Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Transtukipiste)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen logo.jpg
Yritysmuoto Seta ry:n erillisyksikkö
Perustettu 1994
Kotipaikka Suomen lippu Helsinki, Suomi
Toiminta-alue Suomi
Toimiala sosiaalityö
Henkilöstö 5 (5.4.2019)
Kotisivu www.sukupuolenosaamiskeskus.fi

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus on ihmisoikeusjärjestö Setan erillisyksikkö, joka tarjoaa ammatillisia tuki- ja neuvontapalveluita sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille ja heidän läheisilleen sähköpostitse, puhelimitse, Skypellä ja vastaanotolla. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ylläpitää useita vertaistukiryhmiä eri ikäisille ja eri elämäntilanteessa oleville. Osaamiskeskuksen toimintaan kuuluvat myös asiantuntija- ja koulutuspalvelut ammattilaisille ja yhteisöille, tiedon tuotanto ja jakaminen sukupuolen moninaisuudesta sekä verkostoyhteistyö viranomaisten ja sote-palveluiden kanssa. Palvelut ovat pääosin maksuttomia, ja niitä saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä tulkkiavusteisesti[1].

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä kuuluu kansainväliseen The World Professional Association for Transgender Health (WPATH) -organisaatioon. Osaamiskeskuksen yhteydessä toimiva Setan Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille -hanke (TIKA) tekee yhteistyötä kansainvälisten intersukupuolisten järjestöjen ja yhteisöjen kanssa.

Osaamiskeskusta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva valtionapuviranomainen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus Stea sekä Helsingin kaupunki. Stean avustus vuonna 2019 oli 184 204 euroa.[2]

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskusta edelsi vuonna 1994 perustettu Transtukipiste. Nimenmuutos astui voimaan 4.4.2019.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palvelut Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus. Viitattu 5.4.2019.
  2. Avustukset avustukset.stea.fi. Viitattu 3.8.2019.