ei salli kenenkään määrätä toisen ajattelua, eikä suosittele mitään ajattelumallia jäsenilleen. Se pyrkii välttämään ainutlaatuisuuteen perustuvaa eristäytyneisyyttä. Yhdistyksen johtoajatus on tasa-arvoinen ja toverillinen pikemmin kuin ylemmyyteen perustuva. Yhdistys on uudistumiselle ja kehittymiselle avoin ." - Triple Nine Society"

(Englanniksi: "The Triple Nine Society is committed to friendship, communication, the adventure of intellectual exploration, and a greater realization of individual potentials. It neither sanctions the imposition of one person's philosophy on another nor subscribes to any particular philosophy for its members. It will strive to avoid the insularity of mere exclusiveness. The guiding principle of the Society is democratic and collegial rather than hierarchical. The Society will remain open to innovation and evolution. — Triple Nine Society")

Tunnettuja jäseniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Triple Nine Society (yhdistyksen kotisivut) triplenine.org. Viitattu 27. maaliskuuta, 2012. (englanniksi)
  2. A Short (and Bloody) History of the High I.Q. Societies eskimo.com. January 19, 2000. Arkistoitu syyskuu 22, 2013. Viitattu 4.5.2007.
  3. Triple Nine Society Member List Triple Nine Society. Viitattu 22.6.2010. [vanhentunut linkki]
  4. Jensen, Paul (2008). "Regent's Report". Vidya (247): p. 4. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]