Trikiiri ja dikiiri

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Trikiri ja dikiri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
KP Metropoliitta Ambrosius toimittaa veden pyhittämistä Uspenskin katedraalissa Teofaniajuhlassa 2009. Alidiakonit pitelevät siunauskynttilöitä trikiiriä ja dikiiriä.

Trikiiri ja dikiiri ovat ortodoksisen kirkon jumalanpalvelusvälineitä. Kysymyksessä on kaksi kynttilänjalkaa: Pyhää Kolminaisuutta kuvaava trikiiri on kolmihaarainen ja Kristuksen kahta luontoa – jumalallista ja inhimillistä – kuvaava dikiiri kaksihaarainen.

Piispa käyttää näitä kynttilöitä siunatakseen kirkkokansaa. Väliajat kynttilöitä kantavat alidiakonit. Trikiiri ja dikiiri ovat aina mukana saatoissa silloin kun piispa toimittaa jumalanpalvelusta. Samoin silloin, kun piispa Suuren saaton jälkeen suitsuttaa alttarissa ja solealla, hän kantaa toisessa kädessään dikiiriä ja ylidiakoni tai vanhin diakoneista trikiiriä.

Tapa on peräisin Bysantin hovista. Sitä noudatetaan kaikissa muissa jumalanpalveluksissa paitsi ei Jaakobin liturgiassa, joka periytyy alkuseurakunnan noudattamasta kaavasta ja josta siis puuttuvat kaikki bysanttilaiset vaikutteet.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Arkkimandriitta Arseni: Ortodoksinen sanasto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]